Foto af Ivan Bandura hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge handler det blandt andet om, at flere anti-korruptions folk er blevet fjernet fra vigtige poster, og så er der kommet en række nøgletal for 2019.

Det hele handler om coronavirussen i denne tid, og denne uge er ikke anderledes. Hos Ukrainenu har vi fra den 24. til den 30. marts blandt andet skrevet om, hvordan den ukrainske økonomi bliver mere og mere presset. Derudover har Ukrainenu beskrevet kampen om de ukrainske sæsonarbejdere, mens der også er fundet tid til at kigge nærmere på landreformen, som i denne uge endelig blev underskrevet af præsidenten. Den milde vinter nu ser ud til at ramme ukraines landbrugssektor, mens den ukrainske nationalbank stimulerede den ukrainske økonomi med en rentesænkning i denne uge.

Men ugen har også budt på en række andre nyheder i perioden fra den 24. til den 30. marts, som Ukrainenu ikke nåede at skrive om. Det kan du læse om her.

For første gang udkom denne oversigt i denne uge først som nyhedsbrev. Du kan skrive dig op til nyhedsbrevet, der vil komme hver torsdag, ved at sende en email til mms@ukrainenu.dk. Først søndag bliver nyhedsbrevet tilgængeligt på Ukrainenu. 

Corona-krisen er dyr

Det er dyrt at bekæmpe coronavirussen. Faktisk rigtig dyrt. Ifølge censor.net så har bestyrelsesformanden for det ukrainske Account Chamber meldt ud, at det har kostet Ukraine hele 1,09 milliarder hryvnia indtil videre. Det er omkring 280 millioner kroner og dække kun udgifter fra de statslige og kommunale budgetter.

Zelenskij tror på opbakning til bank-lov

Den ukrainske præsident tror på, at han har stemmerne i det ukrainske parlament til at få vedtaget bank-loven, der skal gøre det umuligt at re-privatisere PrivatBank. Loven er et krav fra IMF, som Ukraine forsøger at få et lån fra, der skal stabilisere økonomien i krisetiden. Ukraine Business News skriver, at Zelenskij blandt andet har udtalt:

“Jeg er sikker på, at det ukrainske parlament vil støtte den, fordi det er vigtigt for os og det åbner muligheden for et samarbejde med IMF.”

I denne uge var Mikheil Saakashvili, som Zelenskij har nomineret som Ukraines nye vicepremierminister, været ude at sige til The Financial Times, at Ukraine skulle gå efter at få fordobbelt lånet, og at han skal lede forhandlinger med valutafonden. 

Flere anti-korruptions folk fjernet

Denne uge har budt på flere afskedigelser, som skaber bekymring hos flere eksperter. Blandt andet er Maxim Nefyodov fjernet fra posten som leder af Customs Service og Sergei Verlanov er fjernet som leder af Tax Service. De var begge kendt for at slå hårdt ned på korruption. Ifølge censor.net forlangte Igor Umansky, som tidligere er finansminister i Ukraine og nu rådgiver for Andrei Yermak, der er leder af præsidentens administration, deres afskedigelse.

Ukraine Business News citerer Zenon Zawada fra investeringsvirksomheden Concorde Capital for: “hvis noget, så bekræfter det folk om, at hvemsomhelst der kommer til at tjene under Zelenskijs administration kun kan forvente at være på posten i maksimum seks måneder. En besked der mere tilskynder korruption end at begræse den.”

2.000 landbrug har fået støtte

Ifølge International Finance Corporation (IFC) – en del af Verdensbanken – har 2.000 små landbrug i Ukraine fået en milliard dollar – omkring 6,8 milliarder kroner – tildelt over de sidste fem år. Det er blandt andet gået til at købe frø og gødning. Kyiv Post citerer IFCs regionale leder i Ukraine Jason Pellmar for at sige, at støtten skal ses som et forsøg på at udvikle landbrugssektoren fra bunden af. 

Foto af Richard Bell hos Unsplash

Det går dårligt for stålproduktionen

Ukraine Business News skriver, at den ukrainske stålproduktion er faldet med 25 procent i april og maj, sammenlignet med samme periode sidste år. Det forventes, at priserne fortsætter sådan året ud, da efterspørgslen på verdensmarkedet er nede ti procent. Ifølge mediet forventes det, at Ukraine først kommer tilbage til 2019-niveau i 2021.

Metallurgi er også nede med 16 procent for marts, sammenlignet med samme periode sidste år, og generelt har den ukrainske industriproduktion tabt 7,7 procent ifølge tal fra de ukrainske myndigheder. 

Madmarkeder åbner igen

Den ukrainske regering har i denne uge været under et stort pres for at åbne op for de ukrainske mad-markeder igen. De har været lukket ned på grund af karantænen, men nu melder det ukrainske minister kabinet ud, at de nu vil lade 872 steder åbne igen. Det skriver censor.net

“Arbejdet med mad markederne under epidemien skal reguleres efter klare sanitære standarder. I dag har regeringen støttet de kriterier, som er udviklet af Ministeriet for Sundhed og Ministeriet for Økonomi, der tillader at markederne kan åbne igen,” skrev regeringen i en udtalelse. 

Ukraine Business News citerer Zenon Zawada fra investeringsvirksomheden Concorde Capital for:

“Vi havde forventet, at den ukrainske befolkning vil blive utålmodige og starte med protestor i maj, men tålmodigheden for de mest påvirkede af virussen har ikke holdt så længe. De første ni dage af maj er nogle af de mest vigtige helligdage i den ukrainske kalender, så farmere og sælgere vil være i stand til at sælge deres produkter på det tidspunkt… Hvis de får det grønne lys, så vil andre sektorer følge hurtigt efter med deres krav.” 

Ukraine lukker ikke for eksport af korn

Tidligere har Ukraine truet med at lukke helt ned eller i hvert fald begrænse korneksporten for at beskytte madforsyningen i Ukraine. Det resulterede i en skarp kritik fra både eksperter og regeringsledere i udlandet, og Ukraine Business News skriver, at den ukrainske regering nu skrotter planerne. 

Landreformen kan udvikles

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har planer for, at landreformen, som han i denne uge underskrev, senere skal udvikles til langt mere. Det fortæller Roman Leshchenko, der udtaler sig for præsidenten på landbrugsområdet. Det skriver censor.net

“Vi vil fortsætte med at arbejde med loven…. Vi planlægger anti-angrebsloven omkring beskyttelsen af land-ejerskab. Vi er ved at færdiggøre retten til at leje jorden ud,” sagde Leshchenko, der også pegede på, at præsidenten også vil have nogle billige lån til de små landbrug på plads.  

Ukraine overvejer sæsonarbejdere

Der har været en del spekulation om de ukrainske sæsonarbejdere i denne uge, som vendte hjem til Ukraine kort før karantænen og nu mangler i de lande, hvor de tidligere blandt andet hjalp til i landbruget. Nu står flere lande og mangler dem og forsøger at få en aftale i stand med de ukrainske myndigheder, så de kan komme tilbage til blandt andet Polen. I denne uge meldte det ukrainske minister kabinet ud, at de overvejer landenes forespørgsler separat. Det skriver censor.net.

“Regeringen er klar til at overveje sådanne forespørgsler, men vi laver en beslutning baseret på epidemi-situationen i de enkelte lande og på baggrund af nogle krav. Autoriteterne i landene, der repræsenterer arbejdsgiveren, skal sikre et tilstrækkeligt liv, arbejde og medicinske services,” lyder det.  

Kan låne flere penge

Tidligere har det ukrainske minister kabinet lanceret billige lån til små- og mellemstore virksomheder med en rente på fem til ni procent. Dog var der ofte et maksimumbeløb på tre millioner ukrainske hryvnia, men censor.net skriver nu, at det er fjernet – afhængig af hvor stor virksomheden er. 

Foto: PublicDomainPictures / Pixabay.com

Hussalget lider i Ukraine

Det er nok ingen overraskelse, at det går dårligt med salget af huse i Ukraine på grund af corona-krisen. Ifølge Kyiv Post er salget af moderne huse i Kyiv nede med 65 til 75 procent, og det samme er tilfældet for lejligheder. 

“Situationen med pandemien og introduktionen af karantænen har direkte påvirket salget og har reduceret talene med 65-75 procent. Ifølge vores estimat blev der kun solgt 116 lejligheder i Kyiv i marts 2020… salgene i april er næsten stoppet,” lyder det fra virksomheden Kiev Stanart ifølge avisen. 

Salget af biler går skidt

Det er ikke kun boligmarkedet, der klarer sig dårligt i Ukraine. Det går også skidt med bilsalget, skriver Kyiv Post. Avisen citerer Autoconsulting Analytical Group for udviklingen, som betegnes som at “markedet for nye biler er tilbage til begyndelsen af 2015”. 

De ukrainske statsbaner laver profit

Det kan godt være at togene holder stille i øjeblikket, men sidste år var et godt år for de ukrainske statsbaner. Virksomheden Ukrzaliznytsia JSC kom ud af 2019 med et overskud på tre milliarder hryvnia – omkring 760 millioner kroner. Overskuddet i 2018 var på 203,9 millioner hryvnia – cirka 52 millioner kroner. Det skriver censor.net. Især steg salget hos Ukrzaliznytsias med hele 8,4 procent, hvilket var en af hovedårsagerne til stigningen.

Foto af Victor Xok hos Unsplash.

Samarbejde med Deutsche Bahn på pause

Deutsche Bahn og de ukrainske jernbaner Ukrzaliznytsia har tidligere indgået et samarbejde, hvor Deutsche Bahn skal rådgive Ukrzaliznytsia. Det er nu sat på pause på grund af virussen. Det skriver censor.net. Ifølge de ukrainske myndigheder skulle Ukrzaliznytsia betale Deutsche Bahn omkring 80 millioner hryvnia for deres hjælp, men det er der nu ikke råd til. 

Salget af gas går godt

Der er også kommet nye tal for det ukrainske energiselskab Naftogaz Group, som blandt andet sælger gas. Profitten for 2019 var hele 63,3 milliarder hryvnia – omkring 16 milliarder kroner – hvilket er fem gange så meget som i 2018. Det skriver censor.net. Det er især profit fra en ny transit-kontrakt, der hjælper til i regnskabet, som kommer statskassen til gode. 

Oliekrisen er en fordel for Ukraine

Olieprisen har raslet ned i den seneste tid, men det kan faktisk vise sig at være en fordel for Ukraine, mens andre lande lider. Det skriver Kyiv Post. Ifølge avisen så er Ukraine importør af olie, og de lavere priser kommer både staten og de private virksomheder til gode. De peger også på, at Ukraine har gode faciliteter til at opbevare olien, og at landet derfor kan tanke op. Det er specielt faciliteter, der stammer helt tilbage fra Sovjetunionen. 

Ifølge avisen kan Ukraine opbevare en million ton olie. 

Lave skatteindtægter

Ifølge Kyiv Post er det nationale budget faldet med omkring 445 millioner dollar – omkring tre milliarder kroner – ifølge de nylige skattebetalinger. Det svarer til et fald på 63 procent, og skattemyndighederne forsøger at få de statsejede virksomheder til at betale en øget skat og gerne forud. 

Wizz Air åbner base i Lviv

Det kan godt være, at lufttrafikken er ramt i disse tider, men Wizz Air, der også normalt flyver direkte til Danmark fra Kyiv, regner med at åbne en ny base i Lviv, hvorfra der også åbnes nye ruter. Ifølge censor.net regner Wizz Air med blandt andet at åbne ekstra ruter til Billund. 

“Det bliver vores anden base i Ukraine… Denne investering understreget vores langvarige engagement i landet,” sagde George Michalopoulos, der er chefen for Wizz Airs kommercielle afdeling. 

Store investeringer i IT

De ukrainske it-virksomheder tiltrak hele 510 millioner dollar – omkring 3,5 milliarder kroner – i investeringer sidste år, hvilket er 50 procent højere end året før. De skriver Ukrainian Venture Capital and Private Equity Association i en ny rapport. De største handler kom fra GitLab, Grammarly, People.ai og JiJi.ng.

Foto af John Schnobrich hos Unsplash

Måske tid til at prøve noget nyt

Kyiv Post har talt med Alexander Smirnov, der kreativ direktør og partner i Tabasco Creative Agency, som er et marketingbureau. Ifølge ham er en krise den bedste tid til at forsøge at brande sig på ny. 

“Min besked til forretningslivet er simpel: En krise er det bedste moment til at lave dybe forandringer. Du kan ikke undgå det. Du kan ikke overse det. Du skal simpelthen forsøge at få det bedste ud af det,” sagde Smirnov.

Rekord i Yuzhny-havnen

Interesseorganisationen Ukraine Invest skriver, at havnen Yuzhny nær Odessa slår rekord i fragt i første kvartal på trods af coronavirussen. Havnen har klaret 4,6 millioner tons fragt, hvilket er 50 procent mere end samme periode i 2019. Profitten steg hele 347 procent til 209 millioner UAH – omkring 53 millioner kroner. 

Ifølge Kyiv Post steg fragten i Mariupol Havn også med 30,4 procent i første kvartal af i år, mens havnene i Ukraine generelt har oplevet en stigning på 11,2 procent i kvartalet i forhold til samme periode året før.