PrivatBank er den største bank i Ukraine. Foto: Emil Filtenborg

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har IMF valgt ikke at svare på, om Ukraines lån er tilbage på skinner, og der er nyt om økonomien.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 31. juli til den 6. august. I ugen har vi på Ukrainenu blandt andet skrevet om, at de danske virksomheder Danfoss og Guldmann ser med skepsis på præsidentens planer om at højne inflationen og vække valutaen.

“Ifølge tidligere erfaringer med en hurtig devaluering af hryvnia, vil det føre til mindre salg i sidste ende. Alle produkter importeres, og for at opretholde overskuddet er vi nødt til at hæve priserne i den lokale valuta. Så nogle kunder skifter til billigere alternativer,” siger Andriy Berestyan, der er leder af Danfoss i Ukraine.

Ukrainenu har også skrevet om, at det store arbejder med privatiseringer er begyndt at tage fart, og at det samme er tilfældet for renoveringerne af de ukrainske veje, som skal sætte gang i væksten i landet igen.

En ny undersøgelse viser, at den ukrainske økonomi kommer sig i 2021 efter at være hårdt ramt hårdt af corona-krisen. Ukrainenu har også skrevet om, at den ukrainske økonomi er afhængig af ukrainske migrantarbejdere, som sender penge hjem til Ukraine, og derudover har vi på Ukrainenu kigget nærmere på, hvordan parlamentet har klaret sig i det første år.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her.

IMF vil ikke svare

UBN skriver, at Goesta Ljungman, der er IMF’s repræsentant i Ukraine, ikke ville svare på, om Ukraines fem milliarder dollar store Standby Agreement stadig er på sporet efter opsigelsen fra guvernøren fra den ukrainske Nationalbank og den politiske uro forbundet med det.

”Jeg vil afstå fra at svare. Vi har et program med Ukraine. I dette program har Ukraine indgået en række forpligtelser,” lyder det fra Ljungman, mens det er usikkert præcist, hvad IMF vil have.

Den ukrainske finansminister Sergii Marchenko sagde efterfølgende til Reuters, at ”Ukraine fortsætter med at opfylde sine forpligtelser i henhold til IMFs memorandum.”

UBN citerer Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, for at sige:

”Zelenskij-teamet bliver nødt til at arbejde på overtid for at yde forsikring til IMF om at holde det eksisterende program på rette spor. IMFs repræsentantens diplomatiske svar tror jeg afspejler fondens bekymring over den seneste udvikling i (Nationalbanken) og spørgsmålstegn nu (omkring), hvor alt dette er på vej hen.”

Ukraines økonomi faldt med 11 procent

Ifølge tal fra den ukrainske Nationalbank faldt økonomien med 11 procent i andet kvartal, sammenlignet med samme periode året før. Banken regner med, at økonomien vil falde med 7,4 procent i tredje kvartal og med 3,8 procent i fjerde, hvilket giver et fald på 6 procent for hele året.

Ifølge banken bliver landbruget den sektor, som bliver mindst ramt af krisen, og det er godt nyt for Ukraine, da fødevarer står for godt halvdelen af landets eksport. Derudover klarer it-branchen sig også godt.

Flere bruger kort

Den ukrainske Nationalbank skriver på Facebook, at andelen af folk, der bruger kort i stedet for kontanter, er stigende. Betalinger uden brug af kontanter er steget med 55 procent, siden karantænen startede.

Magten i Nationalbanken skifter

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ser ud til at få mere magt over den ukrainske Nationalbank efter den tidligere viceguvernør Sergii Kholod har forladt banken og bestyrelsen. Tidligere smuttede Oleg Churiy, der også var viceguvernør, og sammen med den tidligere guvernør Yakiv Smoliy er der nu tre i bankens ledelse, som er smuttet. Det skriver Bloomberg. Ændringerne betyder, at den nye chef, udpeget af præsidenten, får mere kontrol, og dermed får præsidenten det måske også.

Ifølge Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council, så vil Zelenskijs planer om at sænke inflationen og svække valutaen være en dårlig idé.

”Høj inflation og afskrivning vil ikke stimulere vækst. Tværtimod vil det skræmme både indenlandske og udenlandske investorer… På trods af regeringens forsikringer om det modsatte, ser det ud til, at Zelenskij-administrationen har forladt ideen om en uafhængig centralbank, som er en nøglebetingelse for yderligere samarbejde med IMF,” skriver Anders Åslund.

Zelenskij underskriver energilov

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har underskrevet den nye lov, der ændrer den grønne støtte til virksomheder, som producerer vedvarende energi. Dermed falder de grønne tariffer til produktionen af solenergi med 15 procent og med 7,5 procent for vind. I den nye aftale forsikrer den ukrainske regering at betale, hvad de skylder i ubetalt støtte til producenterne af vedvarende energi, skriver UBN.

Nyt coronakort

Den ukrainske regering valgte tidligere at dele landet ind i forskellige zoner afhængig af smittetrykket, og nu kan du følge med på et kort. Afhængig af antallet af smittede i de forskellige regioner vil der være særlige restriktioner.

Nyt fra flytrafikken

Austrian Airlines starter igen flyvninger mellem Wien og Kyiv, og der vil være mulighed for at få foretaget en Covid-19 test i Østrig, skriver UBN.

Samtidig har SkyUp lanceret en ambitiøs plan for fremtiden, skriver mediet. Blandt andet vil SkyUp sørge for 90 procent punktlighed i 2021, have flere fly og vil sætte sig på 50 procent af Ukraines marked for flytrafik i 2025. Det vil eventuelt presse selskaber som UIA og Wizz Air. De store ambitioner fra SkyUp kommer samtidig med, at Interfax-Ukraine melder, at selskabet har tabt mere end 30 millioner dollars i de første seks måneder af 2020, og at selskabet har fyret 10 procent af de ansatte.

Turkish Airlines genstarter alle afgange mellem Istanbul og Ukraine til byerne Kyiv, Kharkiv, Kherson, Lviv, Odesa og Zaporizhia. Det skriver UBN, og fra Tyrkiet er det nemmere at komme videre til USA.

Flixbus vil tilbyde flere busruter til Ukraine, hvor der blandt andet kommer afgange mellem Kyiv og Vilnius plus mellem Kyiv og Prag, skriver UBN.

Nye tal viser også, at antallet af flyvninger i det ukrainske luftrum er næsten tredoblet fra juni til juli. I juli var der 12.195, mens det blot var 4.584 i juni. Antallet i juli er dog kun 30 procent af niveauet fra 2019.

EU åbner ikke grænserne til ukrainere

EU opdaterer løbende listen over lande, som har lov til at komme ind i unionen. I den nye liste åbner EU op for 11 nye lande, men Ukraine er ikke iblandt, da smittetallet i landet stadig er for stort.

Den melding har fået UIA til at aflyse flere flyvninger til blandt andet Athen, Barcelona, Berlin, Prag, Rom og Frankfurt, skriver UBN.

Det går godt med høsten

Ifølge Ukrainian Grain Association er Ukraine på vej til at nå en samlet høst i år på 100 millioner ton. Det er to procent højere end sidste år, skriver UBN. Høsten af hvede er nede med fem procent grundet tørke, men høsten af korn er steget med hele 10,5 procent, og det trækker op.

Mediet skriver også, at virksomheden Kernel, der er Ukraines største eksportør af korn, har fordoblet dets eksport på blot to år til otte millioner tons, cirka 13 procent af Ukraines samlede eksport.

Da det ukrainske forbrug af landbrugsprodukter er stabilt i øjeblikket, ventes det, at eksporten i år vil stige med fem procent til 61 millioner tons. Det er kun USA, der eksporterer mere på verdensmarkedet.

”Spørgsmålet om fødevaresikkerhed har enhver chance for at blive mere relevant end spørgsmålet om energipriser. I juni blev Ukraines handelsrepræsentant valgt til næstformand for Det Internationale Korn-råd. Vi forbereder os på formandskabet næste år,” lyder det fra den ukrainske udenrigsminister Kuleba ifølge ZN.

FBI ransager Kolomojski i USA

Ifølge RFE har FBI i ugens løb ransaget amerikanske virksomheder, som tilhører Igor Kolomojski og Hennadiy Boholyubiv i den amerikanske by Cleveland. Det sker efter, at domstolen i Delaware har startet en undersøgelse af de tidligere ejere af PrivatBank. Banken blev nationaliseret i 2016 efter svindel. Domstolen skal undersøge, om de tidligere ejere har hvidvasket for 760 millioner dollars i USA.

Mere gas opbevares i Ukraine

Udlandet opbevarer en større og større mængde gas i de store underjordiske reservoirer, som Ukraine har mange steder. Det skriver Ukrtransgaz. Antallet af virksomheder, som nu opbevarer gas i Ukraine, er steget fra 28 sidste år til 68 i år, og det sker efter, at prisen på gas er faldet på verdensplan grundet en energikrig og energikrise.

”Det ukrainske gasmarked er blevet Europas sikkerhedsventil, og det seneste niveau for import mere end beviser det. Dette er endnu et eksempel på, hvordan frihandel, EU-markedsregler og rigelig lagringskapacitet i Ukraine tilbyder fremragende muligheder for europæiske virksomheder, der ønsker at opbevare deres mængder,” lyder det fra Andrij Prokofiev, chef for kundeforhold for Ukraines transmissionssystemoperatør, ifølge International Commodity Intelligence Services.

Trump’s nye ambassadør i Ukraine udtalte sig

Den amerikanske præsident Trump vil gerne have godkendt generalen Keith W. Dayton som den nye ambassadør i Ukraine, og derfor skulle Dayton svare på spørgsmål foran senatets udlandskomite. Blandt andet svarede han på spørgsmål om reformarbejdet i Ukraine:

”Interessenter modstår fortsat reformer – især reform af den retslige og finansielle sektor. En stærk, uafhængig Nationalbank har været kritisk for Ukraines bemærkelsesværdige makroøkonomiske succes i de sidste adskillige år. Dens fortsatte uafhængighed er afgørende for en økonomisk bedring efter COVID-19 og for international tillid til Ukraines økonomi… Ukraine har brug for at sikre lige vilkår gennem gennemsigtige økonomiske institutioner, der afskrækker interesser og bryder med korruptionen. Først når internationale virksomheder har reel tillid til deres investeringer, realiserer Ukraine sit fulde økonomiske potentiale.”