Foto: Emil Filtenborg

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge fejrer Volodimir Zelenskij et år på posten som Ukraines præsident, og oligarken Igor Kolomojski bliver nu undersøgt for hvidvask i USA. 

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 15. maj til 21. Maj. Hos Ukrainenu har vi blandt andet skrevet om, at støtten til præsidenten stadig er stor, og at det giver håb om yderligere reformer. Det var også i denne uge, at præsidenten fejrede et år på posten som præsident, og det har vi også skrevet om på Ukrainenu

Derudover er de længe ventede IMF-penge snart på vej, og den ukrainske premierminister forventer også snart penge fra EU

I storbyen Kharkiv har en ny stor erhvervspark fået sin første beboer, og det er planen, at området skal udvikle sig til en stort udviklingscenter for teknologi i Ukraine. Derudover er det ingen hemmelighed, at den ukrainske fly- og hotelsektor har det skidt, og ifølge præsidenten for UIA kommer branchen først tilbage til 2019-niveau i 2023. 

Men ugen bød også på en række nyheder, som vi ikke nåede at skrive om hos Ukrainenu. Dem kan du få et overblik over nedenfor. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev på mms@ukrainenu.dk.

Et år på posten – fokus på business

På sit blot andet pressemøde som Ukraines præsident satte Volodimir Zelenskij i går kursen for det næste stykke tid foran de fremmødte journalister. Her er nogle af de mange tiltag, ifølge blandt andet Ukraine Business News.

  • Zelenskij har tidligere sagt, at han kun vil være præsident i en periode, men på pressemødet sagde han, at han overvejer endnu en periode, da han ellers ikke kan nå at få tingene gennemført. 
  • Det er regeringens mål at få skaffet syv milliarder dollar over de næste 18 måneder i investeringer gennem et nyt investerings kontor, som Zelenskij vil åbne til september. Det skal ledes af Levan Varshalomidze, der er en politiker fra Georgien med tilknytning til Ukraine, hvor han blandt andet har studeret. 
  • Sidste år talte Zelenskij meget om at legalisere hasardspil, og den lovgivning skulle meget gerne vedtages i det ukrainske parlament i næste uge, sagde Zelenskij. Det skal hjælpe turismen med at vokse. 
  • Regeringen har længe været stor fortaler for flere privatiseringer uden, at det er blevet til det store. Nu fortæller Zelenskij, at Dnipro Hotel i Kyiv bliver det første salg med en startpris på 10 millioner dollar på sommerens auktion. Ellers vil Centrenergo bliver solgt senere på året.
  • Tidligere har virksomheder som investerer 100 millioner dollar i Ukraine kunne få en speciel hjælp af myndighederne – en såkaldt rød løber. På grund af corona-krisen bliver det beløb nu sænket til 30 millioner dollar. 
  • Der blev også talt om infrastruktur, hvor Zelenskij vil skaffe tre milliarder dollar til at forbedre Ukraines broer.
  • Zelenskij regner med at underskrive bank-loven fredag. Dermed skulle alt være på plads for, at Ukraine kan få det længe ventede IMF-lån, som skal stabilisere landet gennem corona-krisen. 

Kolomojski bliver undersøgt

Det har været nogle dårlige uger for Kolomojski for nyligt. Først tabte han kampen om bankloven i parlamentet, og nu ser det ud til, at han sammen med sin tidligere forretningspartner Gennady Bogoliubov bliver undersøgt af den amerikanske stat for hvidvask af millioner af dollars i USA. Det skriver censor.net

Azerbaijan vil opbevare olie i Ukraine

Ifølge det ukrainske finansministerium kan Ukraine komme til at opbevare 2,7 millioner tønder olie fra Azerbaijan, da landet akut står og mangler steder at opbevare olien på grund af overproduktion på verdensmarkedet. Ukraine skal opbevare olien, indtil at priserne retter sig. Det skriver Ukraine Business News, mens det er uklart, hvad Ukraine får til gengæld.

Foto af Zbynek Burival hos Unsplash

Ukraine laver fly-aftale med Georgien

Det ukrainske ministerium for infrastruktur er i øjeblikket i forhandlinger med flere lande om at genoptage flytrafikken, og der skulle ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian være en aftale på plads med Georgien. Infrastrukturminister Vladislav Krykii siger, at flytrafikken til Georgien bliver genoptaget den første juli. 

“Flyvninger med internationale passagerer er skemasat til tredje stadie (af genåbningen af Ukraine, red.)… Vi kigger på en løsning for hver enkelt land,” siger ministeren, der slår fast, at det sker på sikker vis.  

Flytrafikken kæmper for livet

Hos Ukrainenu har vi i ugens løb også skrevet en del om, hvordan lufttrafikken er ramt af corona-krisen, og det har de også kigget nærmere på hos Unian. Der tegner journalisten en grimt billede af tilstanden i sektoren, hvor det langt fra er sikkert, at alle overlever. 

“Små selskaber, mest charterselskaber, med et eller to fly vil måske erklære sig konkurs og genindtræde på markedet som et nyt selskab,” siger en ekspert til mediet. 

Flymyndighed løber tør for penge

Ukraines luftfartsagentur, UkSATSE, løber tør for penge om blot to uger som følge af manglende flyafgifter. Det har de selv advaret om på Telegram, ifølge Ukraine Business News. Agenturet står og mangler 37 millioner dollars for at klare sig gennem 2020.

Ukraine vil af med grønne takster

Ukraine har store udgifter til grøn energi, som er markant dyrere end andre alternativer i landet, og ifølge den ukrainske premierminister Denis Sjmygal kan det ikke blive ved. Det skriver censor.net. Derfor vil regeringen nu finde en ny måde at finansiere den grønne energi på. Den nærmere indretning af den nye finansiering vil se ud, og hvornår den vil være klar, er endu ukendt. Der er dog planer om, at de grønne takster skal sænkes med 25 procent for solenergi og med 12,5 procent for vindenergi. 

Saakashvili: IMF-lånet er måske ikke nødvendigt

Det ser ud til, at IMF-lånet er på vej som planlagt, men Mikheil Saakashvili, der er Zelenskijs rådgiver, er ikke sikker på, at det er en særlig god aftale for Ukraine. Han siger til tv-kanalen 1+1, at “de giver os lige nøjagtig nok penge, så vi kan betale vores gæld. På grund af dette er vi tvunget til at bøje os konstant. Jeg afviste IMF-hjælp i Georgien en gang. Jeg tror, at Ukraine er stærk nok til at afvise dette”. Det skriver Ukraine Business News. Dog ser det ud til, at lånet stadig er på skinner på trods af udtalelserne fra Saakashvili, som ellers nyder stor tillid fra vesten.  

IMF-lån meget snart på vej

Ifølge Ukraine Business News stemte det ukrainske parlament tirsdag imod to love, som kunne stoppe den allerede vedtagne bank-lov, som forhindrer, at oligarken Igor Kolomojski kan få PrivatBank tilbage igen. Det betyder, at IMF-lånet er på skinner, mens det endnu er uklart, hvornår det vil komme. 

“Nu forventer vi, at præsident Zelenskij vil underskrive loven for hurtigt som muligt, og at IMF-ledelsen vil arrangere et møde til at godkende det nye låneprogram for Ukraine… Det er meget muligt, at Ukraine vil få et multi-milliard dollar lån i finansiel støtte fra IMF, EU og Verdensbanken og nogle vestlige regeringer. Resultatet er, at Ukraines kortvarige risiko for misligholdelse (af lån, red.) er ekstremt lav,” skriver Alexander Paraschiv fra Concorde Capital ifølge Ukraine Business News. 

Tyrkiet og Ukraine arbejder stadig på aftale

På trods af corona-krisen arbejder Ukraine og Tyrkiet stadig hastigt videre på en ny frihandelsaftale. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. I øjeblikket er der dog specielt fokus på at undgå for mange negative konsekvenser på grund af corona-krisen, hvor landene specielt kigger på lastbilernes bevægelighed mellem landene.  

Tyrkiet og Ukraine skal arbejde tættere sammen om forsvaret. Foto af Meriç Dağlı hos Unsplash

Euroobligationer tilbage igen

Ifølge Ukraine Business News har den kommende IMF-aftale betydet, at Ukraines euroobligationer er vendt tilbage til normalen, da der igen er tillid hos investorerne til, at Ukraine kommer til at betale af på sine lån som ventet. 

Det ukrainske valuta klarer sig godt

Den ukrainske hryvnia var under stort pres tilbage i marts, da corona-krisen først tog fart og fik verdens aktiemarkeder til at falde. Siden har valutaen dog rettet sig igen, og den ukrainske nationalbank har fået styr på situationen og sikret valutareserverne. Det ukrainske medie Unian skriver i en lang analyse, at valutaen nu er stærk. 

“Hvis vi antager, at de værste dage er bag os, og hryvniaen på samme tid kun har været let påvirket og er ved at genvinde sin position, så skulle den ukrainske valuta, uden større nye chok, kunne blive på dens nuværende niveau, hvor den flyder omkring de 26-27 hryvnia til en dollar,” skriver mediet.

BNP falder mere end ventet

Det ukrainske bruttonationalprodukt faldt med 1,5 procent i første kvartal af 2020, hvor specielt marts har været ramt af corona-krisen. Det melder State Statistics Service ifølge Ukraine Business News. Det ukrainske ministerium for økonomi forventede et fald på 1,2 procent, mens faldet forventes at blive 11,3 procent i andet kvartal, 5,3 procent i tredje kvartal og 2,3 procent i fjerde kvartal med et samlet fald på 5 procent for 2020.

Hotelbranchen er hårdt ramt af krisen

Ukrainenu har i ugens løb skrevet om, hvordan det står til med flybranchen i Ukraine, der har det svært. Men det har hotelbranchen også. Ifølge Ukraine Business News forventer rådgivningsvirksomheden Cushman & Wakefield først, at Hilton, Hyatt, Intercontinental, Radisson og Premier Palace er tilbage på 2019-niveau i 2023. Mange hoteller ventes at må holde lukket helt frem til foråret 2021, mens det dog kan se bedre ud for de hoteller, som har fokus på indenrigs-turister.

Penge fra udlandet mangler

Kyiv Post citerer en polsk ekspert for at sige, at Ukraine kan miste helt op til fire milliarder dollar i år i manglende pengeoverførsler fra udlandet, fordi antallet af ukrainske migrantarbejdere i udlandet falder. Mange tog tilbage til Ukraine igen før karantænen trådte i kraft, og selv om flere er på vej tilbage til Polen, Finland og andre lande for at hjælpe til i blandt andet landbruget, så er det stadig ikke oppe på samme niveau som før. 

Flere fjernet i toldvæsenet

Det ukrainske toldvæsen har fjernet omkring halvdelen af sine direktører, som har ledet de regionale kontorer. Det skriver Kyiv Post. Fyringerne kommer efter, at lederen af toldvæsenet mistede sit job tilbage i april, og det er blevet set som et stort skridt tilbage, da den tidligere ledelse var kendt for en hård linje mod korruption. 

En tredjedel af bankerne er lukkede

I de seneste fem år er en tredjedel af alle ukrainske banker rundt omkring i landet lukket. Konsekvensen er, at der kun er banker i seks procent af alle bosættelser og bankautomater i omkring 30 procent. Det betyder, at omkring 60 procent af ukrainerne ikke har adgang til bank-faciliteter. Det skriver Ukraine Business News

PrivatBank er den største bank i Ukraine. Foto: Emil Filtenborg

Seks til ni millioner flere fattige

Det er ingen hemmelighed, at corona-krisen har ramt Ukraine hårdt. Ifølge UNICEF vil andelen af fattige i Ukraine stige med yderligere seks til ni millioner mennesker. Det vil få andelen af fattige i landet til at stige fra 27 til 43-51 procent af befolkningen. Det skriver Ukraine Business News

Bank-systemet er i stykker

Den ukrainske banksektor får i disse dage stor ros for at være mere stabil end længe, men ifølge Igor Petrashko, der er minister for økonomisk udvikling, handel og landbrug, så er det ikke hele sandheden. Han siger, ifølge censor.net, at “systemet er i en værre tilstand end i 2014”. Det begrunder han med, at sektoren ikke har gennemført nok reformer. 

“Der har ikke været essentielle reformer… Hvis vi havde haft de rigtige reguleringer, så tror jeg at fem år havde været nok til at komme os,” siger han og peger på, at bankerne mangler penge til at låne ud. 

Karantænen får fitness-klubber til at tænke kreativt

Kyiv Post har sat fokus på fitness-klubberne i Ukraine, som står med et meget nemt valg. Enten kan de lukke og slukke, ellers kan de forsøge at udvikle sig ud af krisen og tænke kreativt. Ifølge mediet gør mange de sidste og er begyndt at undervise digitalt. 

Hoteller og fitness åbner

Ifølge Ukraine Business News forventes det, at Ukraine vil åbne for hoteller, fitnessklubber, store forretninger og strandene i denne weekend. Det sker på grund af det lavere antal nye smittede i landet, lyder det. På samme måde melder det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform, at metroerne i Kyiv, Dnipro og Kharkiv åbner igen mandag. Det forventes også, at en række busser vil køre igen, men det er stadig uklart, hvad der sker. 

Ifølge Zenon Zawada fra Concorde Capital giver den mulige åbning af metroerne meget lidt mening, hvis man ved, hvor tæt folk står i metroen. Han mener, at det kan være et “politisk skridt for at forsøge at skifte skylden for karantæne lempelsen på de lokale regeringer, så de har den upopulære beslutning med at forlænge restriktionerne”

Ukraine kan blive som Polen

Ifølge Mikheil Saakashvili, der er special rådgiver til den ukrainske præsident, så kan Ukraine bliver lige så velstående som Polen. Det skriver han i et indlæg hos Atlantic Council. Hvis det skal lykkes, så skal landet forsøge at kaste sin bagage fra Sovjetunionen af sig, og det handler også om at bekæmpe korruption i landet.

Akhmetov fører grøn liste

Oligarken Rinat Akhmetov er den helt store energi-konge i Ukraine, og han er også at finde på førstepladsen, når det kommer til grøn energi. Det skriver Kyiv Post. Grøn energi står stadig blot for to til fire procent af den samlede energiproduktion i Ukraine, men der er planer om, at det skal øges hen over den næste årrække. Der vil Akhmetov stå stærkt. 

Det ukrainske medie censor.net skrev også i ugens løb, at Akhmetovs virksomhed DTEK er den første i Ukraine til at nå en gasproduktion på fem millioner kubikmeter per dag. Det er aldrig sket før i Ukraine.