Foto af Victor Xok hos Unsplash.

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge er der kommet en række nye tal for udviklingen i landet, som ser ud til at pege i den rigtige retning, men samtidig stiger antallet af smittede i Ukraine, og det er derfor muligt, at der kommer yderligere restriktioner i den kommende tid.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 19. juni til 25. juni, hvor vi hos Ukrainenu blandt andet har skrevet om den ukrainske energisektor. Det danske eksport-kreditinstitut EKF ser med bekymring på en strid mellem staten og de grønne virksomheder. På samme tid melder EKF sig dog tilfredse med IMF-lånet og håber på, at lånet kan være med til at vende udviklingen i Ukraine.

Derudover har vi også set nærmere på, at Ukraine ser ud til at få rentefri hjælp fra Danmark, og at Lviv klarer sig flot i en ny undersøgelse af erhvervsklimaet. I ugens løb er det også kommet frem, at Ukraine kan blive den store vinder af de lave gaspriser, mens den ukrainske præsident har slået fast, at Ukraine skal være medlem af EU.

I ugens løb er der igen også kommet regelmæssige fly mellem Ukraine og Danmark, mens der også er nyt på miljø-fronten. Den ukrainske minister for miljø og naturressourcer vil bekæmpe forureningen, men det stopper ikke flere medlemmer af EU’s Europa Parlament fra at udtrykke deres bekymring for miljøet i Ukraine.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Ukrainerne omfavner internethandlen

Ifølge State Statistics Service er internethandlen steget med 15 procent i maj sammenlignet med april. Endnu et udtryk for, at ukrainerne er blevet glade for internethandlen i løbet af corona-krisen. Det er især regionerne Zaporizhia, Kirovograd og selve Kyiv, hvor der er stigende internethandel. Der stiger internethandlen med henholdsvis 10,5 procent, 8,8 procent og 11,6 procent.

Detailsektor er næsten tilbage igen

Ifølge den ukrainske statsbank PrivatBank er den ukrainske detailsektor næsten tilbage til niveauet før corona-krisen. Det skriver Ukraine Business News. Blandt andet peger banken på, at bankens kunder brugte 23 procent mere i landets supermarkeder i maj end i februar, hvilket også var tilfældet for køb af elektronik og andet til husholdningen.

85 procent af ukrainske migrantarbejdere er i EU

En ny rapport fra EU Kommissionen viser, at 85 procent af det samlede antal ukrainske migrantarbejdere har arbejde i EU. Pengene som de sender til Ukraine står for cirka 10 procent af landets BNP, anslår rapporten. I alt skriver rapporten, at 15 procent af den ukrainske arbejdsstyrke er migrantarbejdere, hvoraf altså en stor del arbejder i EU.

Abu Dhabi fond vil hjælpe til med privatisering

Ukraine Business News skriver, at Abu Dhabi’s fond måske vil være en del af Ukraines store planer for privatisering af virksomheder. Repræsentanter fra fonden har mødtes med ukrainske diplomater, og det bliver udlagt som en success fra de ukrainske politikere.

Flere tal fra ugens løb

Ukraine Business News skriver, at den industrielle produktion i Ukraine er faldet med 11,7 procent i maj i forhold til samme periode sidste år. Det er mindre end faldet på 16,2 procent i april. Det er især et stort fald i kulindustrien på 44,5 procent, der trækker ned. På den positive side stiger den medicinske produktion med 8,8 procent.

Derudover faldt elektricitetsproduktionen med 11,2 procent i maj, sammenlignet med samme periode sidste år, produktionen med 10 procent og landets miner med 6,6 procent.

Det går også skidt med godstransporten, hvor der fra januar til maj i år blev registreret et fald på 16,5 procent i forhold til samme periode sidste år. Fragten på landets jernbaner er faldet med 9,4 procent til 120 millioner tons, mens fragten med lastbiler er nede med 23 procent til 71 millioner tons. På landets floder faldt fragten med 10 procent til 1,7 millioner tons, mens transporten i landets gasrør faldt med 25 procent til 37 millioner tons. Via luftvejene faldt fragten med fire procent til 30.000 tons.

Tal fra State Statistics Service viser også, at passagertransporten er faldet drastisk. I året første fem måneder er antallet halveret. Antallet af passagerer med tog er nede med 56 procent til 28 millioner, mens antallet af rejsende på landets veje er faldet med 45 procent til 420 millioner. Lufttrafikken er nede med 56 procent til to millioner passagerer.

Ukraine kan få gas gennem Kroatien

Ifølge Ukraine Business News er det muligt, at Ukraine fremover kan få persisk gas fra en flydende LNG terminal, som Kroatien bygger. Det er meningen, at anlægget skal sende 2,6 bcm om året til det europæiske marked, og Ukraine kan købe gassen gennem Ungarn.

Foto af Quinten de Graaf hos Unsplash

Ukrainsk gasaftale med Rusland er i fare

Ukraine og Rusland underskrev sidste år en femårige aftale om den fremtidige gastransit gennem Ukraine til en samlet pris på syv milliarder dollar. Aura Sabadus advarer i en artikel hos Atlantic Council, at de ukrainske politikere er ved at forsøge at pille ved selvstændigheden hos den ukrainske gas operatør, og at det kan få den russiske statsvirksomhed Gazprom til at forsøge at annullere gasaftalen med Ukraine. På grund af corona-krisen har Rusland slet ikke behov for at sende så meget gas gennem Ukraine til det europæiske marked, men det påvirker ifølge aftalen ikke prisen, som Ukraine modtager. Enhver mulighed for at annullere kontrakten vil være kærkommen for Gazprom.

Ny undersøgelse: Ukrainere føler sig som europæere

En ny undersøgelse lavet af Kyivs analysefirma Active Group viser, at næsten en fjerdedel af de adspurgte ukrainere har været i EU inden for de sidste tre år. 57 procent føler sig som europæere, mens 38 procent ikke gør. Det skriver Ukraine Business News.

BNP faldt mindre end ventet

Ifølge Ukraine Business News faldt Ukraines BNP med 1,3 procent i første kvartal, hvilket var mindre end de ventede 1,5 procent. Tallene er fra State Statistics Service i Ukraine.

Færre har hryvnia-obligationer

De udenlandske beholdninger af ukrainske hryvnia-obligationer er faldet med 15% siden starten af dette år til et beløb svarende til 3,75 milliarder dollars, ifølge tal fra den ukrainske Nationalbank. Ifølge Ukraine Business News har Oleksandr Dubinsky fra præsidentens parti Servants of the People været ude i ugens løb og kaldt hryvnia-obligationerne for et pyramidespil, hvilket skaber frygt på markedet.

Finansministeriet sælger obligationer

Det ukrainske finansministerium har solgt statsobligationer i ugens løb for mere end 6,2 milliarder hryvnia – omkring 1,5 milliarder kroner. Pengene går ind i statskassen, som har brug for pengene til at dække et underskud. Det skriver Ukrinform.

Lavere skatter havnene kan hjælpe

American Chamber of Commerce i Ukraine citerer VoxUkraine for, at det kan være en god idé at sænke afgifterne i Ukraines havne. Ifølge handelskammeret vil et afgiftsfald på 50 procent betyde et fald i indtægterne fra afgifter på 48,4 millioner dollar, men samtidig betyde, at skatteindtægterne vil stige med 167,7 millioner dollar.

Realkreditrenterne skal sænkes

I ugens løb løftede den ukrainske premierminister Denis Sjmygal sløret for, at den ukrainske regering arbejder på at sænke realkreditrenterne til mellem fem og syv procent. I dag er de på ti procent, skriver Ukrinform.

Premierminister: Udlandet forlanger ikke privatiseringer

Ukraine har store planer for at privatisere en række statsejede virksomheder, som skal være en måde at komme korruptionen til livs og skabe en bedre økonomi. Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal udtalte dog i denne uge, at det ikke er et krav fra udenlandske partnere. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. Dog ændrer det ikke på, at der skal ske privatiseringer, slog premierministeren fast.

“Selvfølgelig vil State Property Fund meget nøje kigge på mulighederne på markedet og investorer. Vi taler om den såkaldte lille privatisering, fordi nogle små og mellemstore private virksomheder i regionen rent faktisk ikke bringer nogen profit i forhold til afkast på grund af skatter til statens budget, og nogle virksomheder er faktisk ikke i stand til at betale lønninger, fordi de har utilstrækkelige ledere,” sagde Sjmygal også og slog fast, at mange statslige virksomheder skal privatiseres.

Ni banker har brug for hjælp

Censor.net skriver på baggrund af oplysninger fra den ukrainske Nationalbank, at ni banker i Ukraine har brug for hjælp for at komme igennem corona-krisen, som har ramt landet hårdt. Det inkluderer to statsejede banker, og bankerne har tidligere haft finansielle problemer. Historien melder ikke noget om, hvilke banker der er tale om, men Nationalbanken slår fast, de kun står for fem procent af markedet.

Huslejen falder kraftigt

Ukraine Business News skriver på baggrund af den ukrainske Nationalbank, at huslejen i landets shopping centre er faldet med 13 procent på grund af corona-krisen. Det er specielt huslejen for kontorplads, der er ramt med startpriser på lejemål 20 procent under normalen.

To krav til udlændinge på vej til Ukraine

Hvis du tænker på at rejse til Ukraine, så skal du have styr på to ting. For det første skal du have en forsikring, som dækker Covid-19 behandling, og du skal have muligheden for at tage i to ugers karantæne, hvis det bliver fundet nødvendigt af myndighederne. Det kan være, at du har mulighed for det på et af landets hoteller eller egen bopæl. Derudover skal du installere appen Diy Vdoma, hvis du skal i karantæne. Den vil holde øje med, at du bliver indenfor i hele karantænetiden.

Om du skal i karantæne afhænger af, hvilket land du kommer fra. Ukraine har lavet en rød og grøn liste, hvor landene sorteres efter smittetrykket. Hvis dit afrejseland er på den røde liste, skal du 14 dages karantæne. Danmark er for nuværende på den grønne liste.

Foto af Kevin Hackert hos Unsplash

Laboratorie installeret i Boryspil

Ukraine International Airlines har installeret et laboratorie i Kyivs lufthavn Boryspil, der skal kunne udføre Covid-19-tests på ansatte og rejsende. Det tager tre timer at få et resultat, og det er muligt, at en negativ test kan blive en måde at undgå karantæne på.

Ukraine ikke på EU’s rejseliste

Mens mange EU-lande er på Ukraines grønne liste over lande, som man kan rejse fra uden at skulle i karantæne, så ser det ikke ud til, at ukraine kommer på EUs liste. Euro Integration skriver, at EU’s grønne liste over lande, hvorfra turister kan rejse til unionen, kræver et smittetal under 16 sager per 100.000 indbyggere over de sidste to uger. Ukraine har 26,6 sager per 100.000 indbyggere, og det tal er stigende.

Genåbner grænseovergange

Ukraine fortsætter med at genåbne landets grænseovergange, skriver Kyiv Post. I denne uge åbnede alle grænseovergangene til EU og Moldova, mens Ukraine også har åbnet flere steder til Hviderusland og Rusland. Du kan se et kort over de åbne grænseovergange her.

Busser kører også igen til udlandet

Ukraine Business News skriver, at Econlines nu også vil køre til udlandet igen. Der starter i første omgang en ruter fra Kyiv til flere byer i Polen såsom hovedstaden. Derudover er der også genstartet en række busruter i Ukraine, som ellers har været lukket.

Flere smittede i Ukraine

Mens genåbningen i Danmark ikke har ført til markant flere smittede, så er historien en anden i Ukraine. Før genåbningen var antallet af nye smittede i landet omkring 300 om dagen, men det tal var onsdag 940, hvilket er rekord. Der bliver testet mere nu end tidligere, hvilket kan være en del af forklaringen, men ikke hele forklaringen ifølge de ukrainske sundhedsmyndigheder. Onsdag var der 203 nye tilfælde i Lviv regionen, 125 i Rivne og 99 i Kyiv, og stigningen betyder, at landets hospitaler mærker et stigende pres.

Det skriver Ukraine Business News, der melder, at den ukrainske sundhedsminister overvejer at åbne flere hospitaler for Covid-19-patienter, og at der kan ske nedlukning i nogle regioner igen. Volyn regionen, nær den polske grænse, har allerede valgt at lukke ned for blandt andet shopping centre, fitnesscentre, noget transport og store forsamlinger igen. Du kan følge med i udviklingen over hvilke regioner, der er åbne og restriktionerne på et online kort lavet af det ukrainske udenrigsministerium. Det kan du finde her.

Restauranter må åbne i Kyiv igen

Ukraine Business News skriver, at restauranterne i Kyiv endelig må servere indenfor igen. Det forklarer Sergii Gusovsky, der er kommunalpolitiker i Kyiv. Tidligere har der kun været udendørsservering. Ifølge mediet må der dog kun sidde fire ved hvert bord, mens buffet forbliver ulovligt, og børnenes legeområder skal holdes lukket.

Regioner skal forblive lukket

De ukrainske myndigheder melder, at en række regioner i Ukraine ikke får lov til at lempe mere på karantænen. Der er tale om Volyn, Dnipropretrovsk, Donetsk, Zhytomyr, Zakarpattia, Ivano-Frankivsk, Kyiv, Luhansk, Lviv, Mykolaiv, Odessa, Rivne, Ternopil og Chernivtsi. Det skriver Ukraine Business News.

Skrappere håndhævelse af regler fremover

Ukraine Business News skriver, at de ukrainske politikere nu vil have politiet til i større grad at håndhæve karantænereglerne i landet. De skal blandt andet lave flere besøg på landets restauranter og sikre sig at folk bærer maske i den offentlige trafik. Bøderne skal også stige. Ifølge analytikeren Zenon Zawada fra Concorde Capital sker det, fordi politikerne kan se smittetallet stige og gerne vil undgå at genindføre flere restriktioner.

Transitrejser gennem Ukraine er fint nok

Mens flytrafikken er ved at være på vingerne igen, melder det ukrainske Minister Kabinet, at det er lovligt, at rejse gennem Ukraine som transitland på din flyrejse uden at komme i karantæne. Det skriver Ukraine Business News, mens Liga.net skriver, at Litauen nu også er klar til at byde rejsende fra Ukraine velkommen.

USA sælger patruljebåde til Ukraine

Defense News skriver, at USA har solgt 16 Mark VI patruljebåde til Ukraine med en række udstyr til en samlet pris på 600 millioner dollar. Ifølge mediet skal bådene forhindre Rusland i at chikanere Ukraine i Kerch Strædet og patruljere landets kystlinje generelt. Ifølge Ukraine Business News går det dog bedre med den ukrainske godstransport i strædet, da Rusland ikke aktivt chikanerer på samme måde længere.

Vejarbejde er i fuld sving

Ukraine Business News skriver, at regeringens store arbejde med at renovere og udbygge de ukrainske veje er i gang. Den statslige virksomhed Ukravtodor meldes at arbejde på 224 forskellige veje, hvilket svarer til hele 3.000 kilometer veje i 23 regioner. Der er afsat 3,4 milliarder dollar til arbejdet, som gerne skal renovere 4.200 kilometer af landets veje.

Foto: Emil Filtenborg

Parlamentet afviste premierministers immunitet

Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal forsøgte i denne uge at sikre sig et års immunitet på posten, men det blev afvist. Ikke alle medlemmer af præsidentens parti stemte for forslaget fra deres egen premierminister i det ukrainske parlament, og afvisningen ses derfor som endnu et eksempel på, at partiet er splittet.

Dog blev selvsamme parlament i ugens løb enige om at bruge nogle af midlerne til at bekæmpe coronavirussen til infrastrukturen i landet, som ventes at få en stor overhaling.

Landreform giver tyrkisk interesse

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver, at tyrkiske iværksættere finder Ukraine interessant efter vedtagelsen af landreformen, der gør det muligt at opkøbe ukrainsk landbrugsjord med nogle restriktioner. De tyrkiske iværksættere er blandt andet interesserede i at udvikle industrielle parker, der skal have fokus på udvikling af teknologi.

SBU undersøger Antonov Airlines

Censor.net skriver, at den ukrainske sikkerhedstjeneste SBU kigger nærmere på ledelsen hos Antonov Airlines. Virksomheden er kommet i søgelyset, da det mistænkes, at de har overført penge eller varer internationalt, der skulle have været kontrolleret af myndighederne. Undersøgelsen er sat i gang af den ukrainske premierminister, skriver mediet. Det er endnu usikkert, hvad der kommer ud af undersøgelsen.

Stor korruption i ukrainske havne

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver i en længere artikel på baggrund af undersøgende journalistik, at der er store problemer med korruptionen i flere af de ukrainske havne. Her skal kommende kaptajner betale store summer for at bestå deres eksamener, og det er ikke unormalt, at de altid skal betale en del af deres fremtidige løn til nogle af statens ledere af uddannelserne og havnene.

IKEA sælger møbler af ulovligt træ

IKEA bliver i øjeblikket undersøgt for at skulle have solgt møbler lavet af ulovligt træ fra Ukraine. Censor.net skriver, at undersøgelsen er lavet af Earthsight over 18 måneders periode og viser, at IKEA blandt andet har lavet møbler af ulovligt fældet træ. Det er sket “på grund af korruption af statslige skovbrugsvirksomheder, der forvalter de fleste af Ukraines skove”, lyder det fra Earthsight. Reuters skriver, at IKEA nu vil undersøge sagen.

Oligark sælger energi til forsvarsministeriet

Censor.net skriver, at det ukrainske forsvarsministerium er begyndt at købe energi fra et energianlæg ejet af oligarken Igor Kolomojski. Det er bemærkelsesværdigt, da det er den første private kontrakt med forsvarsministeriet i lang tid. Kolomoskijs virksomhed skal sælge flybrændstof, og kontrakten blev fundet det bedste af mange andre bud.

Kraftig regn giver oversvømmelse

Det regner meget i Ukraine i disse dage og faktisk så meget, at det i dele af landet ikke har regnet så meget i et årti. Det har givet store oversvømmelser specielt i det vestlige Ukraine, hvor mange veje og jernbaner til Karpaterne er lukkede på grund af oversvømmelser. Regnen har ødelagt 90 broer, 110 kilometer veje og lange sektioner omkring floderne. Det skriver Ukraine Business News. Mere end 200 byer i området omkring Ivano-Frankivsk, Lviv og Chernivtsi er oversvømmede, da floderne Prut, Dnestr og Tisa fik en måneds regn på 48 timer.

Den ukrainske premierminister har lovet 20 millioner dollar i nødhjælp.