Foto af Oleksandr Zhabin hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der været fokus på muligheden for et russiske cyberangreb på Ukraine. Derudover er der nyt om Kina, som forsøger at opkøbe virksomheder i Ukraine.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 21. August til den 27. august. I ugen har vi på Ukrainenu skrevet om, hvordan politisk uro i Hviderusland kan få økonomiske konsekvenser for Ukraine, da Hviderusland er Ukraines fjerde største handelspartner.

Derudover har vi skrevet om, at de ukrainske politikere beder udlandet om hjælp i omlægningen af den ukrainske kulproduktion. Om hvordan havnen i Chernomorsk skal i konsession, og at Kyivs parkeringshelvede kan ende med at blive en økonomisk gevinst for landet.

Derudover starter lokalvalget snart i Ukraine, og Ukraine har lukket ned for udenlandske turisters adgang til landet, da antallet af smittede med Covid-19 er stigende, og politikerne desperat prøver at nedbragt antallet. Det går ikke overraskende hårdt ud over flyselskaberne, der aflyser ruter.

Derudover har vi på Ukrainenu også skrevet om, at den ukrainske mindsteløn nu ser ud til at stige, men at det ikke nødvendigvis kommer til at påvirke de danske virksomheder i landet. Og derudover har Ukraine indgået endnu et økonomisk samarbejde med Kina. USA er ikke glad for det øgede samarbejde mellem landene, som truer USA’s interesser.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Meldinger om muligt cyberangreb

Ukraine National Security har i denne uge meldt ud, at den russiske hackinggruppe Gamaredon skulle forberede et “stort og koordineret angreb på statsagenturer og kritisk infrastruktur” i Ukraine. Det skriver UBN, og angrebet skulle ske gennem emails med malware.

Tilsyneladende skulle målet være at påvirke lokalvalget i Ukraine, som finder sted den 25. oktober.

”Cybertrusler fra Rusland er yderst farlige for både Ukraine og europæisk lande,” lyder det fra Oleksiy Danilov, leder af National Security.

I år har National Coordination Center for Cybersecurity registreret en million sager om cyberangreb. Centret forsøger at komme det til livs ved at arbejde tættere med private virksomheder.

Flere statslige virksomheder beskyttes

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij og hans administration har sat gang i en større privatiseringsproces af statslige virksomheder, som de håber kan skabe vækst og nedbringe korruption. Mens det finder sted har Zelenskijs administration øget listen af statslige virksomheder, som skal beskyttes fra privatisering – til 659 virksomheder. Det skriver UBN.

Listen er godkendt af Ministerkabinettet, men mangler godkendelse fra det ukrainske parlament, som tidligere har afvist sådan en liste.

Saakashvili forlader måske Ukraine

Det skabte tidligere på året store overskrifter, da den ukrainske præsident hyrede den tidligere georgiske præsident Mikheil Saakashvili til at hjælpe med reformerne i Ukraine. Nu melder Saakashvili ifølge Georgia Online, at han vil rejse hjem til Georgien.

“Jeg ved, at vi kan leve meget køligere, meget bedre, og enhver georgier kan være rig, og vi kan gøre det sammen! Jeg kommer tilbage!” sagde han ifølge mediet efter at have arbejdet i Ukraine i tre måneder.

Hans returnering til Georgien kommer dog ikke til at betyde det store for hans arbejde i Ukraine, forklarer Saakashvili, da “vi vil kæmpe både i Georgien og i Ukraine. Vi vil vinde begge steder,” forklarer han.

Hvad der præcist venter Saakashvili i Georgien er dog uvist. Siden 2012 har den georgiske justitsminister Thea Tsulukiani lovet at gøre en fængselscelle klar til ham, da Saakashvili i 2018 blev dømt for ting tilbage fra hans tid som præsident, mens han var ude af landet.

Zelenskij tror på fred

For cirka en måned siden indgik Ukraine en våbenhvile med separatisterne i Donbas-regionen, og det har været overholdt til en vis grad, hvor antallet af kampe har været mindre. I et større interview med Euronews melder Zelenskij, at han nu tror på fred.

”Jeg vil gerne tro, at det bliver i år. Jeg vil virkelig gerne tro på det, og det tror jeg, jeg tror,” sagde han.

I interviewet talte Zelenskij også om et muligt ukrainsk medlemskab af EU. EU og Ukraine har en samarbejdsaftale, men Zelenskij ser gerne, at EU melder mere klart ud, hvad et medlemskab kræver af Ukraine.

”Jeg stillede mange europæiske ledere dette spørgsmål – hvad ønsker du, at ukrainerne skal gøre, trin for trin, for at blive EU-medlem? Vi er bare nødt til at blive det land, som Europa virkelig ønsker,” sagde han.

Ministre kan blive fyret

Ifølge UBN er det muligt, at to til tre ministre i Ukraine kan ende med at miste deres job til efteråret på grund af Covid-19 og den økonomiske situation i Ukraine.

”Vores folk er mest utilfredse med den økonomiske blok. Vi har brug for mennesker, der udover at have en vision og programmer, hurtigt kan implementere dem,” lyder det fra Arakhamia til Ukraina 24.

Flere aftaler mellem Kina og Ukraine

Det ukrainske ministerium for økonomisk udvikling, handel og landbrug har i denne uge annonceret en økonomisk aftale med Kina, der indeholder en række projekter indenfor landbrug, infrastruktur og energi. Endnu et eksempel på det øgede økonomiske samarbejde mellem parterne.

Derudover ventes det også, at en endelig kontrakt mellem den kinesiske virksomhed CRRC Tangshan og Kharkiv Metro vil blive underskrevet. Her er det planen, at den kinesiske virksomhed skal levere 40 nye togvogne.

USA advarer mod Kina

Det øgede økonomiske samarbejde mellem Ukraine og Kina er blevet bemærket af USA, hvor Michael Pompeo, den amerikanske udenrigsminister, har advaret den ukrainske præsident imod det øgede økonomiske samarbejde med Kina. Der henvises især til, at Kina forsøger at købe det ukrainske selskab Motor Sich, som laver motorer til fly. Det har USA tidligere forsøgt at blokere.

Ukraine udskyder afgørelse om Motor Sich

Det kan godt se ud til, at det amerikanske pres på Ukraine i forhold til det mulige kinesiske opkøb af den ukrainske virksomhed Motor Sich giver pote. Ukraines Antimonopoly Committee har i hvert fald afvist en ansøgning fra Kharkivs DCH Group, der gerne vil købe dele af virksomheden fra kinesiske Skyrizon og drive den sammen med Kina. Det er uklart, hvad det kommer til at betyde for Motor Sichs fremtid.

”Antimonopoly Committee har forsøgt at undgå enhver beslutning om Skyrizon/Motor Sich-aftalen i omkring tre år, og dets seneste træk indikerer, at det forsøger at fortsætte med at udskyde løsningen så længe som muligt… sådan usikkerhed kan være skadelig for Motor Sichs fremtid som en igangværende virksomhed,” lyder det fra Alexander Paraschiy, der er analytiker hos Concorde Capital ifølge UBN.

Diplomatiske relationer til Hviderusland stoppet

Tidligere har Ukraine tilbagekaldt landets ambassadør i Hviderusland på grund af de hviderussiske politis voldelige håndtering af demonstranter efter præsidentvalget den 9. august. Derudover er Ukraine også sure over, at Hvideruslands præsident Alexander Lukashenko har beskyldt Ukraine for delvist at stå bag demonstrationerne.

Nu melder den ukrainske udenrigsminister Dmitro Kuleba, at den diplomatiske relation mellem de to lande nu er afbrudt.

”Vi sætter alle kontakter på pause, indtil situationen i Hviderusland stabiliseres,” sagde Kuleba ifølge UBN.

Nyt fra landbruget

Priserne på ukrainsk solsikkeolie steg med otte procent i sidste uge og er nu på det højeste niveau i de sidste fem år. Mediet Agricensus har skrevet om priserne og stiller spørgsmålet, om det kan vare ved? Ukraine er blevet verdens største producent af solsikkeolie, men årets høst er truet af den ukrainske sommer, der har været for varm og tør.

“De første solfrø… er af en lille størrelse og er meget tørre med lavt olieindhold,” lyder til ifølge mediet fra en producent.

På samme måde er priserne på hvede steget med fem dollar per ton i den seneste uge, skriver UBN. Ukraine er verdens fjerdestørste eksportør af hvede og høstede 75 millioner ton korn sidste år.

Agronews.ua skriver, at Ukraine nu har overhalet Rusland og er blevet verdens tredjestørste producent af kartofler. Sidste år høstede Ukraine 23 millioner ton, mens Kina på førstepladsen høstede 93 millioner tons.

Hurtig 4G-net på metrostationer

Ifølge UBN er der kommet 4G-net på 22 af Kyivs 46 metrostationer. Der er netop blevet tilføjet syv nye stationer. Det er Khreshchatyk, Ploscha Lva Tolstoho, Palats Sportu, Palats Ukraina, Olympiiska, Klovska og Pecherska. Næste år er det håbet, at alle stationer har internet.

Protester mod nedlukningen af Ukraine

I denne uge har der været flere protester mod nedlukningen af Ukraine, hvor især de lukkede grænser for turister i den næste måned har skabt stor modstand i turistsektoren. Især Chernobyl Tour, Business Travel Association og en række natklubber har givet sin utilfredshed til kende.

Blandt andet har lederen af Chernobyl Tour kørt rundt i Kyiv midtby i et armeret køretøj for at vise sin utilfredshed og blev stoppet af politiet. Demonstranterne peger på, at de nye corona-tests i Ukraines lufthavne endnu ikke har fundet nogen inficerede turister, og at nedlukningen derfor ikke giver nogen mening. Det skriver UBN.

UIA aflyser flyvninger

På grund af nedlukningen af Ukraine for turister har det ukrainske flyselskab UIA valgt at aflyse en række flyvninger. Det er blandt andet fra Kyiv til Athen, Barcelona, Berlin, Delhi, Geneva og Madrid, mens der vil være færre afgange til en række andre byer verden over.

“(Nedlukningen) vil have en negativ indvirkning på luftfartsindustrien i Ukraine, som i mangel af anden statsstøtte i krisen forårsaget af den globale pandemi er økonomisk svækket og er i kritisk tilstand,” lyder der fra UIAs direktør Yevhen Dykhne.

Forretningsrejsende til Ukraine kan stadig komme ind, hvis de har et brev, der gør det klart, at de er på forretningsrejse og med en række lokale kontakter skrevet på. Det er dog grænsevagterne, der træffer den endelige beslutning, og du kan derfor stadig blive afvist i lufthavnen.

UBN skriver, at også Wizz Air har aflyst flyvninger mellem Ungarn og Ukraine, men det sker på grund af restriktioner i Ungarn. Austrian Airlines har til gengæld valgt at genåbne afgange mellem Wien og Lviv, mens en rute fra Wien til Kyiv også snart ventes at genåbne.

Nye testsystemer i Boryspil Lufthavn

UBN skriver, at Boryspil Lufthavn i Kyiv er ved at installere et nyt screeningssystem, som kan måle folks temperaturer med stationære kameraer, når de ankommer. Det koster ifølge mediet 37.000 dollars.

“Det muliggør øjeblikkelig, berøringsfri temperaturmåling af passagerer på afstand,” lyder det fra State Border Service.

Regeringen regner ikke med flere restriktioner

Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har efter lukningen af de ukrainske grænser fortalt European Business Association, at der ikke kommer yderligere restriktioner på grund af Covid-19. Det skriver UBN.

Den melding er Adamant Capital enig i.

”Selvom Ukraine i øjeblikket viser det højeste antal nye sager, der er registreret, synes det usandsynligt, at restriktioner svarende til dem, der er blevet indført i starten af pandemien, snart vil blive genindført… omkostningerne ved en endog relativt let nedlukning og antyder, at gentagelse af det samme scenario kan være politisk uoverkommelig, medmindre sundhedskrisen bliver alvorlig,” lyder det.

Premierminister: Flere smittede snart

Ifølge den ukrainske premierminister Denis Sjmygal vil Ukraine i den næste måned opleve en stigning i antallet af smittede på hele 50 procent. Det er uklart, hvad præcis der vil være grunden. Det skriver UBN.

”I dag har vi fra 2.000 til 2.500 nye tilfælde af sygdommen hver dag. Ved udgangen af september og begyndelsen af oktober stiger dette tal til 3.000 patienter hver dag. Dette vil belaste hospitaler med mere end 80 procent,” siger han til tv-kanalen 1+1.

Det er ikke overraskende dårligt nyt for landet, men ifølge Sjmygal er der håb. Han regner med, at der vil være vaccineforsøg i november og muligt masse-vaccination til marts. Det er dog uklart, om det er realistisk.

Tidligere premierminister får nyt job

Oleksiy Honcharuk, der var den første premierminister under Zelenskij, har fået et job hos Atlantic Council. Det er usikkert, hvad han præcist skal lave, men det er muligt, at han skal skrive analyser om Ukraine.

Tyrkiet og Ukraine indgår forsvarssamarbejde

Ukrinform skriver, at Tyrkiet og Ukraine er ved at lave en strategisk alliance om produktionen af forsvarsudstyr.

“Vi bevæger os aktivt mod en strategisk alliance – flykonstruktion, rustningsproduktion, missilkonstruktion, elektronisk krigsførelse, instrumentfremstilling (opto-elektronik) og motorbygning,” lyder det fra den ukrainske minister for strategisk industri Oleg Urusky.