Foto af CDC hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. Sidste uge har været domineret af coronavirussen, som har lukket store dele af Ukraine ned. Det har været det primære fokus for Ukrainenu, men der er også en række ting, som vi ikke har nået at skrive om, men som vi her giver et overblik over. 

Corona, corona og corona. Den helt store historie i denne uge har helt klart været, hvordan coronavirussen har påvirket Ukraine og hele kontinentet. Flere lande er lukket ned, og virksomhederne i Ukraine og i resten af Europa er presset på grund af lukkede grænser. Hos Ukrainenu har vi brugt ugen på, at beskrive virussens betydning for transporten, for de danske virksomheder i Ukraine og hvordan den ukrainske valuta er under pres. 

For situationen er alvorlig. De fleste grænseovergange er lukkede, og udlændinge uden midlertidigt opholdstilladelse må ikke komme ind i Ukraine, mens flytrafikken ser ud til at gå i stå. Men ugen bød også en på en række andre historier, som Ukrainenu ikke nåede at skrive om. Deriblandt en hel del om virussen. Få dig et overblik her. 

Ifølge den internationale organisation for lufttransport har coronavirussen allerede kostet cirka 40 milliarder kroner for flyselskaberne verden over, mens det tal ventes at stige til 760 milliarder kroner. Ifølge Kyiv Post er flyselskaberne i Ukraine – ikke overraskende – også ramt hårdt, mens det endnu er for tidligt at sige hvor meget. Derudover er den generelle transportsektor under pres ifølge Kyiv Post. 

Forventer store tab på grund af virus

En undersøgelse lavet af American Chamber of Commerce og Deloitte viser, at forretningslivet i Ukraine også forventer problemer med virussen. Ifølge undersøgelsen melder mere end halvdelen af de adspurgte virksomheder om, at deres arbejde nu er blevet sværere, og de forventer lavere profit. 61 procent forventer lavere salg, der blandt andet skyldes rejse-restriktioner, problemer med leverancer og udsving i priser. 

Dog er det positivt, at kun 12 procent af de adspurgte virksomheder forventer fyringer, og kun syv procent forventer at måtte skære i lønnen. 90 procent af virksomhederne begrænser deres forretningsrejser og tillader mange af deres medarbejdere at arbejde hjemmefra. Du kan læse mere på Kyiv Post.

Ifølge foreningen for de uafhængige banker i Ukraine er banksektoren dog klar til at håndtere en nedgang i den ukrainske økonomi.  

“Banksektoren har det i dag meget bedre end ved kriserne i 2008 og 2014, og den er nu beredt til makroøkonomiske overraskelser,” sagde Olena Korobkova, der er direktør i foreningen ifølge Ukrinform og pegede på, at de ukrainske banker har haft et rekordstort overskud i 2019. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto af Victor Xok hos Unsplash.

Flere problemer med corona

Ukrinform skriver, at den tredje udgave af International Economic Forum DEF 2020 i Dnipro er blevet aflyst på grund af corona, som sætter begrænsninger for antallet af deltagere. Forummet vil bliver rykket til et senere tidspunkt, som dog ikke er fastsat endnu. 

Otte procent af den ukrainske økonomi kommer, ifølge Kyiv Post, fra ukrainere, der er sæsonarbejdere i udlandet. På grund af de mange restriktioner på rejser rundt om i Europa er de pressede, og det kan skade den ukrainske økonomi, skriver avisen, der også påpeger, at flere end fire millioner ukrainere arbejder helt eller delvist i udlandet. 

Tidligere har det ukrainske ministerium for økonomi, handel og landbrug sagt, at coronavirussen giver Ukraine en unik mulighed for selv at producere nogle af de varer, som landet ellers er afhængig af at importere. Den holdning er ministeriet ikke ene om. Ifølge Hennadiy Chyzhykov, der er præsident for Ukrainian Chamber of Commerce and Industry (UCCI), har Ukraine nu en mulighed for at overtage en del af den produktion, som ellers bliver lavet i Kina, som er hårdt ramt af krisen. Det skriver Kyiv Post

Chyzhykov forklarer, at Ukraine ligger tættere på Europa end Kina og har kvaliteten til at producere flere komponenter og halvfærdige produkter til EU. De ukrainske virksomheder bør derfor se coronavirussen som en mulighed for at sikre nye kunder. 

Den ukrainske valuta er under pres

Den ukrainske nationalbank har flere gange solgt ud af dollar-reserven i løbet af ugen for at holde den ukrainske valuta – hryvnia – stabil. Ifølge banken er valutaen under et stort psykologisk pres. Der er dog ikke “en refleksion af den fundamentale trend i økonomien, da den ukrainske eksport fortsætter med at vokse, og priserne for importeret energi falder”, forklarer banken.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Jackmac34 / Pixabay.com.

Ifølge den ukrainske nationalbank er det især ukrainske virksomheder, der har et stort behov for udenlandsk valuta i øjeblikket.  

Den ukrainske nationalbank har også sænket rente-satsen i Ukraine til 10 procent, som er det laveste niveau siden krigen i Donbass-regionen brød ud i 2014. Inflationen i Ukraine er meget lav i øjeblikket på omkring 2,4 procent om året, og det er bankens mål at kunne sænke renten til syv procent sidst på året. 

“Risikoen for den globale spredning af coronavirus kan dog, hvis det sker, drive den globale økonomi ind i recession og resultere i en betydelig nedgang i den ukrainske økonomi. Et dramatisk fald i global efterspørgsel og investorers revurdering af risikoen relateret til udviklingslande kan påvirke Ukraines handel med udlandet og gøre det sværere for Ukraine at få finansiering,” lød det fra banken ifølge Unian.  

Kommer der et IMF-lån?

Det hele i ugens løb har dog ikke kun handlet om coronavirus. Et af de store spørgsmål i øjeblikket er, om Ukraine får det længe ventede IMF-lån eller, om IMF trækker følehornene til sig efter, at den ukrainske præsident og hans parti Folkets Tjener har fjernet flere af de reformvenlige ministre. Ifølge talsmanden for IMF Gerry Rice er både IMF og den ukrainske regering klar til at fortsætte forhandlingerne, men Ukraine skal gennemføre flere reformer. 

Ifølge analysefirmaet Fitch kommer en aftale med IMF allerede i løbet af første halvår af  2020, men den optimisme deler langt fra alle analysefirmaer. Concorde Capital ser med stor bekymring på ministerrokaden i Ukraine, da de mangler en forklaring fra præsidenten. 

“Vi har ikke modtaget nogen positive besked fra dem – desværre. Risikoen for landet er absolut steget, primært på grund af de forandringer, der betydeligt reducerer chancerne for Ukraines problemfrie samarbejde med IMF,” lød det fra Concorde Capital ifølge Kyiv Post. 

Olieprisen påvirker Ukraine

Foruden coronavirussen er der også oliekrise i verden mellem Rusland og Saudi Arabien, som Ukrainenu også tidligere har skrevet om. Der er kamp om markedsandele, og det presser prisen ned på olie på verdensplan, som ifølge analytikere kan komme til at skade den ukrainske økonomi på længere sigt. I denne uge har det ukrainske nyhedsbureau Unian også kigget nærmere på, hvilken betydning oliekrisen vil få for Ukraine.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto af Zbynek Burival hos Unsplash

På den ene side skriver Unian, at krisen vil kunne betyde billigere brændstof i Ukraine, men samtidig vil verdens-priserne på metallurgi og landbrug falde, hvilket vil ramme eksporten. 

“Samlet vil disse negative faktorer øge presset på hryvnia (den ukrainske valuta, red.), der så vil medføre en devaluering og acceleration af inflationen,” lyder det fra Unian. 

Ny minister i Ukraine

Ministerrokaden i Ukraine mangler stadig et par ministre, men i denne uge var der også nyt på den front. Valget som landets nye energi og miljø-beskyttelses minister er faldet på Vitaliy Shubin, der tidligere har arbejdet under ukraines rigeste milliardær Rinat Akhmetov. 

Han har også tidligere været viceminister, og han bliver set som endnu et eksempel på, at Akhmetov får større indflydelse på den ukrainske regering. Shubin er dog, ifølge Unian, en stor fortaler for landreformen. 

Andre nyheder fra ugens løb

Den statsejede virksomhed Ukroboronprom overfører 21 af dets foretagender til den ukrainske stats ejendomsfond, hvorfra de skal privatiseres. Det skriver Ukrinform. Ukroboronprom arbejder med den ukrainske forsvarsindustri, men de 21 foretagender har ikke noget med forsvaret af Ukraine at gøre, lyder det fra direktøren hos Ukroboronprom. “Vi er klar til transformationen af det her monster,” sagde han ifølge Ukrinform. 

Nye tal fra statens statistik service viser, hvor meget priserne på øl, vin, vodka og cigaretter er steget fra februar 2019 til februar 2020. Ifølge tallene steg prisen på øl med 11,1 procent, vin med 3,5 procent og vodka med 1,4 procent. Prisen på tobak steg med hele 23,8 procent. 

Tidligere har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij gjort de ukrainske veje, som ofte er i dårlig stand, til en prioritet for staten. Nu melder statens agentur for veje, at de starter arbejdet på 118 lokationer i 18 regioner i Ukraine. I alt er det meningen, at 4.000 kilometer nationale veje skal repareres, mens 2.500 kilometer lokale veje også skal fikses. 

Ifølge de ukrainske toldmyndigheder bliver der smuglet for mellem 13 til 15 milliarder kroner i Ukraine om året, som den ukrainske statskasse går glip af. Det var også en af de store kritikpunkter fra den ukrainske præsident, da han den fjerde marts kritiserede den daværende ukrainske premierminister Oleksiy Honcharuk for store huller i statskassen.