Foto af Nick Pampoukidis hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. Sidste uge har igen været domineret af coronavirussen, som fortsætter med at lukke store dele af Ukraine ned. Der ser dog ud til at være hjælp på vej fra EU og IMF, og ellers har Ukraine fået sig en ny minister, som deler vandene i Ukraine. 

Coronavirussen har igen domineret nyhedsbilledet i Ukraine i denne uge og med god grund. Den ukrainske regering er fortsat med at tage restriktive skridt for at afbløde smitten i Ukraine – blandt andet ved at stoppe stort set alle busser og lukke metroen. Derudover har den ukrainske præsident været ude og forsøge at få folk til at forstå situationens alvor

Den ukrainske valuta er stadig under pres, som Ukrainenu har skrevet om i løbet af ugen, men det ser ud til, at der nu kommer et IMF-lån, der kan få lidt styr på økonomien, som er hårdt ramt. Men ugen bød også en på en række andre historier, som Ukrainenu ikke nåede at skrive om. Heriblandt en hel del om virussen. Få dig et overblik her. 

Mindst 500.000 ukrainere vil miste deres job på grund af coronavirussen. Sådan lød det tidligere på ugen fra Tymofiy Mylovanov, der er den tidligere minister for økonomi, handel og landbrug i Ukraine. Han er citeret for at kalde det et “konservativt estimate”, og han henviser blandt andet til den stigende arbejdsløshed i Kina som begrundelse. 

Den ukrainske økonomi bliver ramt hårdt

Det er ikke kun Tymofiy Mylovanov, der spår store problemer for den ukrainske økonomi. Yuriy Gorodnichenko, der er professor på Berkeley University of California, mener, at det ukrainske bruttonationalprodukt kan falde med hele 15 procent på grund af coronavirussen. Det skrev han i en artikel hos Atlantic Council

“Som et udviklingsland afhængig af råvareeksport er Ukraine specielt sårbar overfor sådan en krise. Den ukrainske økonomi er i øjeblikket ved at ramme ind i en storm, da priserne og volumen af landets eksport falder, mens det hjemlige forbrug og produktion styrtdykker på grund af nedlukningen af landet, der er uden fortilfælde, for at bekæmpe spredningen af virussen,” sagde han.

“Den ukrainske regering må reagere hurtigt for at stoppe en gentagelse af de 15 procents tab af BNP, som landet oplevede i 2009,” sagde Gorodnichenko.

Ifølge Ihor Petrashko, der er den nye minister for økonomisk udvikling, handel og landbrug, vil det dog først være muligt at fastslå de økonomiske tab forbundet med coronavirussen om tre til seks måneder. Ifølge ham har den ukrainske regering som kerneopgave at forhindre, at nabolandene indfører tiltag for at beskytte egen produktion, som kan ramme ukrainske producenter.

Ukraine håber på hjælp fra IMF

Ukrainenu skrev i sidste uge, at Ukraine har brug for en håndsrækning fra blandt andet IMF. I denne uge meldte Yakiv Smolii, der er direktør for den ukrainske nationalbank, ud, at han håber på hjælp fra IMF, EU Kommissionen og Verdensbanken. Det skriver Ukrinform

Eventuel økonomisk støtte vil ifølge Smolii blive brugt til at dække tabet på statens budget og til at tilføje mere guld og udenlandsk valuta til reserven. Det skal være med til at understøtte den ukrainske valuta. Og der er ingen tvivl om, at den ukrainske valuta har brug for hjælp. Ifølge Oleg Churiy, der er vicedirektør i den ukrainske nationalbank, så er nationalbankens dollar-reserve faldet med cirka 17,4 milliarder kroner på grund af salg i de sidste par uger. Salgene skal understøtte den ukrainske valuta hryvnia, og nationalbanken har dermed omkring 167 milliarder kroner tilbage i dollar-reserven. Det skriver Ukrinform

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian har den ukrainske nationalbank solgt ud af dollar-reserven for omkring syv milliarder kroner i denne uge. 

Kursen for en amerikansk dollar. Foto: Google

Nationalbanken kæmper for økonomien

Når man hurtigt læser de økonomiske nyheder i Ukraine, kan det hurtigt virke som om, at den ukrainske nationalbank kun fokuserer på at sælge ud af dollar-reserven for at stabilisere den ukrainske valuta. Kyiv Post skriver dog, at nationalbanken også laver en række andre tiltag. Blandt andet har nationalbanken forbudt de ukrainske banker at forhindre folks mulighed for at hæve deres penge. Det skal skabe ro hos ukrainerne.

Derudover har banken fjernet gebyrer på elektroniske transaktioner, da de gerne vil have folk til at bruge færre kontanter i karantæneperioden. Banken har også iført små tiltag, som gør det nemmere for bankerne at tilbyde deres kunder omstrukturering af deres lån og har gjort det nemmere for bankerne at få hjælp fra nationalbanken via fem års lån

På samme måde har de ukrainske banker fået muligheden for først at betale dividende til juli. Alexander Pisaruk, der er leder af Raiffeisen Bank Aval, hilser de mange tiltag velkommen og forklarer til Kyiv Post, at han har oplevet kunder med brug for krise-lån. 

Flere nyheder om coronavirussen

Ifølge Ukrinform er politikerne i Ukraine og Ungarn blevet enige om, at ukrainsk godstransport skal have fri passage gennem Ungarn. Tidligere har Ungarn lukket meget af landet ned for at stoppe smitten, og det har ramt godstransporten til og fra blandt andet Ukraine, men det bør der nu være styr på, lyder det.

Foto af Bernd Dittrich hos Unsplash

Den europæiske bank for rekonstruktion og udvikling, EBRD, vil hjælpe små- og mellemstore virksomheder i Ukraine, der er i problemer på grund af coronavirussen. De vil støtte med omkring 112 millioner kroner og er eventuelt klar til at øge støtten.

Derudover har det ukrainske kabinet frigjort cirka 10 millioner kroner fra en pulje til nødsituationer. Pengene skal bruges til at bekæmpe coronavirussen, og den ukrainske premierminister Denys Shmyhal har mødtes med repræsentanter fra Kina, hvor de diskuterede muligheden for, at Ukraine kan modtage økonomisk hjælp fra Kina

Priserne på varer i Ukraine er ikke overraskende påvirket af coronavirussen, hvor blandt andet prisen på kartofler er steget på grund af problemer med leverancen både i Ukraine og til udlandet. 

Ukraine og Slovenien er også kommet i interne stridigheder, da Ukraine har afvist et – tilsyneladende aftalt – salg af cirka to millioner ansigtsmasker. 

Andre nyheder fra Ukraine

Selv om langt det meste i disse tider handler om coronavirussen og overlevelse for de mange virksomheder, så er der også sket en række andre ting. Blandt andet har EU Kommissionen fremlagt dets nye plan for Eastern Partnership-programmet for tiden efter 2020, som Ukraine er med i. Her er det blandt andet planen, at handlen skal øges mellem EU og handelspartnerne, og at landene skal integreres mere økonomisk. Dertil er det EU’s plan at styrke de demokratiske institutioner, den dømmende magt, miljøet og blandt andet den digital transformation i landene. 

“Vi sender en meget klar besked til vores østeuropæiske partnerlande: Vi vil hjælpe jer med at bygge og styrke økonomierne og skabe vækst og jobs ved at tiltrække udenlandske investeringer og styrke sammenhængen i vigtige sektorer såsom transport, energi og miljø. Vi vil arbejde tæt sammen for at adressere dagens udfordringer over hele linjen, hvilket inkluderer den nuværende COVID-19 pandemi,” sagde Josep Borrell, der er vice-præsident. 

Derudover har det ukrainske minister cabinet introduceret en speciel told på russisk elektricitet og kul, som dog blandt andet ikke omhandler stenkul (antracit). Det skriver Ukrinform. Tolden træder i kraft fra den første april og er på 65 procent, og det er endnu uvist, hvordan Rusland vil reagere på denne told. Den ukrainske kulproduktion har det specielt svært for tiden, og tiltagene kan ses som en måde at beskytte dem på. 

Ny minister er kommet til

Ellers er det værd at lægge mærke til, at den ledige plads som minister for økonomi, handel og landbrug i Ukraine er blevet fyldt ud. Ihor Petrashko er nu minister, og han er en kontroversiel figur ifølge Kyiv Post. Han kommer fra stillingen som leder af landbrugs-organisationen UkrLandFarming og var ifølge avisen en af de mindre kendte kandidater til posten. Ifølge Kyiv Post er udnævnelsen af Petrashko et tegn på, at regeringen vil have den længe ventede landreform vedtaget, som ellers har mødt stor modstand. 

“Den primære ting, som jeg finder nødvendig at gøre, er at fortsætte politikken om deregulering for at skabe et miljø, hvor virksomheder har så lidt kontakt med staten som muligt,” sagde Petrashko ved sin indsættelse, og han nyder respekt fra økonomer såsom Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi. 

Hvorfor er han så kontroversiel ifølge nogle iagttagere? Det er han blandt andet for sin tid hos UkrLandFarming, hvor han ifølge Kyiv Post har forbindelse til den kontroversielle forretningsmand Oleg Bakhmatyuk, der er beskyldt for svindel. Derudover har han arbejdet i den russiske investeringsvirksomhed Troika Dialog, som undersøgende journalister har i søgelyset for at være hjertet af en stor hvidvaskningssag i Europa. 

Fem ukrainere på spændende liste

Fem Ukrainere har fundet vej til Forbes årlige liste over de 30 mest succesfulde personer under 30 år fra de europæiske lande. Det skriver Kyiv Post. Her er den ukrainske rapper Alyona Alyona blandt andet på listen. Hun har nydt stor succes i Europa i de seneste år.

Du kan høre hende nedenfor. 

Derudover er den ukrainske tennisspiller Elina Svitolina på listen og en række ukrainske entreprenører er der også. Anna Polishchuk og Stas Matviyenko har fundet vej til listen for deres arbejde med en app, der gør det muligt for folk at bestille deres mad på restauranter før ankomst, hvilket halverer gæsternes tid på restauranterne. Appen hedder Allset.

Derudover er Victoria Repa også på listen. Hun har opfundet fitness-app’en Betterme, som motiverer brugerne til at lave fitness, yoga og en række andre ting.