PrivatBank er den største bank i Ukraine. Foto: Emil Filtenborg

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge er der igen snak om IMF-lånet, mens nye tal viser, at de ukrainske virksomheder har det hårdt. Derudover ser det ud til, at regeringen måske først vil åbne op for flytrafikken til september.

Ukraine er stadig under en række restriktioner på grund af coronavirussen, og det rammer stadig erhvervslivet. Hos Ukrainenu har vi i ugens løb skrevet om corona-krisen og regeringens kamp for et IMF-lån, som møder stor modstand i befolkningen ifølge en ny undersøgelse. Derudover har Ukraine vedtaget et nyt budget, der afsætter penge til kampen mod virussen, men som øger underskuddet på statsbudgettet. Der er dog stadig penge til regeringens store ambitioner for infrastrukturen. 

Ukrainenu har også talt med Kristian Andersson, der er bestyrelsesformand for den svenske bank SEB i Ukraine, og han ser optimistisk på fremtiden, mens det ser værre ud for den grønne omstilling i landet, ifølge en ekspert. Men der var også en masse historier, som Ukrainenu ikke nåede at skrive om. Her får du et overblik over de nyheder. 

“Lige nu er (IMF-støtte, red.) som blod for et menneske… Hvis det var andre tider – hvis det var mere roligt – så kunne vi snakke om hvorvidt det er profitabelt for os eller nej. Jeg taler med lederne af lande næsten hver dag… Alle siger de en ting til mig… Hvis der stadig er (samarbejde med IMF, red.) så vil vi støtte jer,” sagde den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ifølge nyhedsbureauet Unian om muligheden for et lån fra den Internationale Valutafond, IMF. 

Ukraine mangler stadig at få vedtaget den omdiskuterede bank-lov, som der er mere end 16.000 ændringsforslag til. Det er et krav fra IMF, ifølge flere eksperter. Unian skriver, at de regner med, at det falder på plads, og at Ukraine kan modtage omkring fire milliarder dollar i år af lånet, som i alt ventes at løbe op i 8-10 milliarder dollar. 

Virksomheder er ramt og flyvninger til september

Som Ukrainenu har skrevet om løbende, så er flere virksomheder ramt på grund af krisen, og i denne uge er der kommet nye tal. IMF regner med, at det ukrainske bruttonationalprodukt vil falde med hele 7,7 procent i år, hvilket er meget højere, end regeringens egne beregninger. Nye tal fra myndighederne i Kyiv viser, at arbejdsløsheden i byen er steget med 45 procent, siden karantænen startede, og lige nu er arbejdsløsheden 60 procent højere end på samme tidspunkt sidste år. 

Det er rygter om, at de ukrainske myndigheder vil forlænge karantænen til den 25. maj, mens flyvningerne i Ukraine måske først åbner op til september. 

“Jeg tænker, at afgangene højst sandsynligt kan starte igen til september eller endda tidligere omkring slutningen af sommeren,” sagde den ukrainske minister for infrastruktur Vladyslav Kryklii ifølge Ukrinform om lufttrafikken og slog fast, at regeringen vil gøre, hvad den kan for at støtte sektoren med blandt andet med billige lån. 

Foto af Sebastian Grochowicz hos Unsplash

Hoteller regner med at starte op sent

Ifølge Kyiv Post regner hotelbranchen i Ukraine med, at sommer-sæsonen, som ellers skulle være startet, først kommer i gang sent på sommeren på grund af karantænen. Olena Kalynovska, der er leder af det femstjernede hotel Kadorr Hotel Resort & Spa i Odessa siger, at ingen regner med “at åbne sommer-hotellerne og strandene før tidligst til juli”

Avisen skriver også, at PrivatBank har fortalt sine kunder, at de kan vente med at betale på deres terminer og billån indtil den 31. juli, hvis de er hårdt ramt af karantænen. Flere har mistet deres arbejde og en ny undersøgelse viser blandt andet, at 30 procent af de lukkede butikker i detailhandlen ikke regner med at åbne igen efter karantænen. 

Mediet censor.net skriver, at det ukrainske minister kabinet har godkendt, at statens banker låner penge ud til en lavere rente end ellers. Derudover må bankerne nu også låne penge ud til små virksomheder i problemer til en årlig rente på blot tre procent i fem år. 

Ifølge Maksym Nefodov, der er leder af State Customs Service i Ukraine, er det altafgørende, at Ukraine nu ikke lukker flere grænseovergange, da det vil skade handlen med udlandet for meget. State Customs Service i Ukraine har publiseret et kort, der viser statussen for alle overgangene i landet

Foto af Ivan Bandura hos Unsplash

Der er brug for ukrainerne i udlandet

En hel del ukrainere har forladt blandt andet Polen i den seneste tid på grund af coronavirussen og de stramme karantæneregler i Ukraine. Nu viser det sig at flere lande desperat mangler de ukrainske hænder. Ifølge den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba har flere lande tilbudt at sende specielle fly til Ukraine for at hente dem. 

“Lige nu ser vi et stort behov for ukrainsk arbejdskraft i nabolandene. Der har allerede været sager, hvor udenrigsministre fra nogle lande har ringet til mig og sagt: ‘Vores land er klar til at betale for charterfly, er klar til at betale for alt også dokumenter’, da foråret er kommet… Vi er lige nu ved at se nærmere på de forespørgsler,” siger udenrigsministeren ifølge Ukrinform

Ny energiminister og kul-problemer

Selv om meget handler om corona-krisen lige nu, så har der også været en række andre nyheder i ugens løb. Blandt andet har Ukraine fået en ny energiminister, hvor Vitaliy Shubin er blevet erstattet af Olga Buslavets, som tidligere har været direktør for Energy Markets Directorate hos ministeriet for energi og kul i Ukraine. Det skriver Ukrinform

Tidligere vedtog det ukrainske parlament den længe ventede landreform, og i denne uge har de afvist 13 forslag om at skrotte den, skriver Ukrinform. Dermed ser det ud til, at de ukrainske politikere holder fast ved reformen, som også er et krav fra IMF, hvis Ukraine skal have IMF-lånet.

Ukrainenu har tidligere skrevet om kul-sektoren i Ukraine, hvor der sker store omvæltninger og foregår magtkampe. I denne uge er det kommet frem, at virksomheden DTEK, der er det største private selskab i Ukraine med kulminer, overvejer at lukke et af dets største miner. Mere end 30.000 ventes at kunne miste arbejdet. Det skriver Kyiv Post. Samtidig har den ukrainske regering valgt at udsætte en ny told på kul fra Rusland til den 1. maj, da regeringen venter med at lave ændringer i tolden. 

Foto: Ben Scherjon fra Pixabay

PrivatBank taber sag og priserne på tobak stiger

Den statsejet ukrainske bank PrivatBank skal betale 250 millioner dollar til Surkis-familien, som har lagt sag an mod myndighederne, fordi de nationaliserede banken tilbage i 2016, og familien tabte penge. Det har appeldomstolen i Kyiv besluttet, skriver Ukrinform

Prisen på øl, vin, vodka og tobak er steget i Ukraine i det seneste år. Det viser nye tal fra State Statistics Service i Ukraine, som har sammenlignet priserne i marts 2020 med marts 2019. Priserne på øl er steget med 9,7 procent, vin med 4,1 procent og vodka med 1,1 procent. Prisen for tobak er steget mere end 25 procent i forhold til marts 2019. Det skriver Ukrinform.

Foto af fotografierende hos Unsplash

Ifølge mediet censor.net har den ukrainske sikkerhedstjenеste SBU meldt ud i ugens løb, at der har været et forsøg på at overtage det ukrainske United Mining and Chemical Company, som er en strategisk vigtig virksomhed i Ukraine. Det er blevet stoppet af SBU, da de er usikre på, at de potentielt nye ejere ville kunne varetage statens interesser. 

Flere møder med udlandet

Som altid har de ukrainske politikere også i denne uge haft flere møder med udlandet. Blandt andet har der været møder med Storbritannien, hvor der arbejdes på en ny samarbejdsaftale, som skal øge handlen og det politiske samarbejde mellem landene. 

“På trods af coronavirussen så fortsætter arbejdet på et aftaledokument, og vi forventer at være færdige snart,” sagde den ukrainske ambassadør i Ukraine Natalia Galibarenko ifølge Kyiv Post og lagde vægt på, at parterne er ved at indgå The Free Trade Agreement – FTA, som skal fjerne handelsbarrierer.

Samtidig har Frankrig og Ukraine aftalt, at Frankrig skal hjælpe med genopbygningen af Donbass, hvilket blandt andet betyder, at Frankrig skal bygge et vandanlæg i Mariupol. Derudover skal Frankrig hjælpe med produktionen af lokomotiver, som Ukraine har problemer med. Det skriver Ukrinform

Den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba har også haft møder med både Ungarn og De Forenede Arabiske Emirater i denne uge. Det skriver Ukrinform. Begge steder har der været fokus på at styrke samhandlen, og Ukraine er interesseret i at få flere investeringer i landet.