Foto: Emil Filtenborg

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har det ukrainske parlament banet vejen for IMF-lånet, og der er kommet lempelse af karantænen. Derudover har Danmark været i de ukrainske medier. 

Der har været to store nyheder i perioden fra den 8. maj til 14. Maj. Den ene har været lempelsen af karantænen, som startede mandag og har betydet, at flere forretninger kan åbne dørene op. Det har også været et stort emne hos os på Ukrainenu, hvor der har været forvirring i erhvervslivet over, hvad der vil ske. Her har danske Danfoss blandt andet kaldt de ukrainske politikeres løfter om hjælpepakker til erhvervslivet for “ren snak”

Derudover har den store nyhed været, at Ukraine har vedtaget bank-loven, som forhindrer Ihor Kolomojskis overtagelse af PrivatBank. Dermed er Ukraine klar til at modtage det længe ventede IMF-lån, som skal stabilisere landets økonomi. 

Ukrainenu har også kigget nærmere på præsidentens drøm om at oprette et statsligt flyselskab. Planerne er godt nok konkrete, men det er langt fra sikkert, at det økonomisk kan lade sig gøre. Wizz Air har i ugens løb meldt ud, at de opretter en direkte rute mellem Billund og Lviv, så danske turister også kan få glæde af den vestlige storby, når karantænen engang slutter, og flyene er på vingerne igen.

Politisk har der også været gang i den i ugens løb. Mikheil Saakashvili, Georgiens tidligere præsident, er blevet placeret i en rådgivende rolle i den ukrainske regerings reformgruppe, og det har trukket overskrifter verden over. Ukrainenu har talt med en ekspert, som mener, at medier overvurderer Saakashvilis rolle som rådgiver for præsidenten. 

Ukrainenu har også talt med eksportrådet på den danske ambassade i Kyiv, som ser flere udfordringer i energisektoren, som er mere udfordrende end pandemien. Det handler om korruption og manglende lovgivning. 

Men ugen har også budt på en række andre nyheder, som du kan få et overblik over her. 

Ukraines BNP faldt med 1,2 procent i første kvartal

Nye tal fra det ukrainske ministerium for økonomi viser, at det ukrainske bruttonationalprodukt faldt med 1,2 procent i første kvartal af 2020 sammenlignet med samme periode sidste år. Især industriproduktionen er ramt og er nede med 5,1 procent. Det skriver Ukraine Business News. Den ukrainske nationalbank har udtalt, at de regner med et fald i Ukraines BNP på 11,3 procent i andet kvartal, 5,3 procent i tredje og 2,3 procent i fjerde. Karantænen i Ukraine startede i marts. 

Associeringsaftale skal genforhandles

Censor.net skriver i denne uge, at den ukrainske viceminister for europæisk og Euro-Atlantisk integration Vadim Priestaiko regner med, at Ukraine og EU skal genforhandle associeringsaftalen igen. 

“Nu er et godt tidspunkt… Fordi flere af de kvoter, der er sat, ikke længere passer godt til os. Vi har været i gang med første kontakt med EU… Jeg håber, at vi kan revidere dem,” sagde han, mens det er uklart præcist, hvad det er, at Ukraine vil have gjort anderledes. 

Ifølge censor.net tror Priestaiko dog på, at EU og Ukraine kan komme hinanden tættere i det digitale, told-arbejdet, rests-arbejdet og forsvarsmæssigt.

Skadden, Arps, Slate Meagher & Flom ungår retssag

Den tidligere premierminister Julia Timosjenko har sammen med sin advokat indgået en aftale med advokatfirmaet Skadden, Arps, Slate Meagher & Flom. Ifølge The New York Times har advokatfirmaet været ivrige efter at undgå en retssag, som Timosjenko har truet med, fordi hun mener, at firmaet hjalp den tidligere ukrainske præsident Viktor Janukovitj med restssagen imod hende, som gav hende en land fængselsstraf. 

Timosjenko og hendes advokat har hver fået 5,5 millioner dollar af advokatfirmaet. 

Dyrt for shoppingcentrene

Ukraine Business News skriver, at karantænen har kostet de ukrainske shopping centre hele 260 millioner dollar i tabte lejeindtægter, mens deres lejere har tabt hele 1,85 milliarder dollar på manglende salg. Selv om supermarkederne har haft åben under corona-krisen, så har de også tabt hele 15 procent af deres indtægter, skriver mediet med henvisning til en udtalelse fra Ukraine Council of Shopping Centers.

Kilde: Sådan åbner Ukraine op

Selv om Ukraine har åbnet en del op fra i mandags, så er flere ting stadig lukkede såsom den offentlige transport. Det ukrainske nyhedsbureau Unian har en kilde inde i det ukrainske ministerium for infrastruktur, som har givet mediet en oversigt over, hvordan Ukraine fortsætter åbningen i den nærmeste tid. Det er dog værd at huske på, at kildens oplysninger endnu ikke er vedtaget af det ukrainske minister kabinet. 

Busbusserne skal åbne efter den 22. maj. Fra den 29. maj vil halvdelen af de elektriske toge i forstæderne og 42 toge mellem byerne i Ukraine starte op igen. Derudover vil det også blive muligt at flyve indenrigs. Den 9. juni vil busser og toge mellem ukraines regioner starte igen og fra den 12. juni vil alle toge i forstæderne køre igen. Mens internationale flyrejser først bliver muligt fra midten af juni, og der er endnu ikke nogen planer for, hvornår metroerne åbner op i Ukraine.

Flere flyselskaber såsom Zaporizhia, SkyUp, Wizz Air og UIA har meddelt, at de vil begynde at flyve igen efter den 23. maj, men det ser nu ud til, at de må vente lidt endnu. Det skriver Ukraine Business News.

Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Demonstration mod manglende busser

Onsdag bød også på en demonstration i centrum af Kyiv, hvor trafikken var forfærdelig, fordi flere busselskaber havde blokeret flere veje i protest over, at langdistancebusserne endnu ikke må køre. Det skriver Ukraine Business News. Det er oprindeligt myndighedernes plan at opretholde forbuddet mod internationale og regionale busser indtil den 9. juni, og det er det, som der bliver reageret på.

Kyivs borgmester Vitali Klitschko har meldt ud, at han imod regeringens planer også vil have metroen i byen åbnet fra den 25. maj. På samme måde vil Dnipro og Kharkiv også have åbnet deres metro.  

Ukraines valutareserver stiger

Den ukrainske nationalbank fortsætter med opbygge de ukrainske valutareserver. I april steg reserverne med 800 millioner dollar eller med 3,1 procent. Det skriver Kyiv Post. Banken har nu hele 25,7 milliarder dollar i reserve, hvilket ifølge Kyiv Post er nok til at dække fire måneders import. 

Foto: Jackmac34 / Pixabay.com.

Lav inflation i Ukraine

Ifølge Ukrinform så er inflationen i Ukraine ved at bremse helt op. Den er nu på 2,1 procent for 2020, mens priserne i april kun steg med 0,8 procent. Det viser tal fra State Statistics Service. Nationalbanken regner med at inflationen i år lander omkring de seks procent. 

Danmark i ukrainske medier

Det er blevet noteret i de ukrainske medier, at Danmark i denne uge har godkendt byggelsen af en gasrørledning til Polen, som skal gøre Polen uafhængig af russisk gas og som kan få betydning for Ukraines energiforsyning. Det skriver censor.net blandt andet. 

Ukrainenu har tidligere skrevet om den polske gasrørledning og betydningen for Ukraine. 

Skal lave mad sammen

Det spanske kurervirksomhed Glovo åbner sit første ‘folkekøkken’ i Ukraine, hvor syv restauranter vil tilberede mad under samme tag, som Glovo så vil stå for at levere til folk i Kyiv. Glovo har lavet lignende tiltag i Madrid, Buenos Aires, Lima, Milano og i Santiago. Det skriver Ukraine Business News

Ferie for virksomheder

Der går ikke langt mellem, at de ukrainske politikere kommer med nye planer om hjælpepakker i denne uge. Denne uge er heller ingen undtagelse. Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har været ude at love små virksomheder en “ferie”

“Vi har diskuteret en række kredit-programmer for små- og mikrovirksomheder, fordi de er hårdest ramt af karantænen. Vi skal hjælpe dem nu og efter karantænen, så de kan komme sig hurtigt. Vi skal tilbyde dem såkaldte betalingsferier,” sagde han ifølge Unian

Flere konsekvenser af karantænen

Ukraine Business News skriver, at flere og flere vil arbejde hjemmefra, når karantænen løftes. Ifølge CBRE Ukraine er virksomheder, som arbejder med retshjælp, finans, analyse, marketing og HR, mere tilbøjelige til at lade deres medarbejdere arbejde hjemmefra i fremtiden. 35 procent af de adspurgte virksomheder vil reducere deres kontorer med 15 til 20 procent ved at have flere arbejde hjemme, hvilket vil gøre det muligt at spare på huslejen. Seks procent af virksomhederne vil reducere kontorerne med hele 50 procent. 

Derudover skriver mediet, at supermarkedskæden Silpo vil gøre endnu mere i leveringen af varer – selv efter karantænen slutter. På samme måde vil Watsons, der er sælger skønhedsprodukter, flytte mere salg online og gøre nogle forretninger til opsamlingssteder. 

Mobil-virksomheden Allo vil også flytte mere online og regner dermed med at lukke flere butikker, mens dem der vil forblive åbne vil have fokus på blandt andet reparation.

J.P Morgan regner med 5,1 procents fald

Ifølge Kyiv Post så har investeringsbanken J.P. Morgan meldt ud, at de regner med, at den ukrainske BNP vil falde med 5,1 procent i 2020. I 2021 regner investeringsbanken dog med, at Ukraine kommer tilbage igen. Her regner banken med en stigning i BNP på 6,3 procent. 

Nationalbanken vil have IMF-lån

I flere medier har politikere luftet tanken om, at Ukraine måske kunne printe flere penge i stedet for at indgå en aftale med IMF om et lån. I denne uge var den ukrainske nationalbank ude og kalde det en dårlig idé. Yakiv Smolii, der er guvernør for banken, har ifølge Ukraine Business News sagt, at “medicinen ikke skal være værre end sygdommen”.  

“Husk Ukraines historie. Den ukontrollerede printning af penge til at finansiere regeringens forbrug er altid endt med katastrofale konsekvenser for økonomien. Du kan selvfølgelig gøre alle til millionærer, men disse millioner vil intet være værd,” sagde han. 

IMF-lån bliver mindre 

Tidligere har der været snak om, at Ukraines forhandler med IMF om et lån på i alt mellem otte til ti milliarder dollar, men det er nu ændret. Ifølge det ukrainske minister kabinet så er lånet nu på fem milliarder dollar. Det skriver censor.net. Der er tale om en andet type lån, som vil være nemmere for Ukraine at få godkendt af IMF, skriver flere medier. 

Nøglepersoner undersøges for kriminalitet

Det er nok gået de færrestes næser forbi, at Ukraine har set en stor udskiftning af reformvenlige ministre og ledere af flere agenturer i den seneste tid. I denne uge har sikkerhedstjenesten SBU undersøgt Serhiy Verlanovs lejlighed. Verlanov blev for to uger siden fjernet som leder af Tax Service i Ukraine. Samtidig har National Anti-Corruption Bureau of Ukraine startet en undersøgelse af Maksim Nefyodov, der var leder af Customs Service. Den tidligere chefanklager i Ukraine Ruslan Ryaboshapka er også under anklage. Flere anti-korruptions aktivister mener, at anklagerne er politiske, da de i deres tidligere arbejde har forsøgt at stoppe korruption. Det skriver Ukraine Business News.

Hvorfor stoppe den billige energi?

Ukraine har valgt at lukke ned eller reducere energiproduktionen i dets mange atomanlæg på grund af mindre behov for energi og i stedet øge brugen af kul og vedvarende energi. Det ukrainske nyhedsbureau Unian har kigget nærmere på tiltagene og undrer sig over, at Ukraine i en tid med økonomiske kvaler lukker ned for den billigste energi. 

Unian skriver også, at den ukrainske premierminister Denis Sjmygal i ugens løb også har garanteret, at ukrainerne ikke kommer til at betale mere for deres energi i 2020. Det hænger dårligt sammen med planerne om at øge andelen af den dyrere energi på bekostning af den billige atomenergi, medmindre regeringen går ind og regulerer priserne. 

Foto af Frédéric Paulussen hos Unsplash

Ukraine er færdig med at så afgrøder

Ukraine har netop afsluttet årets såning af blandt andet hvede. Ifølge censor.net blev 86 procent af det planlagte areal sået. Det svarer til 15,5 millioner hektarer.