Foto af Anna Jiménez Calaf hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der igen været fokus på den ukrainske Nationalbank, hvor den nye chef vil sænke renten og svække valutakursen. Derudover har parlamentet stemt for en ændring af den grønne støtte, som bliver reduceret betydeligt.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 17. juli til den 23. juli. I denne uge har vi på Ukrainenu blandt andet skrevet om problematikken omkring den ukrainske Nationalbank. Her har den nye bank-guvernør udtalt sig om, at han gerne ser en svækkelse af den ukrainske valuta og en sænkelse af centralrenten.

Ukrainenu har interviewet Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, om den nye bank-guvernør, og han er siger, at kun tiden kan vise, om den nye guvernør kan sikre bankens uafhængighed.

Ugen har også budt på nogle mindre historier. Det ukrainske parlament går snart på sommerferie, og derfor er der travlt, og en masse love er blevet vedtaget i sidste øjeblik. Derudover har parlamentet godkendt datoen for det ukrainske lokalvalg senere på året, og Kyiv er begyndt at stramme karantænen igen på grund af coronavirussen, mens ukrainere dog har fået lov til at rejse til endnu flere lande uden restriktioner.

Derudover er Spotify nu blevet tilgængelig i Ukraine, hvilket nok giver glæde hos nogle, og den ukrainske regering har vedtaget en ny lov om grøn energi, som efter megen usikkerhed giver lidt ro i maven hos investorer.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her.

Ny anti-monopol leder vil stoppe karteller

I denne uge har det ukrainske parlament godkendt, at Olga Pishchanska bliver den nye leder af Ukraines anti-monopol komite. Det sker efter, at den ukrainske præsident fjernede Juri Terentiev fra posten. Ifølge Ukraine Business News udtaler Pishchanska:

”De vigtigste prioriteter i konkurrencepolitikken i den nærmeste fremtid er at bekæmpe misbrug af eksisterende monopol og karteller, bruge værktøjer til at mindske adgangsbarrierer, afslutte myndighedernes konkurrencebegrænsende handlinger, styrke udvalgets institutionelle kapacitet og reformere offentlighedens indkøbsorgan,” sagde hun.

Nyt ministerium er oprettet

Det ukrainske minister kabinet har i ugens løb besluttet at oprette et nyt ministerium for strategisk industri. Den nye minister bliver Oleg Urusky, der får til opgave at styre Ukraines politik, når det kommer til den industrielle produktion i landet såsom stål og kemikalier. Det skriver Ukraine Business News. I den første halvdel af året er den industrielle produktion i Ukraine faldet med 8,3 procent, og der er derfor nok at tage fat på for den nye minister. I juni steg den industrielle produktion dog med 4,1 procent i forhold til maj.

Faldende tillid til økonomien

Forbrugernes tillid til den ukrainske økonomi faldt med 11 point i juni til samlet 65 på en skala fra 0 til 200. Info Sapiens, der laver den månedlig undersøgelse, skriver, at det er lavt i forhold til tidligere perioder. Ifølge Info Sapiens faldt de økonomiske forventninger med 19 point til samlet 72, mens forbrugernes personlige forventninger til deres egen økonomi faldt med 18 point til samlet 74 point.

Ifølge den ukrainske Nationalbank er de ukrainske virksomheders tro på økonomien også faldet til det laveste niveau i fem år. Derudover tror de ukrainske forretningsdrivende, at inflationen vil stige til syv procent ved udgangen af året, og at den ukrainske valuta hryvnia vil svækkes til et niveau omkring 28,28 hryvnia til en amerikansk dollar.

”For første gang siden første kvartal 2016 forventer virksomheder en reduktion i produktionen af varer og tjenester i Ukraine. Næsten halvdelen af virksomhederne forventer, at det værste kan ske, og kun hvert syvende selskab forventer produktionsvækst,” lyder det i rapporten.

Den ukrainske valuta svækkes

Tidligere har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij sagt, at han gerne ser, at den ukrainske valuta hryvnia i fremtiden svækkes, så den kommer til at ligge på omkring 30 hryvnia for en amerikansk dollar. Siden er hryvnia blevet svækket og står nu til cirka 27,78 hryvnia for en amerikansk dollar, hvilket betyder, at den har tabt cirka tre procent af dens værdi i de sidste 10 dage. Det skriver Ukraine Business News.

Ukraine vil låne penge af EU

Zelenskij har i ugens løb givet den ukrainske Nationalbank og finansministeriet lov til at skrive under på en låneaftale med EU, som vil sikre Ukraine et lån på 1,2 milliarder euro. Det skriver Ukraine Business News.

Stigende indkomst i 2019

Ifølge nye tal fra State Tax Service steg ukrainernes betalinger i indkomstskat til hele 94,5 milliarder hryvnia i 2019 – omkring 22,2 milliarder kroner – hvilket er 13 procent mere end i 2018. Der er omkring 20 millioner ukrainere i arbejdsalderen.

Faldende landbrugsproduktion

State Statistics Service skriver, at landbrugsproduktionen i Ukraine er faldet med 19 procent i den første halvdel af året, sammenlignet med samme periode sidste år. Det har især været den store tørke i starten af året, der har kostet på afgrødernes vækst.

Miner skal lukke gradvist

Det ukrainske ministerium for energi har meldt ud, at mange af landets statsejede miner, der er urentable, skal lukke gradvist. Der er især tale om en stor del kulminer, som kører og har kørt med stort underskud i mange år.

”Vi er ved at afslutte vores vurderingen af kulvirksomhederne. Lukningsprocessen skal ske i faser. Prioritetsrækkefølgen for byer og regioner, der har størst behov for støtteprogrammet, fastlægges. Vi har analyseret de sociale og økonomiske forhold i de regioner, der er underlagt transformation. Der udvikles fremgangsmåder for at diversificere den lokale økonomi for at skabe nye job,” siger den ukrainske energiminister Olga Buslavets ifølge Ukrinform.

Hvem vil vinde på hasardlov?

I sidste uge vedtog det ukrainske parlament en lov, der gør hasardspil lovligt på landets store hoteller og online. Det har fået det ukrainske nyhedsbureau Unian til at stille spørgsmålet: Hvem vinder på loven? Ikke overraskende er det ikke de mange gæster, men i stedet de store hoteller og de pengestærke ukrainere, der kan få udbytte af loven.

“Faktisk forsvinder det sorte marked ingen steder hen. Tværtimod legitimerer det nye lovforslag det. Hvorfor? Det er enkelt: der vil være et specielt onlinesystem, der er indstillet til at kontrollere hele forretningen, omsætning, satser og skatter… Det eksisterer bare ikke endnu. Regeringen agter at skabe det om to år,” skriver mediet.

Udenlandske beholdninger af hryvnia obligationer er lavt

Ukraine Business News skriver, at de udenlandske beholdninger af hryvnia obligationer er faldet med 35 procent siden midten af februar, hvor tallet var på sit højeste med en samlet værdi på cirka 5,2 milliarder dollar. I dag er tallet 3,4 milliarder dollar, og blot 12 procent af de samlede obligationer ejes af udlændinge.

Bank-chef lover at blokke PrivatBank overtagelse

Den nye guvernør for den ukrainske Nationalbank Kyrylo Shevchenko har ifølge Ukraine Business News været ude og love, at banken fortsat vil have samme kurs, når det kommer til Igor Kolomojski og den mulige returnering af PrivatBank. Banken blev nationaliseret i 2016 på grund af svindel hos ejerne, og siden har Kolomojski forsøgt at få banken tilbage.

”På PrivatBank er jeg meget overbevist om, at NBU bør fortsætte den samme politik med den tidligere ejer af PrivatBank. Jeg støtter fuldstændigt NBU-strategien med hensyn til PrivatBank,” sagde han.

Shevchenko har i de sidste dage haft en række møder med både pressen, investorer, ambassadører, Verdensbanken og IMF for at forklare, at Nationbanken stadig vil være uafhængig af politisk indflydelse i fremtiden.

Ny viceguvernør hos Nationalbanken

Juri Geletiy, der tidligere har været vicefinansminister, bliver den nye viceguvernør for den ukrainske Nationalbank. Der afløser han Oleg Churiy. Banken beskriver ham som en mand, der har været med til at sikre en flydende valutakurs og har hjulpet med digitaliseringen i bankvæsenet.

Ukraine er tilbage på markedet for euroobligationer

Tidligere stoppede det ukrainske finansministerium planlagte handler af euroobligationer på grund af usikkerheden om Nationalbanken, men nu er Ukraine klar igen. Goldman Sachs og J.P. Morgan skal lede slagets gang. Det skriver Ukraine Business News.

Parlamentet har godkendt ”barnepige” til investorer

Det ukrainske parlament har længe haft planer om at vedtage en ny lov, der gør det muligt for investorer med investeringer på over 30 millioner euro, som skaber mere end 150 arbejdspladser, at få en barnepige. Der er tale om en såkaldt investeringsbarnepige, som kan hjælpe investoren med at navigere i Ukraine og gøre bureaukratiet lettere. Det er nu vedtaget af det ukrainske parlament, skriver Ukraine Business News.

Investeringer i stål

ArcelorMittal Kryvyi Rih vil ved udgangen af 2023 investere 700 millioner dollar i opgraderingen af stålproduktionen som vil forbedre byens luftkvalitet i Kyiv, lyder det fra Ukraine Business News. ArcelorMittal Kryvyi Rih er landets største producent af valset stål.

Nemmere for it-medarbejdere

Ifølge Ukraine Business News vil State Migration Service i Ukraine i denne uge starte et nyt program, der vil gøre papirarbejdet lettere for udenlandske it-specialister, som gerne vil arbejde i Ukraine. Håbet er at tiltrække 5.000 it-specialister fra udlandet. Det er håbet, at det kan gøre det nemmere at tiltrække specialister fra Hviderusland, Kazakhstan og Moldova, hvor Ukraine i dag tiltrækker mange it-folk fra.

DTEK vil opbevare strøm

Den største energivirksomhed i Ukraine, DTEK, der er ejet af oligarken Akhmetov, planlægger at udvikle Ukraines første energiladningssystem i samarbejde med virksomheden Honeywell. De store batterier skal give strøm nok til at sikre et bedre energinet, som kan klare, når der pludselig er stort behov for energi i perioder. Det skriver Ukraine Business News og uddyber, at DTEK mener, at fremtidens energi i stigende grad har behov for at være mere fleksibelt, end det er i dag.

Billig elektricitet er vigtigt for metalindustrien

Der er spekulationer om, hvordan de ukrainske energipriser bliver i fremtiden efter regeringens planer om at regulere støtten til produktionen. Ifølge Stanislav Gi, der er leder af Energy Resources, så er det afgørende for især metalindustrien, at prisen bliver lav.

”For at være en succesrig konkurrent på markedet for… metal er vi forpligtet til at tilbyde produkter af høj kvalitet og rimelige priser. Stigningen i tolden for… elektricitet sætter stålproducenterne i en åbenlys ulempe, hvilket igen vil påvirke Ukraines økonomi generelt,” siger han ifølge Ukraine Business News.

Licens til at mine brand-ler steg vildt i pris

Et licens til at mine brand-ler nær frontlinjen omkring Donetsk er solgt for 2.362 gange startprisen. Det skriver Ukraine Business News. En del af forklaringen for det gode salg er, at auktionen, modsat tidligere, foregik online, og at der derfor kom flere købere til. Slutprisen blev hele 1.481.481 dollar, mens startprisen var 627 dollar. Brand-ler bruges til at lave keramik og ildsten.

Samtidig skriver mediet, at der har været afholdt auktioner for at sælge rettighederne til at grave efter rav. Også her gik det godt, hvor den første licens blev solgt til 40 gange udbudsprisen, mens det næste licens blev solgt til 90 gange udgangsprisen, og det var langt over forventningen.

Flere cyberangreb i Ukraine

Ukraine Business News skriver, at der i sidste uge har været 947 cyberangreb, som er blevet blokeret af det ukrainske politi. Hackerne har forsøgt at stjæle koder, mens andre er kommet ind gennem spam emails, hvor de forsøger at høste data. Ifølge Cointelegraph er en hacker blevet pågrebet af politiet for at bryde ind i 50 af regeringens databaser med henblik på at sælge informationen videre.

Nyheder fra rejsebranchen

Ifølge den ukrainske minister for infrastruktur Vladislav Kriklii vil lufttrafikken ved udgangen af året nå et niveau på cirka halvdelen af 2019. Det skriver mediet NV.

Derudover har der i ugens løb været en række andre nyheder på dette punkt, hvor flytrafikken ser ud til at komme sig lidt igen. Ukraine Business News skriver, at det polske flyselskab LOT er startet med flyvninger mellem Warsawa og til Lviv og Odesa igen. Derudover har Bulgarien nu givet ukrainerne lov til at rejse til landet uden Covid-19 test.

Mediet skriver også, at Skyup airline har valgt at udsætte sine rejser fra Ukraine til EU, indtil smittetallet i Ukraine falder til et niveau omkring EUs.

I sidste uge åbnede lufthavnen i Ivano-Frankivsk igen. Det er en mindre lufthavn, hvor der igen er fly på vingerne mod blandt andet Kyiv. Det skriver Ukraine Business News.

Ukraine Business News skriver også, at Wizz Air nu også har åbnet for afgange fra Zaporizhia, som bliver selskabets femte i landet. Lufthavnen vil primært blive brugt til at rejse mellem Zaporizhia og Bulgarien, men der kommer også rejser til Tyskland og Polen.

Derudover har Wizz Air valgt at åbne for rejser til flere destinationer i Italien såsom Napoli, Venedig, Milano og Rom fra både Lviv og Kyiv. Mange ukrainere arbejder i Italien, hvor de blandt andet tager sig af mange af de ældre i landet.

Det bulgarske lavprisselskab Voyage Air starter også flyvninger mellem Ukraine og Varna i Bulgarien, og der er planer om at genåbne flere ruter.

Fra den første august vil borgere i Australien, New Zealand, Saudi Arabien, Bahrain, Kuwait og Oman kunne rejse til Ukraine uden visa.

Kan nu få taget Covid-19 test i lufthavnen

Der har længe været rygter om det, men nu skulle den være god nok. Ifølge Ukraine Business News er der nu installeret laboratorier i Kyiv Boryspil Lufthavn plus i lufthavnene i byerne Kharkiv, Lviv og Odesa. Der kan du få lavet en Covid-19 test, og hvis den er negativ, kan du undgå de 14 dages karantæne, som du ellers skal i, hvis du kommer fra et land, som er på Ukraines røde liste på grund af et højt smittetryk. En test koster mellem 50 til 75 dollars at få foretaget, men det er endnu usikkert, hvor lang tid det tager at få testresultaterne. I den mellemliggende tid vil du skulle i karantæne.

Klar til at læse den sorte boks

Det var også i denne uge, at internationale eksperter endelig er begyndt at læse den sorte boks fra Ukraine International Airlines-flyet, der i januar blev skudt ned over den iranske hovedstand Teheran. Det skriver Ukraine Business News. Det har taget lang tid at få den sorte boks udleveret af Iran, som har bortforklaret det med forskellige undskyldninger.

Arbejde på ny terminal kan begynde

European Business Association skriver, at arbejdet på at bygge Ukraines støste flyterminal for godstransport i Boryspil Lufthavn i Kyiv vil starte til efteråret. Terminalen skal placeres på et stykke land på fem kvadratkilometer, og der skulle være penge nok til projektet. Efter planen skal terminalen stå klar til julen 2021.

Flere fanget i fotofælder

Ifølge mediet Liga Novosti har de 50 fartkameraer i Kyiv, der har været installeret siden juni, reduceret antallet af fartovertræddere med 80 procent. 300 ekstra kameraer vil blive købt og installeret snarligt.

Samarbejde med Kasakhstan

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver, at den ukrainske minister for økonomisk udvikling, handel og landbrug Igor Patrashko har mødtes med den kasakhstanske ambassadør Darkhan Kaletayev for at diskutere et større økonomisk samarbejde mellem landene. Der er ikke kommet meget konkret ud af mødet, men det forlyder, at der skal ske en styrkelse af samarbejdet og infrastrukturen mellem de to lande.