Foto af Nick Schreger hos Unsplash.

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har guvernøren af den ukrainske Nationalbank indgivet sin opsigelse, mens der både er godt og skidt nyt om økonomien. På den ene side ser høsten ud til at blive god, mens corona kan presse Ukraine til at stramme karantænen igen.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 26. juni til 2. juli, hvor Ukrainenu blandt andet har talt med den ukrainske viceminister for digital transformation omkring den nye it-by, som Ukraine er ved at skabe. Den digitale by sænker it-virksomhedernes skatter og giver dem mere juridisk sikkerhed. Derudover har ugen også budt på en række andre erhvervsnyheder, hvor det blandt andet ser ud til, at karantænen kan blive strammet igen. I den seneste uge er møbelgiganten IKEA også trukket overskrifter, fordi en undersøgelse viser, at de har brugt ulovligt træ fra Ukraine.

Men der har også været en række positive nyheder, som vi på Ukrainenu har kigget nærmere på. Blandt andet er Ukraine ved at lave en ambitiøs plan for landets produktion af slagtesvin, og landet har modtaget et stort milliardlån af Verdensbanken, mens en grønlandsk film blev hædret i ugens løb på Kyiv Kortfilmfestival. Ukraine har også ambitioner om at ændre skatten i landet, og det kan gøre det mere gennemsigtigt, reducere korruptionen og komme virksomhederne til gode.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Guvernøren for Nationalbanken vil gå af

Mange eksperter og analytikere fik sig et chok onsdag, da den ukrainske Nationalbanks guvernør Yakiv Smoliy har valgt at indgive sin opsigelse. Han siger, at han trækker sig tilbage fra posten på grund af “systematisk politisk pres”, der har gjort det “umuligt for mig, som formand, at effektivt styre Nationalbanken.” Opsigelsen er godkendt.

Opsigelsen har rystet mange analytikere, der peger på, at Smoliy har gjort et godt stykke arbejde og sørget for stabilitet i Ukraine i en svær tid ved at sikre lav inflation, store valutareserver og en stabil valutakurs. Det er muligt, at opsigelsen kan få konsekvenser fra IMF, som tidligere har godkent et fem milliarder dollar stort lån til Ukraine.

IMF har slået fast, at selvstændigheden i den ukrainske Nationalbank skal sikres. Tidligere er den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij beskyldt for at ville pille ved bankens selvstændighed, og derfor kan Smoliys opsigelse på grund af politisk pres blive set af IMF som en angreb på Nationalbankens selvstændighed.

Timothy Ash, der er senior strategier hos Bluebay Asset Management Company, har ifølge Ukraine Business News sagt, at “makro-stabiliteten er nu truet… Der må nu være et stort spørgsmålstegn om fremtiden for IMF-programmet. Fonden vil have en troværdig erstatning.”

Korn-høsten klar sig overraskende godt

Ugen har blandt andet budt på en række nyheder omkring høsten i Ukraine, hvor Ukraine har tjent 9,6 milliarder dollar på salget af korn i dette marketingsår. Det skriver Ukraine Business News, der citerer Nikolai Gorbachev, som er leder af Ukrainian Grain Association, for at sige, at det kun er USA, der har overgået Ukraine. Til gengæld har Ukraine overhalet Rusland, Argentina og Brasilien, når det kommer til salget af korn. Gorbachev slog også fast, at specielt Asien vil være et interessant marked for Ukraine fremadrettet, fordi nye generationer begynder at spise mere hvede og mindre ris.

I år regner Ukraine også med at få rekordhøst ifølge Ukrainian Grain Association, og det kommer ellers efter, at der var kritiske miner i foråret, hvor landet var ramt af tørke. I år ventes høsten i alt at ende på 97 millioner ton, hvoraf 61 procent skal eksporteres. Den ukrainske økonomiminister Igor Petrashko regner med, at også kornhøsten isoloteret set vil blive højere end de forventede 68 millioner ton, skriver Ukraine Business News.

“Maj-regnen korrigerede for tørken i foråret og bidrog betydeligt til at øge jordfugtigheden for både vinter- og forårsafgrøder, mens det varme juni gav vækst og kornmodning,” lyder det fra Grain Association.

Ifølge Ukraine Business News er Ukraines gennemsnitlige hvedeudbytte på fire tons per hektar, hvilket er halvdelen af Frankrigs på otte ton per hektar. Majs-udbyttet er syv ton per hektar i Ukraine i gennemsnit, mens det samme tal er 12 tons per hektar i Iowa i USA. Det er derfor muligt, at der er et større potentiale i Ukraine, som landet kan udfylde.

Foto af Ricardo Gomez Angel hos Unsplash

Mere solsikkeolie, blåbær og frugt

Ukraine Business News skriver også, at Ukraines produktion af solsikkeolie er steget med 23 procent i de første fem månede i år sammenlignet med samme periode sidste år. Dermed er Ukraine den største eksportør i verden af solsikkeolie, skriver mediet, hvilket er drevet af asiatisk import. Produce Report skriver, at Ukraine nu også er verdens største eksportør af frosne blåbær til Kina, hvor Ukraine har overhalet Canada, Sverige, Letland og Hviderusland i den seneste tid. EastFruit skriver, at Ukraines eksport af frugt til Rusland er dalet kraftigt. I 2019 stod eksporten til Rusland for 29 procent af den samlede ukrainske frugt-eksport. I dag er det tal mellem tre til fem procent, mens EU står for 67 procent.

Flere flyruter åbner

Mens den ukrainske regering overvejer at genindføre dele af karantænen efter, at landet har oplevet et stigende smittetal, så fortsætter flyselskaberne med at genåbne ruter. Ukraine International Airlines vil blandt andet flyve til mere end 25 byer denne sommer. Der er tale om fly til Amsterdam, Athen, Baku, Barcelona, Batumi, Berlin, Chisinau, Dubai, Frankfurt, Istanbul Lanarca, London, Madrid, Milan, Munchen, Napoli, Nice, Prag, Rom, Tbilisi, Toronto, Wien, Yerevan og Tel Aviv.

Air Astana regner også snart med at genoptage selskabets flytrafik mellem Almaty og Kyiv snarligt. Derudover har Wizz Air åbnet dens nye base i Lviv onsdag.

Lufthavn må skære i personalet

Kyiv Sikorsky Lufthavn – også kaldet Kyiv International Airport eller Zhuliany – skærer 50 procent i antallet af ansatte for at undgå konkurs. Lufthavnen er den andenstørste i Ukraine og håndterer omkring 2,6 millioner rejsende om året og er den lufthavn, hvor Wizz Air flyver direkte til Billund og København. 1.000 ansatte bliver fyret.

“Konkurs hos Kyiv Lufthavn ville være en katastrofe for det internationale image, flysektoren i Ukraine, økonomien og arbejdsmarkedet,” sagde Oleh Levchenko, der er leder af lufthavnen, ifølge Ukraine Business News.

Ikke længere nogen karantæne efter rejse

Det er nu muligt at tjekke rejsende for Covid-19, når de ankommer i Boryspil Lufthavn i Kyiv, og det ændrer på reglerne for selv-isolering. Tidligere skulle man 14 dage i karantæne ved ankomst, men nu kan rejsende i stedet for få foretaget en prøve, vente tre timer i lufthavnen, og hvis testen er negativ, undgå at skulle 14 dage i karantæne. Det skriver Ukraine Business News.

Busruter til udlandet genåbner også

Ukraine Business News skriver, at Flixbus nu også genoptager flere ruter, hvor selskabet nu vil køre fra Kyiv til Krakow, Budapest og Wien samt til ti tyske byer. Derudover ventes det, at selskabet også vil genoptage en rute fra Odesa til Prag.

Foto af Joel Tinner hos Unsplash.

Flere grænseovergange genåbner

Ukraine Business News skriver, at Ungarn har åbnet alle landets grænseovergange til Ukraine. Det ændrer dog ikke ved, at ukrainere kan møde rejse-restriktioner i Ungarn.

Kyiv lukker måske for metroen igen

Ukraine Business News skriver, at det stigende smittetal i Ukraine og Kyiv har fået Kyivs borgmester til at overveje en lukning af byens metro igen.

“Hvis antallet af patienter stiger og antallet af tilgængelige senge på normale hospitaler falder betydeligt i de næste dage, vil vi være tvunget til at returnere til strenge restriktioner, hvilket inkluderer den offentlige transport,” lød det i ugens løb fra Kyivs borgemester Klitschko.

Ukraine er ikke på EU-rejseliste

Censor.net skriver, at ukrainere ikke får lov til at rejse ind i EU på ferie efter den 1. juli. Det sker ifølge mediet på grund af for mange smittede i Ukraine. Ukraine Business News skriver, at EU formentlig holder ukrainske turister ude af EU hele sommeren, da antallet af smittede i Ukraine er 3,5 gange så højt som gennemsnittet i EU. Det er dog stadig muligt for ukrainske arbejdere, studerende og diplomater at komme ind i unionen, og ukrainere kan stadig flyve transit. EU-borgere i Ukraine kan dog godt flyve hjem.

Flere fartkameraer

Ifølge Biz.Liga har den store succes med de første fartkameraer i Ukraine betydet, at landet nu vil sætte endnu flere op. Der er 50 i dag, og det tal skal gerne stige til 1.000 i 2022, men systemet kan klare hele 6.000 kameraer, og der kan derfor komme endnu flere, lyder det fra Anton Gerashchenko, der er viceminister for interne anliggender i Ukraine. Bøderne skal stige til 130 dollar, lyder det, hvilket er syv gange så meget som i dag. Samme tid melder myndighederne, at der det ukrainske færdselspoliti vil have øget fokus på, at fange syndere, der kører over for rødt, i bussernes vejbaner eller med spiritus i blodet.

Motorvej får en overhaling

Ukraine Business News skriver, at arbejdet på at genopbygge Kyiv-Odesa motorvejen, der er 505 kilometer, er begyndt. Det siger Oleksandr Kubrakov, der er leder af den statslige virksomhed Ukravtodor, ifølge mediet. 25 kilometer er allerede færdigt, og der fortsættes nu med arbejde på en anden del af strækningen på 40 kilometer.

Veje får stor del af corona-fond

Da corona-krisen ramte, afsatte det ukrainske parlament en stor sum til bekæmpelse af virussen, men i den seneste tid har der været snak om at reducere puljen og flytte nogle af midlerne til statens projekt med at modernisere og renovere vejene i landet. Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal skriver på Facebook, at 1,3 milliarder dollar – eller 54 procent af puljen til bekæmpelse af virussen, vil blive brugt på veje.

Hjælp til oversvømmelse

USA, Ungarn og Sverige har tilbudt Ukraine hjælp til genopbygning efter oversvømmelserne i Carpathian-regionen. Oversvømmelserne er nogle af de værste længe, hvor 180 byer og landsbyer har været ramt i områderne omkring Ivano-Frankivsk, Chernivtsi, Lviv og Ternopil. 2020 kilometer veje og 94 broer er ødelagte, mens en række andet er skadet.

Undersøgelse: Folk er tilbage på arbejde

En undersøgelse lavet af European Business Association viser, at 68 procent af virksomhederne, der deltog i et webinar, er helt eller delvist tilbage på deres kontorer. 60 procent regner med at holde det samme antal ansatte som nu, mens 28 procent overvejer at reducere antallet og 13 kigger efter flere medarbejdere.

Nye estimater for det økonomiske fald

Ukraine Business News skriver, at der er i ugens løb er kommet en række nye bud på, hvordan Ukraine kommer til at klare sig økonomisk i den næste tid. Blandt andet skriver mediet, at ICU Investment Group forventer et fald i Ukraines BNP på 10 procent i andet kvartal i år, mens faldet for hele 2020 ventes at blive et fald på 6,7 procent, men dog med en stigning på 5,7 procent i 2021. Dragon Capital forventer et tab i 2020 på syv procent, mens BNP’en vil stige fire procent i 2021. Dragon Capital forventer, at den ukrainske økonomi er tilbage på 2019-niveau i 2022.

Ukraine kæmper for dets omdømme

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform beskriver i en artikel, hvordan Ukraine kæmper for at forbedre landets omdømme hos udenlandske investorer i en tid, hvor Ukraine er under pres. Ukraines viceminister for europæisk og Euro-Atlantisk intergration Olga Stefanishyna gav i løbet af ugen udtryk for, at politikerne gør alt, hvad de kan.

“Vi forstår problemerne, som virksomhederne i Ukraine møder, og vi arbejder hver dag på at eliminere dem. At genopbygge tilliden fra udenlandske investorer til Ukraine er en ubestridt prioritet for præsidenten, for hele regeringen og mig personligt,” sagde hun.

Industrien klarer sig bedre

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at den ukrainske industri har rejst sig lidt igen i maj efter store fald tidligere på året. I maj steg den industrielle produktion med fem procent, mens den tidligere var faldet med 16,2 procent i april. Industriproduktionen har haft det svært i Ukraine i en længere årrække, og i den seneste tid er industrien specielt ramt af faldende produktion af kul og motorkøretøjer, mens det går bedre med produktionen af medicin.

Foto af Ivan Bandura hos Unsplash

Ukraine tilbage på markedet for Euro-obligationer

Onsdag handlede Ukraine igen euro-obligationer, da landet tilbød at købe 12 års euro-obligationer for 750 millioner euro. Det skriver Ukraine Business News og henviser til, at Goldman Sachs og J.P. Morgan står for handlen. Ifølge mediet sker det, da Ukraine håber på, at kunne få lavere renter med de nye obligationer. Det ukrainske finansministerium oplever svag interesse fra investorer, når det kom til at ville købe hryvnia-obligationer.

Nye sanktioner mod Rusland

EU forlængede i løbet af ugen sanktionerne mod Rusland, så de fortsætter i yderligere seks måneder. EU henviser til, at Rusland endnu ikke overholder Minsk-aftalerne fra 2015, og der vil derfor fortsat være restriktioner på russiske banker og virksomheders muligheder for at operere i EU’s markeder og sikre finansiering, ifølge Ukraine Business News.

Ulovlige byggerier i Odesa

Kyiv Post har i denne uge sat fokus på Odesa, hvor mediet skriver, at der foregår en række ulovlige byggerier for tæt på Sortehavet. Et eksempel er boligprojektet LA Mer, der i øjeblikket er ved at blive opført, som er for tæt på Sortehavet og lukker for borgernes adgang til kysten. Projektet er et af mange, som byens borgmester Gennady Trukhanov har godkendt.

Kolomojski har stor kontrol over statsejet virksomhed

I denne uge kiggede Kyiv Post igen nærmere på oligarken Igor Kolomojskis gøren og laden. Han beskyldes for at forsøge at styrke sin kontrol over den statsligt ejede energivirksomhed Ukrnafta, som står for en del af oliesalget i Ukraine. Selskabet skulle ellers styres af staten, men Kyiv Post mener at vide, at virksomheden tilgodeser Kolomojski.

Retssag mod Kolomojski starter snart

Den ukrainske oligark Igor Kolomojski er beskyldt for svindel tilbage i 2016 med den ukrainske bank PrivatBank, som senere blev nationaliseret. Han har siden kæmpet for at få banken tilbage, men der har samtidig været en række retssager på vej imod ham verden over. Nu skriver censor.net, at en retssag i højesteretten i London mod Privatbanks tidligere ejere – Igor Kolomojski og Gennady Bogoliubov – starter den første marts i 2022 med krav på i alt tre milliarder dollar.

Gambling bliver lovligt i Ukraine

Ukraine Business News skriver, at det ukrainske parlament i ugens løb har godkendt loven om gambling, som har været undervejs siden præsidenten overtog roret sidste år. Det skal være en ny indtægtskilde for statskassen, men licenser gives kun til hoteller.

Donationer: Hvad bruges pengene på?

Kyiv Post skriver i en længere artikel, at der mangler indsigt i, hvad regeringen og den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij bruger de omkring 14 millioner dollar, som oligarker donerede til kampen mod Covid-19. Zelenskij bad tidligere oligarkerne om at hjælpe til, hvilket de gjorde, men mediet kan ikke få at vide, hvor pengene er brugt.