Foto af Stijn te Strake hos Unsplash

Kiev: Partiet Folkets Tjener ser nu ud til at være klar til at tage endnu et skridt på vejen mod fred med Rusland, da de nu melder sig klar til at minimere den økonomiske blokade om Donbas.

Over de sidste uger har partiet Folkets Tjener, der har flertal i parlamentet, med præsident Volodimir Zelenskij i spidsen taget en række skridt for at genstarte fredsforhandlingerne med Rusland. For et par uger siden lykkedes det at udveksle fanger, og Ukraine har siden givet udtryk for, at de er klar til at trække soldater tilbage fra fronten i den østlige del af Ukraine. 

Siden russisk-støttede separatister i 2014 løsrev dele af den østlige Donbas-region har 13.000 mennesker mistet livet, ifølge FN. Nu melder den ukrainske udenrigsminister Vadym Prystaiko, at partiet Folkets Tjener også er klar til at se på den økonomiske blokade mod Donbas.

“Selv fra et økonomisk synspunkt, hvorfor kan vi så ikke sælge vores varer der? Vi skal da lade dem have mejeriprodukter med ukrainske flag på pakkerne i deres supermarkeder i stedet for russiske eller hviderussiske,” sagde Prystaiko ifølge mediet European Pravda. 

Specifikt foreslog udenrigsministeren, at der kunne skelnes mellem restriktioner for varer til virksomheder i regionen og restriktioner for ukrainske borgere. Det er dog endnu usikkert, om der kommer ændringer ved den økonomiske blokade i den delvist besatte Donbas-region, der blev etableret i 2014 i forbindelse med krigen.