Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Ifølge den ukrainske udenrigsminister er det vigtigt at have en Plan B klar, hvis det mislykkes at blive enige om vilkårene for fred. 

I sidste uge kom det frem, at Ukraine og Rusland skal diskutere muligheden for fred i Donbass-regionen. Mødet finder sted den 8. december i Paris i det såkaldte Normandie Format, hvor også Tyskland og Frankrig vil være til stede. Rusland har tidligere sagt, at forventer, at landene skal diskutere implementeringen af allerede indgåede aftaler i den hviderussiske hovedstad Minsk, men ifølge Rusland har Ukraine givet udtryk for, at de vil diskutere noget helt andet. 

Det fik i weekenden den russiske præsident Vladimir Putin til at slå tvivl om, hvorfor der så overhovedet er et møde. Nu slår den ukrainske udenrigsminister Vadym Prystaiko fast, at der ikke arbejdes på andet end implementering af Minsk-aftalerne. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform.

“I øjeblikket forberedes der ikke nogen alternativer til Minsk-aftalerne. Men hvis lederne kommer og siger, at vi er klar til det, for en del (af aftalerne) er åbenlyst forældet, ikke realistisk og bør omformuleres,” sagde udenrigsministeren ifølge Ukrinform til mediet RBC-Ukraine.

“Jeg har sagt det mange gange, at det kunne være en fredsbevarende mission. Det er ikke med i Minsk-processen overhovedet. Og når det er diskuteret af lederne, dukker der altid et spørgsmål op. Vil du trække os fra Minsk-aftalerne?… Jeg har ikke sagt noget imod Minsk. Lige modsat, lederne har længe diskuteret muligheden for ændringer, der gør det muligt for en fredsbevarende mission,” uddybede Prystaiko ifølge mediet Unian. 

Krigen i den ukrainske Donbass-region har hærget siden 2014, da russisk-støttede separatister løsrev dele af regionen. Krigen har indtil videre kostet mere end 13.000 mennesker livet ifølge FN.