Tyrkiet og Ukraine skal arbejde tættere sammen om forsvaret. Foto af Meriç Dağlı hos Unsplash

I kølvandet på tre dages møder og forhandlinger, ligger der nu en aftale klar mellem Tyrkiet og Ukraine om – af alle ting – social sikkerhed.

Ukraine og Tyrkiet er blevet enige om en aftale om social sikkerhed, velfærd, ret til pension og understøttelse. Aftalen dækker de tyrkere, der bor i Ukraine og de ukrainere, der bor i Tyrkiet, lyder det fra det statslige nyhedsbureau Ukrinform.

Det kan virke lidt aparte, at Tyrkiet og Ukraine har fundet anledning til at diskutere et emne, der er så indenrigspolitisk et emne som social sikkerhed, men de to lande er dybt forbundne som naboer.

Tyrkiets placering på den anden side af Sortehavet gør, at der eksempelvis er nogenlunde ligeså langt fra Odessa til Istanbul i Tyrkiet som fra Odessa til Budapest i Ungarn. Det er også en af grundene til at næsten 17.000 ukrainere bor i Tyrkiet.

Mange forhandlinger

Denne aftale er blot en lille del af en stor pakke af forhandlinger, som Tyrkiet og Ukraine har været i gang med over de seneste stykke tid. På bordet er også en frihandelsaftale og en aftale om militært samarbejde.

Tyrkiet, der er medlem af NATO, nyder meget opmærksomhed fra toppen af ukrainsk politik. Blandt andet var premierminister Denis Sjmygal i december på besøg i Tyrkiet, blandt andet for at diskutere anskaffelse af tyrkiske angrebsdroner.

De tyrkiske Bayraktar TB2 droner har senest været anvendt i krigen mellem Azerbaijan og Armenien, hvor de udgjorde en stor forskel på slagmarken. Det fik dengang præsident Volodimir Zelenskij til at rose dronerne til skyerne.

“Vi ser på udviklingen af militærindustrien i jeres land med stor interesse. (…) Tyrkiske droner har bevist deres værd, det er jeres militærindustris stolthed. Det er lige præcis denne slags våben, der kan ændre situationen på slagmarken,” har Zelenskij sagt.

NATO, NATO, NATO

En af Danmarks store opgaver i Ukraine er at hjælpe det ukrainske militær på vej til at overholde NATO-standarder. Ukraine har længe forsøgt at nærme sig NATO, som har mødt dem med delvist åbne arme.

Men imens de forsøger sig med de europæiske og amerikanske NATO-medlemmer på den ene side, så vil ukrainerne også gerne nærme sig NATO gennem andre medlemslande. Også selv om de andre lande er Tyrkiet, hvis forhold til NATO lige nu er en smule betændt.

Derfor er en lille aftale om social sikkerhed for nogle få tusinde tyrkere og ukrainere ikke blot en aftale om social sikkerhed, det er en del af ukrainske ambitioner om at blive yderligere integreret i verdenssamfundet – vel at mærke den del af verdenssamfundet, som ligger vest på.