Foto af João Silas hos Unsplash

Kiev: Den amerikanske præsident er under stort pres i USA, efter at han, ifølge nogle medier, har haft ringet til den ukrainske præsident for at snakke om den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden. 

Ukraine er blevet en del af det politiske spil i USA. Historierne, om at Donald Trump skulle have haft ringet til den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij for at få snavs på sin politiske modstander Joe Biden, har taget fart i de sidste dage. Flere amerikanske medier har bragt historien, og nu melder Donald Trump ud, at han har snakket med Zelenskij. 

Trumps forklaring er dog andereldes end historierne fra oppositionen i USA. Ifølge dem, så har Trump forsøgt at presse Zelenskij til at åbne en undersøgelse af Biden og hans søn i forhold til at skulle have bedrevet korruption i Ukraine. 

“Samtalen jeg havde var stort set bare lykønskninger, var stort set om korruption – alt den korruption, der finder sted – det var stort set det faktum, at vi ikke vil have, at vores folk såsom vicepræsident Biden og hans søn bidrager til alt den korruption, der allerede er i Ukraine,” sagde den amerikanske præsident ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Ukraine er bange 

Presset på Trump i USA har fået ham til at sige, at han overvejer muligheden for at frigive en optagelse af samtalen, som han kalder “en absolut perfekt samtale”. Ifølge den amerikanske senator Chris Murphy, som mødtes med flere repræsentanter for Ukraine for nyligt, så er den ukrainske præsident og hans folk bange for at ignorere Trumps krav. 

“Det var klart for mig, at de ukrainske repræsentanter var nervøse over konsekvenserne af at ignorere Giuliani´s (Trumps advokat) krav. Og selvfølgelig var de det,” sagde Chris Murphy.

Den forklaring strider dog imod, hvad Ukraines udenrigsminister for nyligt forklarede. Han sagde til det ukrainske medie Hromadske, at der ikke var noget pres fra Trump på Zelenskij i telefonopkaldet.

Biden: Lad os få en undersøgelse

Den forklaring er dog ikke nok for den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden, der kræver en undersøgelse af sagen. Biden sagde ifølge Reuters, at “det virker til, at der har været en overvældende misbrug af magt. At tale i telefon med en udenlandsk statsleder, der har brug for hjælp fra USA, og spørge omkring mig… det er skandaløst”.

Tre komiteer i Repræsentanternes hus har igangsat en undersøgelse af opkaldet. 

Hele sagen kommer, ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian, efter, at de ukrainske myndigheder undersøgte hvidvaskelse af over 300 millioner kroner i forbindelse med opkøbet af en gruppe virksomheder fra Kherson Oil Transshipment. Virksomhederne Wirelogic Technology AS, Digitex Organization LLP og Burisma Holdings Limited var involveret i handlerne, og Joe Bidens søn Hunter Biden sad som bestyrelsesmedlem i Burisma Holdings Limited, ifølge Unian.