Når corona-virussen engang slipper sit tag i verdensøkonomien, kan Ukraine blive en af vinderne, siger direktør for transportfirmaet ICT A/S, Leif M. Pedersen. 

Siden 80’erne har Leif M. Pedersen arbejdet i og med de tidligere østbloklande. Nu sidder han i direktørstolen i transportvirksomheden ICT A/S, som har mange aktiviteter i tidligere sovjetlande.

Også i ICT har de oplevet nedgang i aktiviteterne, men ifølge Leif Pedersen, har de vænnet sig tilpas meget til kriser til ikke at gå i panik over bump på vejen. De har for eksempel håndteret handelsembargoer på både Iran og Rusland.

“Vi har jo valgt at beskæftige os med de her områder af verden, som er volatile. Der går snart ikke et år uden, at der er krise et af stederne, så vi har måske en anden tilgang til det – vi bliver ikke forskrækkede og ligger os ned,” siger Leif Pedersen:

“Vi er vant til kriser. Vi har ikke hele tiden haft medvind på cykelstierne, siden vi startede. Hvis ikke der er grænseproblemer, så er der problemer med transporttilladelserne, og hvis ikke, der er problemer med dem, så er udbryder der krig mellem Rusland og Ukraine. Vi er vante til det. Det er ikke sjovt, men vi lægger os ikke ned og siger ‘åh nej, hvad gør vi nu?'” siger Leif Pedersen.

Generelt set kommer vi til at lide som alle andre, men det chokerer os ikke. Vi kommer ikke fedt ud af det, sådan fungerer det jo ikke, men vi bliver ikke handlingslammede af krisen,”

Leif Pedersen
Direktør, ICT A/S

Når man korrigerer for, at der lige har været afholdt påske, er aktiviteten i den danske transportvirksomhed faldet omkring 10-15 procent på det ukrainske marked. Særligt tekstilforretninger har stået for skud.

Øverst i forsyningskæden

Selv om krisens økonomiske konsekvenser er til at tage at føle på, så forventer Leif Pedersen at lande som Ukraine og Hviderusland vil få en chance mere til at bevise, at de er gode lande at lægge sin produktion i.

“Jeg tror, det giver anledning til at kigge på sin produktion og logistik, for det med at have det hele liggende i Kina, fordi det er billigt, det er uholdbart. Det ser vi jo nu, hvor regningen for det skal betales,” siger Leif Pedersen.

“Her tænker jeg ikke på sygdommen som sådan, men konsekvenserne. Fra et land som Ukraine kan man servicere sine markeder indenfor få dage. Hvis vi læsser i Lviv om fredagen, kan vi levere varerne i Danmark eller Tyskland om mandagen eller tirsdagen,” siger Leif Pedersen.

Ifølge ham bør virksomheder sprede produktionen – og dermed risikoen – mere, så det hele ikke ligger i Asien, men man også har noget tættere på hovedkontoret. For eksempel i Ukraine.

Dystre udsigter 

Selv om Leif Pedersen grundlæggende tror på, at hans virksomhed nok skal klare sig fint ud af corona-krisen, i det omfang man kan det i en krise, så ser han alligevel ikke optimistisk på resten af året.

“Det scenarie vi arbejder med er, at det her kommer til at vare hele 2020. Vi tror ikke på, at der kommer markante forbedringer i løbet af året, og det er uanset om man kigger på Ukraine, Rusland eller de andre lande,” siger Leif Pedersen.

“Det er klart, at når vi kigger ind i Q4, så er der nogle mere negative perspektiver. Jeg ved ikke, hvor optimistisk jeg er, når alt kommer til alt, men vi har fundet nogle områder, der kan hjælpe os igennem. Vi vil også gerne tilbage til normalen. Der har vi det bedst, men når man ikke kan få det bedste, må man tage, hvad man kan få,” siger Leif Pedersen.