Foto: Pexels / Pixabay.

I årevis har hundredvis af mennesker arbejdet og boet på et filmsæt, og det er der kommet en serie kontroversielle film ud af.

I Kharkiv har nogle filmfolk bygget et filmsæt på 12.000 kvadratmeter – Europas største. I tre år mellem 2008 og 2011 boede videnskabsmænd, kunstnere, musikere, kokke, rengøringsdamer, sygeplejersker og alt der imellem fast på det simulerede institut, DAU.

Alle, der boede på instituttet, måtte følge de samme regler og den samme historiske udvikling, som der var i Sovjetunionen fra 1938 til 1968. Det betyder også, at alt – for eksempel glas, tallerkener, tøj og så videre – er fra Sovjetunionen.

Det film, der blev optaget på DAU-instituttet, er nu blevet klippet sammen til flere spillefilm, som kan lejes online for omtrent 20 kroner per film.

Ingen simulering

Selvom mange fik tildelt roller ved projektets begyndelse, så betyder det ikke, at de fik deres replikker udleveret ved starten. Meget af det, man ser på filmen er rollespil, og det betyder også, at man kan finde rigtige forelskelser, rigtig sex og sågar rigtig vold i filmene.

Det har også givet anledning til en del kritik, fordi folk har været bekymret for de etiske aspekter ved filmingen, der også har involveret blandt andet forældreløse børn fra et børnehjem i Kharkiv.

Deltagerne har dog ikke været ude og klage over forholdene, til gengæld var der næsten 400,000, der tog chancen med en audition.

Natasja

Mange af filmene ligger nu tilgængeligt inde på www.dau.com, imens flere venter på at blive udgivet. Det var meningen, at de skulle have været lanceret på diverse filmfestivaller i år, men på grund af pandemien skete det ikke.

Det koster 80 UAH at leje en af filmene i tre dage. Det svarer til lidt mindre end en flad 20’er. Redaktionen har endnu ikke set alle filmene. Det er kun blevet til den af filmene, der hedder Natasja. Filmene er med engelske undertekster – en enkelt ser ud til også at have tyske ditto.

På den baggrund må vi nok for god ordens skyld advare om, at det ikke er en film for børn og sarte sjæle. I filmen er der blandt andet meget nøgenhed, en del sex og andre mere ubehagelige scener med vold.

Det er dog ikke ren smuds – Natasja vandt i år en sølvbjørn for “fremragende kunstnerisk bidrag” ved årets Berlinale.