Der har været flere demonstrationer i 2019 mod tilbagetrækningen af ukrainske tropper ved fronten og fredsforhandlingerne med Rusland og seperatisterne. Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Kyiv: Den ukrainske præsident er glad for, at der har været undgået skyderier ved to front-byer i to dage , hvor der er snak om tilbagetrækning. Men han vil se en hel uge. 

Tidligere på måneden vedtog den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij den såkaldte Steinmeier-aftale, der gør det muligt at afholde valg i Donbass-regionen, hvor dele har været kontrolleret af russisk-støttede separatister siden 2014. Aftalen skulle også give speciel status til de to udbryderrepublikker, hvis valget bliver anerkendt som fair af organisationen OSCE. Den beslutning har siden fået tusindvis af ukrainere på gaden rundt omkring i landet, da de mener, at det er en kapitulation til Rusland. 

Zelenskij har snakket om at trække de ukrainske styrker tilbage ved to byer ved fronten, og det har også skabt utilfredshed blandt demonstranterne. Han var dog senere ude og forsikre, at det kun vil ske, hvis separatisterne gjorde det samme, og hvis der var ro i syv dage uden skyderier ved fronten nær de to landsbyer. 

Nu er der gået to dage uden skyderier, siger præsidenten. 

“Vi vil vente på de syv dages våbenhvile (dage uden skyderier). Det vil være et tegn for OSCE, når de siger ´ja, der var ikke nogen skyderier i syv dage´,” sagde præsidenten på et pressemøde ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Ikke for hurtigt

Samtidig opfordrer Zelenskij til, at Steinmeier-aftalen ikke implementeres for hurtigt, da parterne i konflikten skal være sikre på, at den anden part overholder aftalerne. Han siger også, at aftalen, der indeholder en form for udefineret special status for de to udbryderregioner, hvis de afholder fair valg, skal diskuteres. Det er dog for tidligt endnu, siger han. 

Onsdag meldte Darka Olifer, der er presseansvarlig for ukraines fredsdelikation, ud på Facebook, at de besatte områder skal opløses, holde op med at bruge den russiske valuta, give ukrainsk ejendom tilbage og begynde at betale ukrainsk skat igen. Derudover skal der ske en tilbagetrækning af tropper, så Ukraine kan få kontrollen tilbage over området. 

Den russiske reaktion på den udmelding er, at de ser ukraines krav om en opløsning af de to regioner som helt nye krav.

“Det kaldes et nyt input. Nye input vil kommer løbende fra den ukrainske side. Vi kan sige, at sådanne nye input er uventet for Moskva, Berlin og Paris (Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig skal være med i fredsforhandlinger, red.),” sagde Dmitry Peskov, pressesekretær for den russiske præsident. 

“Derfor er det for svært at kommentere på, om det betyder en afgang fra Minsk-aftalerne, fra Minsk køreplanen, om det betyder en uvending til tidligere forpligtelser, på tidligere underskrifter også videre – det er usikkert,” Dmitry Peskov med henvisning til tidligere aftaler om våbenhvile vedtaget i den hviderussiske hovedstad Minsk, som dog ikke er blevet overholdt.