Foto: Emil Filtenborg.

En tidligere ukrainsk præsident har indvilget i at lede Ukraines delegation til Minsk-forhandlingerne.

Den tidligere præsident, Leonid Kravchuk, har sagt ja til posten som forhandlingsleder i den såkaldte Trilaterale Kontaktgruppe (TCG), der mødes til fredsforhandlinger i den hviderussiske hovedstad, Minsk. Det skriver Unian.

“Selv om jeg har set  og været mange ting igennem i mit liv, og jeg kunne tage et hvil, så er tiden til hvile ikke kommet endnu. Jeg har truffet et valg – hvis jeg kunne, og det vil jeg – om at facilitere fredsprocessen i Donbas, så vil jeg gøre det til mit sidste åndedrag. Det er grunden til, at jeg har indvilget i præsidentens forslag,” siger den tidligere præsident.

Kravchuk tager over for et andet kendt ansigt, nemlig den tidligere præsident i Ukraine, Leonid Kuchma, der trådte til side tidligere på ugen.

Den første frie præsident

Kravchuk er mest kendt som den første præsident, Ukraine havde efter Sovjetunionens kollaps. Han sad ved roret fra december 1991 til han trak sig tilbage i juli 1994, hvorefter Kuchma tog over.

Kravchuk var dog ikke nogen grønskolling, da han kom til magten. Allerede i 1991 havde han over 40 års erfaing med politik fra Kommunistpartiet i Ukraine, som han meldte sig ind i i 1958.

Allerede fra start af brugte han som præsident meget energi på det internationale diplomati, hvor han på den ene side lykkedes med at sikre Ukraines uafhængighed, imens han undgik at gøre forholdet til naboen Rusland mere anspændt, end det allerede var.

Til forhandling

Krigen, der tog sin begyndelse i 2014, da Rusland invaderede Krimhalvøen i det sydlige Ukraine, har høj prioritet. Både for ukrainerne som befolkning, men også i den politiske elite.

Særligt i den del af Ukraine, der kaldes Donbas, er der fortsat hyppige kamphandlinger siderne imellem – også på trods af en ny våbenhvile, der blev aftalt for ganske få dage siden.

Konflikten har kostet omtrent 14.000 liv og sendt halvanden million mennesker på flugt, primært internt i Ukraine.