Foto af Bill Oxford hos Unsplash

Porosjenko bliver beskyldt for at have misbrugt sin magt som præsident. Han afviser alle anklager.

Den tidligere ukrainske præsident Petro Porosjenko bliver i øjeblikket undersøgt af den ukrainske chefanklager. Han skulle angiveligt have presset en militær embedsmand til at udsende en kriminel ordre, og det bliver han nu anklaget for. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian. Undersøgelsen kan endnu ud i en fængselsdom for den tidligere præsident, der tabte præsidentvalget sidste år til Volodimir Zelenskij. 

“Undersøgelsen siger, at MP (Petro Porosjenko, red.) er mistænkt for at presse, mens han var Ukraines præsident, en militær embedsmand og officielle kræfter ved at udsende en klar kriminel ordre… der åbenlyst overskrider hans rettigheder og magt,” lyder det i en udtalelse fra den ukrainske chefanklagers kontor. 

Petro Porosjenko svarede i dag på spørgsmål hos The State Bureau of Investigations, SBI, i Ukraine, hvor han også kom med en udtalelse til de fremmødte journalister. Her gjorde han det klart, at han har arbejdet fuldt ud i henhold til ukrainsk lovgivning.

Accepterer ikke sigtelse

Porosjenkos advokater gjorde det klart for de mange journalister, at den tidligere præsident ikke accepterer sigtelsen fra chefanklagerens kontor, som blev meldt ud i en pressemeddelelse. Advokaterne siger, at sådan en sigtelse kun kan leveres af den ukrainske chefanklager Irina Venediktova personligt, hvilket ikke har fundet sted. 

Sagen mod Porosjenko har været undervejs længe, og flere gange har han ikke mødt op hos SBI, som har indkaldt ham til at svare på spørgsmål mange gange. Stemmer i oppositionen mener også, at sigtelserne mod Porosjenko er politisk motiveret.

De peger blandt andet på, at Irina Venediktova er en stor støtte af Zelenskij, og at det er muligt, at hun gør, hvad hun får besked på af præsidenten. Tilbage i marts blev den tidligere chefanklager Ruslan Riaboshapka fyret. Han nød ellers stor opbakning i vesten for sit antikorruptionsarbejde, og vesten var bekymrede over fyringen og udnævnelsen af Venediktova, som af nogle bliver set som et skridt i den forkerte retning. 

Det er endnu uklart, hvad der vil ske i sagen mod Porosjenko, og hvad han har svaret inde til afhøringen hos SBI.