Foto af Austin Distel hos Unsplash

Der er igen nyt i sagen om den ukrainske Nationalbank, hvor den nu afgåede guvernør siger, at Zelenskij ville have ham væk. Han slår dog fast, at selv om det ser svært ud, så kan bankens uafhængighed stadig reddes. 

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ville have den ukrainske Nationalbanks guvernør Yakiv Smoliy til at trække sig fra posten. Det siger Smoliy i et interview med mediet LB.ua ifølge Ukraine Business News.

”Jeg indså, at jeg var nødt til at spørge præsidenten, om jeg skulle fratræde – han sagde ja. Vi er alle voksne. Jeg var lige klar over, at jeg skulle gå…. Jeg forstod ud fra den sammenhæng, at jeg måtte fratræde,” sagde Smoliy, der tidligere har sagt, at han er trådt tilbage på grund af “systematisk politisk pres”, der har gjort det “umuligt for mig… at effektivt styre Nationalbanken”.

Smoliy uddyber yderligere i interviewet, hvor han gør det klart, at Zelenskij vil have en ny leder af Nationalbanken, som gør, hvad han siger. Især har Zelenskij haft et ønske om en svagere valuta, højere inflation og en endnu lavere centralrente for at få gang i den økonomiske udvikling, siger Smoliy. Selv om Smoliy har bragt centralrenten ned, så har han også sørget for en styrket valuta og lavere inflation. 

IMF lån er i fare

Ukraine Business News skriver, at den Internationale Valutafond, IMF, udskyder bankens kontrolbesøg i Ukraine, da fonden først vil komme, når de ved, hvem den ukrainske præsident vil udnævne som den nye leder af den ukrainske Nationalbank. Zelenskij er snart klar med sin kandidat. Der er rygter om, at udnævnelsen kan påvirke det fem milliarder store IMF-lån, som Ukraine har fået, hvis Nationalbanken mister sin uafhængighed.

Det kan ske, hvis IMF vuderer, at de er blevet snydt. Det vil ramme Ukraine hårdt, da lånet netop er et fundament for at få Ukraine gennem corona-krisen, som har ramt landet hårdt, og hvor økonomien i andet kvartal i år faldt med 10 procent, ifølge Reuters.

Smoliy siger dog i interviewet, at IMF-lånet stadig kan reddes. Det handler blot om, at den nye leder af Nationalbanken står fast på, og at bankens selvstændighed skal sikres. 

”Alle venter på en besked fra den nyudnævnte guvernør. Hvad vil han gøre? Hvis han ikke ændrer Nationalbankens politik, erklærer han straks, at han vil forsøge at være uafhængig, opretholde institutionens uafhængighed, opretholde en flydende valutakurs, fortsætte inflationsmålet, ikke finansiere budgettet, ikke udskrive hryvnia – dette vil være et klart signal,” lyder det fra Smoliy. 

På basis af interviewet skriver Alexander Paraschiy fra Concorde Capital ifølge Ukraine Business News, at “det er åbenlyst, at præsidenten er ved at tage kontrol over NBUs pengepolitik. Vestlige institutioner har ret til at være bekymrede over truslen mod bankens uafhængighed, der havde været blandt de bedste resultater af Poroshenko-administrationen.”

IMF bør presse Ukraine

Tidligere har IMF gjort det klart, at Nationalbankens uafhængighed er altafgørende for Ukraine, men banken har endnu været tavs siden Smoliys opsigelse. Valeria Gontareva, der er tidligere guvernør for Nationalbanken, siger dog, at IMF bør overveje at suspendere deres betalinger til Ukraine. 

Hun mener, at Zelenskijs hold “narrede IMF. De ventede, indtil de havde den første tranche af IMF-lånet, og derefter satte de mere pres på Smoliy.”

De første dele af lånet blev ”betalt under aftalen om, at der ville være Nationalbankens uafhængighed og økonomiske reformer. Hvis disse betingelser ikke længere er effektive, skal IMF sige, at Ukraine skal betale sin støtte tilbage,” slår Gontareva fast. 

Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, udtalte tidligere til Ukrainenu, at han er bekymret over situationen, da netop Nationalbanken var en af lyspunkterne i den ukrainske økonomi. 

“Jeg må sige, at bankerne og forretningsmiljøet i Ukraine er meget nervøse for, om præsidenten reducerer Nationalbankens selvstændighed. Nationalbanken er en af de få succesfulde institutioner i landet, og det er ekstremt vigtigt, at der ikke kommer en politisk påvirkning. Det vil være meget skidt for økonomien og kan afskrække investorer,” sagde Andersson, der også frygter konsekvenserne for det nye IMF-lån. 

Zelenskij har været ude at slå fast, at han vil “sikre centralbankens selvstændighed forbliver vores primære prioritet”.