Den ukrainske filminstruktør Oleh Sentsov er langt fra den eneste i Ukraine, der har mistillid til Rusland. Flere gange har der været demostrationer mod den ukrainske præsidents skridt for at sikre fred med Rusland. Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Ifølge den kendte filminstruktør Oleh Sentsov skal Ukraine passe på med at lave aftaler med Rusland, der er ude på at få Ukraine til at underkaste sig. 

“Putin vil ikke bare give (Donbass) tilbage… Det er ikke et rigtigt billede. Han vil sætte det på ukraines hals som et halsbånd, som kan trækkes i og gøre ukraine til en huslig og lydig hund,” lyder det fra filminstruktøren Oleh Sentsov til BBC Ukraine. 

Oleh Sentsov er en af de helt store stemmer i den ukrainske debat. Han er en kendt filminstruktør, der blev taget til fange af Rusland, efter de annekterede Krim-halvøen i 2014. Han blev dømt til 20 års fængsel i Rusland for planer om terrorisme. Tidligere i år var han en del af en større fangeudveksling mellem Ukraine og Rusland, og han har siden udtrykt sig kritisk om ukraines skridt mod nye fredsforhandlinger med Rusland. 

Lørdag kom det ellers frem, at Ukraine og Rusland skal diskutere fred i det såkaldte Normandie Format, der også har deltagelse af Tyskland og Frankrig, i start december. Det er netop de nye fredsforhandlinger, som har fået Sentsov til at advare mod Rusland. 

“Men det vil ikke virke (Ruslands forsøg på at få Ukraine til at blive en lydig hund). Vores land er ikke en hund. Vil vil ikke adlyde nogen, specielt ikke sådan en person (Putin). Vi er en fri nation, og vi bestemmer selv vores skæbne,” sagde Sentsov.

Donbass er kun symbolsk

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har tidligere underskrevet den såkaldte Steinmeier-aftale, der åbner op for at holde valg i de besatte dele af Donbass-regionen, der har været i krig siden 2014. Hvis valget bliver godkendt af organisationen OSCE, kan regionen, der i dag er kontrolleret af russisk-støttede separatister, få en form for særstatus. Netop det punkt er et problem for Sentsov. Han mener, at en returnering af Donbass-områderne til Ukraine på de betingelser blot vil være symbolsk.

“Efter loven vil de tilsyneladende være Ukraine. De vil rejse det ukrainske flag, betragte det som en del af Ukraine, som de ikke kontrollerer. Som følge kan sanktionerne mod Rusland fjernes, så Rusland har opnået alting, og alting nu er fint. Men Ukraine vil ikke falde for det,” sagde han til BBC Ukraine ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Sentsov er langt fra den eneste med det synspunkt i Ukraine. Landet har oplevet flere små og større demonstrationer i sidste måned mod præsidentens Steinmeier-aftale.