Foto af Victor Xok hos Unsplash

En af de mange fanger, der var en del af den store fangeudveksling, mener, at livet i Ukraine er langt bedre end i det besatte Donbass.

Den længe ventede fangeudveksling mellem Ukraine og separatisterne i den besatte Donbass-region fandt sted søndag, hvor Ukraine fik 76 fanger udleveret og separatisterne fik 124. En af de udleverede fanger til Ukraine har udtalt sig til et ukrainsk medie, og han fortæller om dårlige forhold i den besatte Donbass-region, hvor der har været krig siden 2014. 

“Folk bliver fanget hver dag. Livet er umuligt der. Ingen er glade. Ukraine er som Hollywood for dem. Du kan slet ikke begribe det… Det er som Hollywood at være her igen,” sagde Maksym Teorenter til mediet Liga Net, ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

“Tro mig, de vil tage vores værdighed og ære fra os. Det er meget hårdt,” uddybede han og forklarede, at der stadig er flere ukrainske fanger, som endnu ikke er blevet udleveret af separatisterne. 

Krigen i den besatte Donbass-regionen brød ud i 2014, da separatister med støtte fra Rusland løsrev dele af regionen. Det gjorde de efter, at den tidligere præsident Viktor Janukovitj blev fjernet fra magten i Ukraine ved store demonstrationer over hele landet. 

I de seneste måneder er Ukraine, separatisterne og Rusland kommet næmere egentlig fred. Den netop overståede fangeudveskling er den anden i år, og der har været forhandlinger om fred så sent som i starten af december. Dog har parterne endnu ikke været i stand til at få etableret en våbenhvile.