Ukraine har gået igennem en rivende udvikling i de sidste mange år. Desværre har de mange kriser betydet, at købekraften i landet er lav, forklarer svenske Systemair, der dog håber på, at udviklingen er ved at vende.
Det var de nye muligheder, der opstod efter Sovjetunionens fald, som fik den svenske virksomhed Systemair, der blandt andet sælger ventilatorer og airconditions, til at træde ind på det ukrainske marked. Selv om købekraften i landet var lille, så var det stadig et interessant marked på grund af behovet for modernisering, forklarer Fredrik Andersson, VP for marketing og ansvarlig for Østeuropa hos Systemair, til Ukrainenu.
“Ukraine er attraktiv med sine 40 millioner mennesker, det stærke landbrug og den diversificerede industri, og der var et stort behov for vores produkter til alle typer bygninger. På det tidspunkt var der en enorm mangel på de fleste former for kommercielle lokaler som butikker, restauranter, små kontorer også videre,” forklarer Andersson.
“For eksempel var shoppingområdet per indbygger 10-15 gange mindre i Ukraine sammenlignet med Sverige eller Danmark, og gennemsnitsborgeren i Ukraine boede i kun en tredjedel af det rum, vi har i Sverige eller Danmark,” forklarer Andersson.
Virksomheden har 27 fabrikker i 20 lande verden over, men i Ukraine har Systemair stadig kun en salgsafdeling med tre ansatte, og det er der en grund til, forklarer Andersson. Kun få kunder har råd til at købe deres produkter på grund af lave indkomster og dyre lån.
“Købekraften i landet er lav, og der er mangel på adgang til det finansielle marked, hvilket gør det dyrt at optage lån, sammenlignet med Vesteuropa. Der er stadig et stort behov her, men købekraften er lav, og det har betydning for, hvor vi lægger produktionen,” forklarer han om situationen i dag, mens det var helt anderledes i tiden før 2008.
“Mellem 2001 og 2008 steg vores salg i Ukraine mere end 10 gange. Det største marked for eksport, Rusland, blomstrede med højere oliepriser, og det trak Ukraine med.”

Ukraine mangler et større indre marked
Normalt er Ukraine et attraktivt land for udenlandske virksomheder, der overvejer at flytte produktionen. Lønningerne er lave, og der er adgang til kvalificeret arbejdskraft. Det er dog ikke de parametre, som gør udslaget hos en virksomhed som Systemair. Andersson forklarer, at de ofte har at gøre med store enheder, som er dyre at transportere, og derfor er det bedst at have produktionen der, hvor markedet er. Og det er ikke i Ukraine lige nu.
“Vi kan se, at indkomsten er stigende i de sidste par år, og der er flere, som gerne vil bruge penge på komfort og et bedre helbred. Det er godt for os, men Ukraine er stadig langt efter mange andre lande. Vi åbner en fabrik i Moskva. Vi vælger Rusland over et land som Ukraine, da folk i Rusland cirka tjener tre gange mere end en ukrainer, og derfor er markedet der meget større,” forklarer Andersson.
Selv om der er en voksende middelklasse i Ukraine, så har han set ukrainernes realløn falde drastisk over årene. Det skyldes, at den ukrainske valuta, hryvnia, har tabt værdi i forhold til dollaren, mens lønninger i landet ikke er steget tilsvarende. Før finanskrisen i 2008 lå kostede en dollar mellem fire til fem hryvnia. Derefter steg den til omkring 7,8 hryvnia for en dollar, indtil Maidan Revolutionen og den efterfølgende krig i Donbas-regionen i 2014 fik kursen til at kollapse. I dag koster en dollar omkring 28 hryvnia, og det gør landet mindre attraktivt for Systemair.
“Desværre faldt de politiske forandringer i Ukraine med øget demokratisering og mindre afhængighed af Rusland sammen med et kraftigt fald i oliepriserne, hvor både den ukrainske hryvnia og russiske ruble tabte mere end 20 procent på bare et år. Krigen mellem Rusland og Georgien øgede de politiske spændinger endnu mere, og blev desværre efterfulgt af Lehman Brothers Crash og den internationale kreditkrise. Ukrainske banker såvel som russiske banker kunne ikke refinansiere, og markederne kollapsede. Ukraine, drevet af sin øgede politiske ustabilitet, led mere end andre gjorde,” siger Andersson.
“Hvad der skete efter Maidan, krigen med Rusland, er en tragedie, men vi ser, at Ukraine kommer sig nu,” siger Andersson og forklarer, at hvis du vil producere en masse varer med lave omkostninger til eksport, så er Ukraine et fremragende land.
Mere vanskelig i Ukraine
Andersson har beskæftiget sig med Østeuropa siden Sovjetunionens fald og har besøgt Ukraine mange gange. Når han ser på landets udvikling i forhold til nogle af naboerne, så kan han godt blive bekymret. Han er ikke i tvivl om, at Ukraine har et kæmpe potentiale, men landet har det med at få løst problemerne langt senere end nabolandene.
Han sammenligner udviklingen i Ukraine med den i Rusland. I dag sælger Systemair deres produkter direkte til kunderne i Rusland og Ukraine, men det har de ikke altid gjort, da korruptionen i landene gjorde det umuligt.
Der var førhen høje afgifter og told på varer, som gjorde det svært at sælge varerne til en konkurrencedygtig pris, da andre lokale virksomheder omgik det ved at betale korruption. De kunne derfor sælge varerne langt billigere end Systemair. Det var ikke noget, som Systemair ville være en del af, og de valgte derfor at sælge deres varer i Rusland og Ukraine til lokale virksomheder, som så stod for import og salg af varerne i de to lande.

“Rusland fik styr på alt dette i 2008, så vi kunne begynde at sælge vores varer direkte i landet. Ukraine har først fået det ordnet i 2015 efter aftalen med EU, så vi kunne åbne vores eget salgskontor. Det tog Ukraine syv år mere end Rusland, og det er generelt det store problem med Ukraine, at tingene tager længere tid,” siger Andersson, der mener, at vejen frem for Ukraine er at få skabt gode relationer til alle dets naboer.
Har et stort potentiale
Data fra Transparency International viser, at det over de seneste ti år er gået bedre og bedre med bekæmpelsen af korruptionen i Ukraine. Andersson mener dog også, at Ukraine har brug for at få hævet købekraften i landet og få gjort noget ved retsvæsenet.
Korruptionsforbedringen i Ukraine gennem årene ifølge Transparenthy International. Source: tradingeconomics.com
“I Ukraine har de et problem med retsvæsenet, som jeg har forstået det, hvor du ikke kan være sikker på, at du vinder en sag blot fordi, at du har ret. Det er et stort problem for virksomheder, som gerne vil have en sikkerhed for deres investering,” siger Andersson.
“Hvis Ukraine kan få styr på alt det, så har det et rigtig stort potentiale. Det er et meget rigt land med naturressourcer. Problemet er det politiske og økonomiske system. Da jeg startede i 90erne var alting altid meget værre i Ukraine end i nabolandene. Det er stadig skidt, men det er blevet bedre,” siger Andersson.