Du bør tage nogle forholdsregler, før at du laver en investering eller åbner virksomhed i Ukraine, men der er meget at hente i et voksende marked, hvis du gør det klogt. Det siger præsidenten for Swedish Business Association i Ukraine.
Ukraine bliver ofte forbundet med korruption og krig blandt bosiddende i Skandinavien, men ifølge Bohdan Senchuk, præsident for Swedish Business Association i Ukraine, er landet meget mere. Ukraine er et voksende marked, som skandinaviske virksomheder kan og bør tage del i, forklarer han, ellers kan de risikere at miste en mulighed.
“Ukraine har en lille nærmest baby-økonomi, men den er voksende på flere fronter. Det er en god mulighed for skandinaviske virksomheder til at komme ind på markedet og udvikle det,” siger Senchuk og peger på, at den svenske samhandel med Ukraine er meget lille.
“I dag er den svenske eksport til Ukraine meget lav på et niveau omkring 0,3 procent af den totale svenske eksport. Det er meget lidt, når man tænker på, at Ukraine er det største land i Europa, og at landet har en af de største befolkninger. Der er et stort potentiale, og det samme er der for den ukrainske eksport til Sverige. Den ukrainske eksport til Sverige udgør kun 0,1 procent af den samlede ukrainske eksport,” siger han.
Udfordringerne kan overkommes
Senchuk lægger ikke skjul på, at der er en række udfordringer ved at lave forretning i Ukraine. Landet er et af Europas fattigste, og det giver blandt andet en række udfordringer. Ukraines BNP per indbygger om året er cirka 20.000 kroner, mens det tal er meget større i Danmark og Sverige. I Danmark er gennemsnittet cirka 400.000 kroner per indbygger, mens det er cirka 333.000 kroner i Sverige, ifølge tal fra Tradingeconomics.
“Det går bedre, men flere ukrainske virksomheder har stadig problemer med at overholde deadlines og forstå, at en aftale er en aftale, når man handler med lande såsom Sverige og Danmark. Det skaber nogle problemer. Som skandinavisk virksomhed er det derfor vigtigt, at man sørger for at lave god research i forhold til hvilke virksomheder, som man laver forretning med for at undgå problemer med leverancer,” siger Senchuk, der blandt andet peger på, at Swedish Business Association har en liste med ukrainske virksomheder, som de fraråder svenske virksomheder at indgå handler med.
Senchuk mener, at de ukrainske virksomheder kan drage stor fordel af at lave handler med skandinaviske virksomheder, da den svenske virksomhedskultur med stramme deadlines er essentiel for ukrainske virksomheder at implementere, hvis de vil eksportere til EU.
Den manglende retsstat er et problem
Deudover har Ukraine problemer med retsstaten, forklarer Senchuk. Det er også noget, som Kristian Andersson, der er bestyrelsesformand for den svenske SEB Bank, tidligere har påpeget til Ukrainenu. Ifølge Senchuk er de svenske virksomheder, som vil gøre forretning i Ukraine nødt til at være klar over, at retssikkerheden er lav.
“Retsstatsprincippet fungerer ikke. Det er blevet bedre, men det forbliver et sted, hvor forbindelser og magt betyder mere end fakta,” siger Senchuk, som påpeger, at det eneste virksomheder kan gøre for at beskytte sig er at tale om problemerne og gøre dem offentlig kendt, mens det også hjælper er være rustet økonomisk til at tage slåskampen i retten.
Han peger blandt andet på, at den svenske virksomhed Scania har problemer med en sag i Ukraine, men at virksomheden forsøger at tale om problemerne i det åbne. Det har Scania blandt andet gjort ved at indrykke en række annoncer, hvor de gør opmærksom på virksomhedens sag, og appelerer for, at der bliver gjort noget.

Det er blevet bedre
Senchuk tror på, at virksomhedskulturen i Ukraine vil udvikle sig, som landet begynder at eksportere mere. Han har også et håb om, at der med tiden vil komme reformer af retsvæsenet. Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har tidligere lovet, at han vil gøre noget ved det, men reformerne af retsvæsenet mangler endnu.
“For 10-15 år siden tilbød Rusland bedre muligheder for virksomheder, men det har ændret sig, og det er blandt andet på grund af alle de industrielle parker, som Ukraine har etableret. Der er gode faciliteter og god plus billig arbejdskraft i byer såsom Lviv, Ternopil og Ivano-Frankivsk. Den svenske virksomhed Electrolux har blandt andet haft stor succes,” siger Senchuk, der også peger på, at selv om der er stadig er krig i Ukraines østlige Donbas-region, så fylder det ikke meget i dagligdagen for svenske virksomheder i landet.
Derudover fremhæver Senchuk den ukrainske virksomhed SKF, der blandt andet producerer rullelejer, som giver støtte og retning til roterende eller vippende elementer i en maskine. Virksomheden er en af dem, der har været i stand til at omfavne den skandinaviske virksomhedsstruktur, og dermed har fået øget eksporten, forklarer han.


Store muligheder
Senchuk ser store muligheder for svenske virksomheder – og skandinaviske generelt – på det ukrainske marked. Ukraine har blandt andet et stort behov for at begynde at forarbejde fødevarer i landbrugssektoren, der vokser år for år.
Det skal der blandt andet bruges maskiner til, som svenske virksomheder kan levere.
“Udfordringer i Ukraine eksisterer, men vi har mange succesfulde svenske virksomheder i Ukraine, der viser, at det kan lade sig gøre, og at udfordringerne kan overkommes. Det handler om at gøre sit hjemmearbejde, skabe en god virksomhedskultur og gøre alt efter bogen. Så er der alt mulig chance for succes,” siger Senchuk.