Foto af Eugene hos Unsplash

Kiev: Flere medier kom i løbet af torsdag til at skrive, at en af de øverstkommanderende i præsidentens administration var gået af. Det var han bare ikke. 

Flere medier har jokket i spinaten. De kom til at skrive, at chefen for præsident Volodimir Zelenskijs administration, Andrej Bohdan, var gået af. Men det var han ikke. 

Nyheden var baseret på en lækket opsigelse fra Andrej Bohdan selv, hvor han skrev, at han ønskede at opsige sin post i et noget kryptisk sprog. Det skriver Kyiv Post. 

På et pressemøde om fredagen forklarede Volodimir Zelenskij, at Andrej Bohdan sådan set stadigvæk arbejder for ham. Han er altså ikke gået af, efter han har siddet på posten i blot to måneder. 

Pressestunt? 

Medierne tog imod nyheden med vrede, for der er noget, der tyder på, at opsigelsen var et mediestunt. Det blev lækket fra den selvsamme administration, Andrej Bohdan er chef for, og forklaringen fra præsidenten lød således: 

“Alle nøglepersonerne i min administration har indvilget i at skrive en opsigelse på forhånd. Hvis samfundet eller præsidenten føler, at den ene eller anden person ikke kan klare de opgaver, Ukraine har givet, skal en anden til enhver tid være i stand til at tage hans plads,” sagde Volodomir Zelenskij ifølge Kyiv Post. 

Andrej Bohdan har selv skrevet, at han selv havde skrevet opsigelsen, der endnu ikke var underskrevet af præsidenten, fordi ingen i partiet “klamrer sig til sine positioner.” 

Om det er et mediestunt er svært at sige, men det første medie, der bragte nyheden er ikke i tvivl. I et debatindlæg skrev Berdynskyh, at det var en “spøg og en latterliggørelse af traditionelle medier, der vildleder vælgerne. Det er en demonstration overfor vælgerne, der siger, at de kun kan stole på det, der kommer fra partiets Telegram-konto (en populær beskedtjeneste, red.) og deres instagram. Det er den sande manifestation af post-sandhedstiden.”