Foto af John Schnobrich hos Unsplash

Den ukrainske stat vil regulere den ukrainske IT-sektor, og det har mødt modstand blandt flere i branchen. Ifølge Andreas Flodström, der er stifter og direktør for den svenske IT-virksomhed Beetroot, så er der dog meget godt i regeringens planer, men det hele handler om implementeringen. 

Den ukrainske regering har planer om at oprette en ny digital by kaldet Diia City, som skal skabe juridiske rammer for IT-sektoren, der i dag er uden mærkbar regulering, og derudover give IT-virksomheder skattefordele og juridisk hjælp. Det skal ske for at trække flere IT-virksomheder til landet og for at holde på arbejdskraften. 

Den ukrainske IT-sektor vokser med omkring 20 procent om året, men Alex Bornyakov, der er viceminister for digital transformation i Ukraine, har tidligere fortalt Ukrainenu, at sektoren kan vokse med dobbelt hastighed, hvis Diia City bliver implementeret. Diia City er ikke færdiggjort endnu, men planerne om øget regulering møder delvis modstand hos brancheorganisationen IT Ukraine. På den ene side er de glade for den juridiske hjælp, men er på den anden side bekymret, hvis der kommer for meget regulering. 

Den bekymring deler Andreas Flodström, stifter og direktør for den svenske IT-virksomhed Beetroot, som har hovedkvarter i Kyiv og har cirka 500 medarbejdere. Han er dog stadig relativt optimistisk, forklarer han til Ukrainenu. 

“Jeg har lidt blandede holdninger. Jeg synes, at der er en åben dialog mellem branchen og ministeriet, og jeg er sikker på, at de har branchens bedste for øje. Branchen er ofte modstander af forandringer, men jeg er stadig optimistisk, men jeg deler bekymringen i forhold til, om der kommer for meget regulering,” siger Flodström. 

Ikke bekymret over skatte-niveauet 

I dag er en af de store trækplastre for IT-sektoren i Ukraine den lave freelance iværksætterskat på fem procent, men derudover gør den ukrainske stat til sammenligning med en række andre lande ikke meget for at støtte IT-sektoren. Diia City skal gøre noget ved dette og sørge for, at sektoren bliver støttet på en række området. 

Nedenfor kan du se en oversigt over, hvilken støtte den ukrainske IT-sektor modtager sammenlignet med andre lande. Kilden er Diia City.

Tabel over praksis i forskellige lande. Foto: Diia City

Diia City vil ifølge de nuværende planer have en fem procent indkomstskat men med nogle ekstra skatter til social støtte og militæret. Derudover vil Diia City blandt andet også indføre en nul procent skat på indkomst, hvis beløbet i stedet bliver investeret i en ukrainsk startup-virksomhed. Dertil vil Diia City give dens “beboere” en speciel status, som skal beskytte dem mod korruption og undersøgelser fra blandt andet skat. 

Medarbejderne vil også få adgang til sygedage, orlov, barsel og mindre papirarbejde, som de ikke har i dag gennem staten. Det kan du alt sammen læse mere om her

Flodström er ikke specielt bekymret over, hvis skatten ender med at stige en smule, hvis det sker på den rigtige måde, og han ser flere gode ting i projektet. 

“Mange IT-medarbejdere flytter fra Ukraine på grund af den dårligere sygesikring, skoler og dårlige veje, så jeg ser ikke et problem i, hvis skatten stiger en smule til 10 eller 15 procent, så landet kan udvikles. Men det skal være ens for alle uden muligheder for at snyde,” siger Flodström, der peger på, at hvis skatten skal stige, så skal det være over en længere periode, så virksomhederne har mulighed for at tilpasse sig. 

Andreas Flodström, stifter og direktør for den svenske IT-virksomhed Beetroot. Foto: Beetroot

“Mange af de ukrainske IT startup-virksomheder er i dag registreret i Delaware i USA eller i Estland, da de føler sig bedre beskyttet. Hvis Ukraine og Diia City kan fikse det problem, så vil det være positivt, for det vil være bedre for landet, hvis de rent faktisk har deres hovedkvarter i Ukraine,” siger han og peger på, at der er et tab af arbejdspladser i Ukraine, når landets IT-virksomheder er registreret i udlandet. 

Generelt stor fremskridt i sektoren

Constantine Vasuk, direktør for IT Ukraine, har tidligere sagt til Ukrainenu, at “man skal være forpasselig med at ændre ting, som allerede virker,” i forbindelse med Diia Citys planer om at revolutionere den ukrainske IT-sektor. Flodström stiftede Beetroot i Ukraine tilbage i 2012 blandt andet på grund af den lave regulering. Blandt andet var det nemt at hyre folk og tilpasse virksomheden, når der var brug for det. Siden har virksomheden været igennem en rivende udvikling fra blot at beskæftige nogle få i den ukrainske by Odesa ved Sortehavet til omkring 500 medarbejdere i dag med hovedkvarter i Kyiv. 

“I Ukraine var det bare muligt at gøre nogle ting, som det ikke var i Sverige. I Ukraine var det mere fleksibelt med iværksætterskatten på fem procent og lovgivningen omkring den, men derudover var og er der også en sult blandt ukrainerne for at få noget gjort og komme videre i deres karriere. Det gør Ukraine unik,” siger han og peger på, at en gennemsnits ukrainsk IT-udvikler tjener omkring 2.000 dollars om måneden. 

“Jeg er generelt positiv over udviklingen i sektoren i Ukraine. Jeg valgte i sin tid Ukraine, da udgifterne var lavere, væksten høj og der var en god mulighed for at vækste. Jeg mener, at alle de ting stadig er gældende i dag, og at sektoren kan fortsætte med at vokse med omkring de 20 procent om året, som den gør nu,” siger Flodström, der peger på, at Ukraine også har vist sig at være et godt land for startup, hvor Grammarly, Preply and Youscan blandt andet er skabt i Ukraine og viser potentialet. 

Dog stadig en række udfordringer

De største udfordringer for Ukraine er, om landet også i fremtiden kan levere nok arbejdskraft til sektoren, forklarer Flodström. I dag bidrager IT-sektoren i Ukraine med omkring fem procent af Ukraines BNP og beskæftiger omkring 200.000 personer. Ukraine uddanner dog stadig ikke nok til at imødekomme behovet, og det er en udfordring. 

Flodström håber, at Diia City kan være med til at hjælpe sektoren til yderligere vækst, men han siger, at det endnu er for tidligt at spå om, hvor det ender. 

“En af grundene til at Ukraine er så succesfuld er, at der er adgang til IT-folk. Ukraine har problemer med fødselsraterne og fraflytning, og det er der ikke meget at gøre ved på den korte bane. I stedet tror jeg, at fremtiden vækst skal findes ved bedre uddannelse – både fra regeringens side men også fra os virksomheder. Jeg synes heller ikke, at det er et problem, at nogen flytter herfra. De kommer ofte igen,” siger Flodström, der hos Beetroot selv har gjort meget for at uddanne IT-folk i Ukraine ved at stifte Beetroot Academy, der indtil videre har uddannet 4.000 IT-folk i landet. 

“Jeg tror også, at det er realistisk for Ukraine at tiltrække folk fra andre lande både fra Vest- og Østeuropa. Ukraine er mentalt stadig langt væk for mange folk i Vesteuropa, så der skal gøres mere for at gøre opmærksom på Ukraine. Hvis det sker, så tror jeg ikke, at det umuligt, at Ukraine kan tiltrække folk fra Vesteuropa,” siger Flodström.