Vladyslav Mieshkov. Foto: Kinnarps Ukraine LLC

Svenske Kinnarps producerer kontormøbler, og de må omstille sig til den nye virkelighed, hvor der bliver mindre behov for kontorplads. Ifølge virksomhedens landedirektør i Ukraine er der ikke andet for end at nytænke virksomheden.

Fra stort set den ene dag til den anden skulle folk holde sig hjemme. Corona-karantænerne ramte verden over, og Ukraine var ingen undtagelse. Pludselig skulle folk arbejde hjemmefra, og kontorerne blev stort set lagt øde hen. Det skabte en stort omvæltning hos verdens virksomheder, men for svenske Kinnarps, der producerer kontormøbler og blandt andet har en afdeling i Ukraine, ændrede forretningen sig meget hurtigt.

Det store spørgsmål var, hvordan de i fremtiden skulle sælge møbler i en verden, hvor folk ikke længere opholder sig på kontorerne og måske heller ikke vil gøre det efter krisen. 

Vladyslav Mieshkov er direktør og ejer af Kinnarps Ukraine LLC, der er svenske Kinnarps eksklusive partner i Ukraine siden 2008. Han siger, at hans virksomhed pludselig måtte tænke nyt. Det er dog noget, som virksomheden er vant til i Ukraine, som ofte er ramt af kriser af forskellig typer, forklarer han til Ukrainenu. Virksomheden var derfor parat. 

“Jeg kan ikke sige, at vi var klar til lige præcis en corona-krise, men vi har oplevet mange kriser, og vi ved, hvordan vi omstiller os og tænker nyt. Vi tilbød vores kunder at flytte flere kontormøbler fra deres kontorer og til medarbejdernes hjem. Det var vores strategi i den første bølge af krisen,” siger Mieshkov, der også forklarer, at der var et stort behov for at få leveret beskyttelsesskærme i servicesektoren og i hospitalsvæsenet.

Var klar til en krise

Mieshkov forklarer, at han som landedirektør i Ukraine altid må være klar til den næste krise eller udfordring. Derfor er virksomheden, der har 14 ansatte i Ukraine, altid klar til en hurtig omstilling, som blev nødvendig under corona-krisen. Salget blev selvfølgelig påvirket, men de havde allerede erfaring med at levere kontormøbler til hjemmet. 

“Vi havde en virksomhed for to år siden, som ville have flere af medarbejderne til at arbejde fra hjemmet, og det løste vi for dem. De havde brug for at sætte hjemmekontorer op med mange af de møbler, som der er på deres kontor, og det er det samme behov, som vi ser nu. Vi er nødt til at tilpasse os de nye behov, og vores tidligere erfaring hjalp os,” siger han og forklarer, at Kinnarps har corona-foranstaltninger for sådanne flytninger.

Vladyslav Mieshkov. Privatfoto

Mieshkov oplevede efter krisen, at virksomhederne ofte har behov for at flytte møbler frem og tilbage mellem kontoret og medarbejdernes hjem, og det må Kinnarps derfor løse. Kinnarps sælger blandet andet lydisoleringsrum til hjemmet, som er bredere end normale døre, og de skal derfor skilles ad hver gang, de skal flyttes mellem hjem og kontor.

“Der er også opstået et behov for at sætte skærme op for at beskytte medarbejderne, men heldigvis er vores kontormøbler allerede udstyret med muligheden for at sætte det på. Det er relativt nemt, og der har derfor ikke været brug for nye typer møbler,” siger Mieshkov. 

Svært at spå om fremtiden

Mieshkov er klar over, at hans forretning kan være evigt forandret, hvis corona-krisen medfører, at landets virksomheder vil skære ned på størrelsen af deres kontorer. Han ved ikke, hvad der ender med at ske, men Kinnarps skal være klar, siger han.

“Vi hører forskellige ting, men virksomhederne ved i hvert fald, at de har brug for en plan b i fremtiden. Jeg tror stadig, at en del virksomheder vil komme tilbage til kontoret, da der vil være et tab af socialt liv og samarbejde, men det er svært at vide. Vi er i hvert fald nødt til at være mere fleksible. Det kræver, at vi kigger tænker os om, og at vi er klar til at omstille os. Det er vi vant til her i Ukraine – i modsætning til i andre lande,” siger han og forklarer, at han endnu ikke kan spå om, hvad der bliver behov for i fremtiden. 

Han peger på, at Ukraine i de sidste mange år er gået igennem en række kriser. Blandt andet var der Maidan Revolutionen og den efterfølgende krig i Donbas-regionen i 2014, som pludseligt forandrede alt og skabte kaos i landet. Det presser virksomhederne til at være klar. Tidligere har Kinnarps også måtte tilpasse sig en virkelighed i Ukraine, hvor skiftende brancher har behov for unikke løsninger – dette er en lignende krise. 

“I Ukraine føler du altid, at du er i en krudttønde. Du ved aldrig, hvad der kommer til at ske, og derfor har vi også altid en plan b, og vi er hurtige til at omstille os. Det er også derfor, at vi kommer godt igennem det her. Vi arbejder ikke kun fra 8:00 til 16:00. Vi er klar på en krise hele tiden, og det gør os klar til noget såsom corona-krisen,” siger han. 

“Vi sælger ikke det samme nu, som vi gjorde før, men vi skal følge med forandringerne. De, der ikke følger med forandringer, vil ikke overleve,” siger Mieshkov, der har været landedirektør for Kinnarps i Ukraine i 13 år.