Foto af Hakan Nural hos Unsplash

Den ukrainske sundhedsminister mener, at den store vaccine-skepsis i Ukraine delvist skyldes landets politikere, som kommenterer for meget på vaccinerne. 

Ukrainerne er langt fra begejstrede over en mulig Covid-19 vaccine, hvor blot 39 procent af befolkningen har tænkt sig at lade sig vaccinere, som vi tidligere har beskrevet. Det skyldes ifølge den ukrainske sundhedsminister, at landets politikere kommenterer for meget for og imod de forskellige vacciner, og derfor skaber bekymring i befolkningen. 

“(Der er vaccine-skepsis, red.) fordi alle, inklusive politikere, mener, at de skal kommentere spørgsmålet om vaccination – hvilken slags vaccine skal bruges, om den enten den er god eller ej. Undskyld mig, tak. Jeg er læge og har en uddannelse, og jeg tillader ikke mig selv til at kommentere på sådanne spørgsmål. Vi har eksperter. Jeg kan med sikkerhed sige, at vi vil bruge en sikker vaccine, som vil blive tilladt på det ukrainske marked, når de siger, at det er effektivt og sikkert,” sagde Ukraines sundhedsminister Maksim Stepanov, ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian

Stepanov tror stadig på, at Ukraine vil lykkes med at få folk vaccineret, og han siger, at Ukraine snart er klar til at vaccinere de første. Han er optimistisk på trods af, at blot 43 procent af ukrainere vil have vaccinen, hvis den er gratis. 52 procent vil ikke have den. Er vaccinen ikke gratis, men blot til salg på apotekerne, så vil blot 39 procent have vaccinen.

Vil vaccinere i løbet af februar

Ifølge sundhedsministeren så vil Ukraine begynde at vaccinere i februar, hvor sundhedspersonalet bliver prioriteret i første omgang. Vaccinerne koster omkring 100 kroner stykket, og det giver sig selv at det bliver et anseeligt millionbeløb, hvis alle vil vaccineres. Sygdommen har dog allerede kostet Ukraine mere end 20.000 liv, og økonomien skrumpede med 4,4 procent i 2020 og har kostet mange ukrainere arbejdet. 

Ukraine vil i første omgang få otte millioner vacciner gennem Covax Facility, som vil være nok til at vaccinere fire millioner mennesker. Først i køen står altså sundhedspersonalet, og derefter kommer de ældre og syge personer, oplyser sundhedsministeren.

Ukraine har også tidligere aftalt at købe to millioner vacciner af kinesiske Sinovac Biotech, og derudover forhandler Ukraine om en række andre. I alt har Ukraine sikret sig omkring 18 millioner vacciner, hvilket vil være nok til ni millioner mennesker.