Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Ifølge landets sundhedsminister bliver der muligvis allerede i næste uge indført karantæne i weekenden, hvor alting pånær supermarkeder og apoteker vil have lukket. Det sker efter stor smittestigning i landet. 

Ukrainenu skrev torsdag om, at antallet af nye smittede i Ukraine steg onsdag til 9.850 om dagen, hvilket er rekord. Der har længe været rygter om, at den ukrainske regering vil indføre en ny form for karantæne for at dæmme op for smitten, og den er nu på vej. Det siger den ukrainske sundshedsminister Maksim Stepanov ifølge Unian

Det er muligt, at den nye karantæne, der kun vil gælde i weekenden, vil træde i kraft allerede fra i næste uge. Her er det planen, at alt andet end supermarkeder og apoteker vil holde lukket. Stepanov slog i et tv-program fast, at weekend-karantænen kommer, da landet ikke har råd til en fuld nedlukning som i foråret, selv om der nok er brug for det. 

“Derfor vil vores forslag indføre en så streng karantæne i weekenden, dvs. lørdag til søndag. Dette er, hvor kun købmandsforretninger og apoteker vil holde åben, og selvfølgelig vil transport være i drift – kritisk infrastruktur. Alt andet vil være lukket i weekenden,” sagde ministeren, og dermed ser det ud til, at mange af landets fabrikker stadig kan holde åbent, og deres medarbejdere kan komme på arbejde. 

“Det vil bestemt ikke blive introduceret i denne weekend. Vi forstår, at vi skal forberede os. Jeg udelukker ikke, at vi vil foreslå at gøre dette fra næste weekend,” sagde Stepanov. 

Ikke sikkert endnu

Selv om den ukrainske sundhedsminister siger, at der er en ny karantæne på vej, så er det langt fra sikkert endnu. Der har i hele corona-tiden været uenighed mellem sundhedsministeriet og finans- og økonomiministeriet omkring, hvordan pandemien skal håndteres. Tidligere har den ukrainske premierminister Denis Sjmygal også været ude at udelukken en ny og hård nedlukning, da det er for dyrt. 

Dog kan det være, at en weekend-karantæne er et kompromis. Som tidligere skrevet, så steg antallet af nye corona-smittede i Ukraine onsdag til 9.850 nye sager på en dag. Det er rekord i Ukraine, lyder det fra det ukrainske nyhedsbureau Unian. I Ukraines hovedstad Kyiv var antallet af nye smittede 983.

Dermed har Ukraine i at 430.467 bekræftede tilfælde, hvor 184.782 er kommet sig igen. I de seneste 24 timer er 8.378 blevet raske, men det tal er altså stadig lavere end antallet af nye tilfælde. Dermed stiger antallet af aktive tilfælde i Ukraine. Ifølge tallene mistede 193  livet onsdag på grund af virussen, hvilket giver et samlet dødsfald på 7.924. 

I alt har Ukraine foretaget cirka 3,5 millioner tests, hvilket betyder, at Ukraine finder positive corona-tilfælde i cirka 12,1 procent af alle tests. I Ukraine blev der indført karantæne i marts, der i første omgang var meget vidtrækkende – endnu mere end i Danmark, men som siden er blevet lempet af flere omgange. 

“Dette tal (antallet af personer, der modtager behandling for Covid-19) er næsten 3,5 gange det, der blev registreret i begyndelsen af september. Vi har nu 52.000 senge klar. Og vi øger i øjeblikkeligt dette antal. Vi tror, at vi vil få antallet op med 20.000. Dette er den øverste teoretiske kapacitet i vores sundhedssystem – inden vi yderligere øger det på bekostning af ikke at yde lægehjælp til andre patienter. Derudover vil vi, tror jeg, gå til at indsætte midlertidige hospitaler i vores byer. Nu overvejer vi byen Kiev, byen Odesa og byen Kramatorsk i Donetsk-regionen,” sagde sundshedsministeren, der peger på, at Ukraine i øjeblikket har 27.500 corona-patienter på landets hospitaler. 

Premierminister åbner for karantæne

Ifølge UBN har den ukrainske premierminister åbnet for, at der kan komme en ny karantæne. Mediet peger blandt andet på, at premierministeren har forhørt sig hos franske og tyske pandemi-eksperter for at finde ud af, hvad der er klogt at gøre. 

Eksperterne har peget på, at Ukraine bør reserverer specielle tidspunkter i supermarkeder til ældre, lukke ned for cafeer og restauranter i weekenden og at landet skal håndhæve bruger af masker i det offentlige rum. Derudover bør kulturelle steder og fitnesscentre lukke. Det ser dog ud til, at landets skoler får lov til at forblive åbne.   

Ifølge mediet har Kyivs borgmester Klitschko været ude at sige, at der skal gøres mere for, at folk bærer maske i den offentlige transport. Derudover udelukker han ikke, at der kan komme yderligere tiltag, men der er ikke noget planlagt på nuværende tidspunkt.