Foto af Bernd Dittrich hos Unsplash

Flere forventer fyringer og nogle regner også med, at de må skære i lønnen. Det viser et nyt studie fra blandt andet European Business Association, mens et andet studie peger på, at borgerne i Ukraine er ved at løbe tør for penge. 

Det er med at holde skindet på næsen i øjeblikket for virksomhederne verden over, og situationen i Ukraine er ikke anderledes. Dansk Industri har blandt andet fortalt om problemerne i erhvervslivet til Ukrainenu, og nu viser en ny undersøgelse fra European Business Association, at flere virksomheder i Ukraine forventer fyringer på grund af coronavirussen, som har lukket store dele af Ukraine – såsom de fleste forretninger – ned. 

European Business Association har spurgt en række iværksættere i Ukraine, om hvad de forventer i den nære fremtid, og 48 procent melder, at de allerede har haft tab på mellem 20 til 50 procent. 16 procent har valgt at ændre lønningerne hos deres ansatte, og 14 procent har fyret medarbejdere. I går valgte de ukrainske politikere at forlænge karantænen i landet med yderligere tre uger frem til den 24. april, og det forventer European Business Association vil koste virksomhederne dyrt.

Ifølge organisationen svarer 23 procent, at forlængelsen af karantænen vil få dem til at sænke lønningerne hos deres medarbejdere, og 17 procent regner med at måtte afskedige medarbejdere. Seks procent regner med delvist at måtte lukke deres forretning, mens 23 procent dog ikke forventer nogen ændringer. 

Tidligere har flere ukrainske politikere udtalt, at krisen kan være en mulighed for ukrainske virksomheder til at udvikle produkter, som de ellers tidligere har importeret fra udlandet. På den måde vil de kunne få noget positivt ud af krisen, og 31 procent svarer også, ifølge undersøgelsen, at de søger efter nye områder, hvor de kan udvikle deres forretning. 

Ukraine er hårdt ramt

Ukrainenu skrev tirsdag om, hvordan forskellige eksperter ser på den økonomiske situation i landet, hvor Yuriy Gorodnichenko, der er professor på Berkeley University of California, blandt andet anslår, at det ukrainske bruttonationalprodukt kan falde med hele 15 procent. Ifølge Denys Shmyhal, der er den ukrainske premierminister, vil den forlængende karantæne dog ikke skade forretningslivet i Ukraine yderligere. Det skrev han på besked-tjenesten Telegram ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform

“Nødtilstanden er ikke en undtagelsestilstand. Det bryder hverken med de forfatningsmæssige rettigheder eller vil afspore økonomien,” skrev han og pegede i stedet på, at det er Ukraines opgave at beskytte dets borgere. 

Ifølge marketingbureauet Gradus er det dog ikke rigtigt. Ifølge deres undersøgelse regner 57 procent af de adspurgte borgere i Ukraine ikke med, at de har økonomi til at klare sig længere end yderligere to uger – og derfor ikke hele karantæne-perioden.

 

Eksperter hos NGO Center for Economic Strategy i Ukraine har også tidligere påpeget, at Ukraine nødt til at holde beskæftigelsen høj for dets borgere for at undgå “en stor forringelse for landets borgere, en stigning i kriminalitet, fald i budgettet, mangel på finansiering for medicin og andre udgifter”. 

Ukraine skal beskytte landets små virksomheder

Ilya Timtchenko, der er tidligere erhvervsredaktør hos Kyiv Post, skriver i et indlæg hos Atlantic Council, at Ukraine er nødt til at sætte en række tiltag i gang, som kan styre økonomien. Blandt andet ser hun gerne, at Ukraine fokuserer på at redde de små- og mellemstore virksomheder, da det er fra de virksomheder, hvor fremtidens idéer skal komme fra. Derudover vil hun gerne se, at landet udnytter den nuværende krise til at få lavet nogle af de ændringer med blandt andet bekæmpen af korruption, som landet i mange år har længtes efter. Det skal skabe tiltro til Ukraine blandt investorer, skriver hun.

Hun ser også gerne, at Ukraine ændrer dele af uddannelsessektoren, så den kommer til at undervise i praktiske færdigheder, som erhvervslivet rent faktisk kan bruge til noget. I dag får mange ukrainerne blot en højere uddannelse på universiteterne, fordi det er forventet af dem, og langt fra alle bruger den i deres arbejde. Det vil hun gerne have lavet om. 

Derudover appellerer hun også for, at Ukraine skal få udlændingene i landet til at føle sig mere velkomne. Her peger hun blandt andet på, at det skal være nemmere for udlændinge at få ukrainsk opholdstilladelse, og at det skal blive nemmere for virksomheder at hyre udenlandsk arbejdskraft i Ukraine, som i dag er vanskeligt eller dyrt, ifølge hende. 

“Ingen af de ovenfor nævnte forslag vil kræve endeløs planlægning og udkasts før implementering. Lige modsat vil de alle kunne vedtages ret hurtigt og lægge fundamentet for effektive resultater i årene fremover. Resultatet vil blive en ukrainsk økonomi, der er mindre afhængig af oligarker, og der har langt større mulighed for at klare fremtidige kriser,” skriver Timtchenko.