Oleksij Honcharuk. Pressefoto.

Det er muligt, at flere betydningsfulde politikere mister deres job onsdag, hvilket kan betyde en vending mod Rusland, lyder det fra flere iagttagere i Ukraine, som er nervøse over rygterne. Der er blandt andet usikkerhed om IMF-lån. 

I går mødtes den ukrainske premierminister Oleksiy Honcharuk med lederen af præsidentens administration Andriy Yermak på en restaurant i Kyiv. Det møde har siden fået flere medier og toneangivende stemmer i Ukraine til at spå om premierministerens fyring onsdag, mens der er mange rygter om hans mulige afløser. 

Christopher Miller, der er korrespondent for det amerikanske medie Buzzfeed, spottede de to på restauranten søndag, og selv om det kan virke tyndt at spå om premierministerens afsked på baggrund af et restaurantbesøg, så står han langt fra alene med den analyse. 

Mandag har den ukrainske premierminister dog afvist alle spekulationer om, at han er på vej ud, men onsdag er der et ekstraordinært møde i det ukrainske parlament, hvor flere medier erfarer, at premierministeren mister jobbet. Ifølge flere ukrainske medier bliver Oleksiy Honcharuk erstattet af Sergiy Tigipko, der er en forretningsmand og tidligere minister i Ukraine, og det kan betyde et stort skifte mod Rusland, påpeger flere. 

Det kan betyde en drejning

Ifølge Daria Kaleniuk, der er generaldirektør for det ukrainske Anti-Corruption Action Center, er fyringen af Oleksiy Honcharuk ikke den eneste onsdag, og det er betydningsfuldt for landet generelt set. 

Hun skriver, at Oleksiy Honcharuk er en af de mest pro-vestlige politikere fra præsidentens parti, og at hans afsked kan betyde, at Ukraine vender sig mod Rusland. Hun påpeger, at flere politikere i præsidentens parti Folkets Tjener gerne ser en ny kurs – blandt andet væk fra samarbejdet med IMF. Netop samarbejdet med IMF har det danske eksport-kreditinstitut EKF sagt har stor betydning for Ukraines stabilitet og danske lånemuligheder

Ifølge Daria Kaleniuk står flere pro-vestlige politikere til at miste deres poster, mens den ukrainske indenrigsminister Arsen Avakov, lederen af den ukrainske sikkerhedstjeneste Ivan Bakanov og politikeren Iryna Venedyktova får nøgleroller. Det vil føre landet i en mere pro-russisk retning, lyder analysen fra Kaleniuk.

Vil have sin bank igen

Da den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij blev valgt som ukraines præsident for godt et år siden, var der store spekulationer om, hvorvidt den ukrainske oligark Ihor Kolomojski styrede Zelenskij. Kolomojski mistede i 2016 kontrollen over den ukrainske bank Privatbank på grund af svindel, og banken blev nationaliseret. Kolomojski mener at have flere støtter inde i præsidentens parti og vil ifølge flere iagttagere have sin bank igen og dreje Ukraine i en mere pro-russisk retning væk fra IMF og EU. 

Ukraine er i øjeblikket i gang med at forhandle med IMF om et lån på i alt 30 milliarder kroner, som skal understøtte den ukrainske økonomi.

“Hvis Ukraine får lånet fra IMF, så vil det tilføre landet noget likviditet og give investorer ro i maven. Et IMF-lån betyder ofte, at der kommer mere styr på de offentlige finanser, og det giver tiltro til landet. Det vil frigive penge til at finansiere projekter, og det vil skabe en sikkerhed omkring ukrainske investeringer, da det blandt andet giver et boost til den ukrainske centralbanks valutareserve,” sagde Niels Dall-Hansen, der er senioranalytiker hos EKF, tidligere til Ukrainenu.