Oleksij Honcharuk. Pressefoto.

Den ukrainske premierminister Oleksij Honcharuk har indleveret sin opsigelse – parlamentet ser ud til at vedtage den. 

Der ser ud til at være en stor ministerrokade under opsejling i den ukrainske regering. Den mest prominente minister, der må tage sin afsked, er premierminister Oleksij Honcharuk, der har indleveret sin opsigelse blot seks måneder efter, han blev placeret i stolen.

Også flere andre ministre ser ud til at blive afskediget i dag, hvor det ukrainske parlament er indkaldt til et hastemøde på foranledning af Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

Ifølge ukrainsk lov, kan en premierminister ikke fyres de første 12 måneder af sin regeringsperiode, og parlamentet skal nu godkende hans opsigelse. Det ser de ifølge nyhedsbureauet AP også ud til at gøre.

Relativt ukendt efterfølger

For en måned siden blev en Denis Sjmygal udnævnt som vice-premierminister, og han er nu favorit til at overtage posten efter Honcharuk. Ifølge AP er det blevet accepteret af partiet, Folkets Tjener, at han skal tage over.

Både Honcharuk og Zelenskij er blevet valgt ind for Folkets Tjener, der med to jordskredssejre indtog både parlamentet og præsidentkontoret sidste forår. Partiet har absolut flertal i parlamentet og kan altså træffe beslutninger uden hjælp fra andre.

I den brede offentlighed er Sjmygal dog imidlertid et uskrevet blad. Han har tidligere været chef for administrationen i Ivano-Frankivsk-regionen, der ligger i det vestlige Ukraine tæt på Lviv.

Og afskeden med Honcharuk har allerede fået flere eksperter til at bekymre sig om, hvorvidt landet er på vej i den forkerte retning.

Ikke nemt at være Honcharuk

Det har været en tumultarisk tid for den ukrainske premierminister, efter han i januar blev afsløret i at sige, at præsident Volodimir Zelenskij ikke forstod sig på økonomi. Det kom frem i en lækket lydfil, som senere fik Honcharuk til at indgive sin opsigelse til Zelenskij.

Zelenskij kaldte oplevelsen ubehagelig, men bad ham fortsætte i jobbet. Her, to måneder senere, er bølgerne dog gået højt, og Zelenskij har flere gange udtrykt sin utilfredshed med Honcharuks regering.

Ifølge Zelenskij har regeringen ikke arbejdet hurtigt nok på økonomiske og sociale reformer, som Zelenskij blandt andet lovede under valgkampen. Zelenskijs pres på Honcharuk kan også skyldes, at Zelenskij har mærket et drastisk fald i popularitet, siden hans enorme valgsejr i 2019.

Opbakningen til Zelenskij ligger ifølge de seneste målinger nu under 50 procent, imens mistilliden til Honcharuk og hans regering er over 50 procent – to ting, der ikke er en fordel særligt i år, hvor der er lokalvalg i Ukraine.