Foto af Hristo Sahatchiev hos Unsplash

Flere eksperter er meget bekymrede over, at guvernøren har valgt at gå af på grund af politisk pres. Det kan skade hele Ukraines økonomi, lyder det. 

Der faldt noget af en bombe onsdag, da den ukrainske Nationalbanks guvernør Yakiv Smoliy valgte at trække sig tilbage fra posten på grund af “systematisk politisk pres”, der har gjort det “umuligt for mig, som formand, at effektivt styre Nationalbanken”. Opsigelsen er godkendt af den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij og parlamentets finanskomite, men mangler stadig accept fra det ukrainske parlament, som dog ventes af ske snarligt. 

Ukraine Business News skriver, at opsigelsen har fået en række vestlige eksperter til at se med bekymring på udviklingen i Ukraine. De frygter, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij vil pille ved Nationalbankens, NBU, uafhængighed. Fem af de ledende forretningsgrupper i Ukraine udsendte torsdag en fælles udtalelse og sagde, at “NBU er den mest betroede institution blandt udenlandske institutionelle investorer og forretningslivet”

Der er frygt for, at opsigelsen vil betyde, at IMF vil genoverveje dele af det fem milliarder dollar store lån, som Ukraine fik godkendt for nyligt for at stabilisere økonomien under Covid-19. Derudover havde Ukraine netop planer om at genindtræde på markedet for euroobligationer, men det er nu også truet, og det kan påvirke Ukraines muligheder for at hente kapital på de internationale markeder, frygter eksperter.

Den ukrainske finansminister Sergii Marchenko har udtalt til torsdag, at ministeriet er nødt til at tage en pause på markedet for euroobligationer på grund af opsigelsen fra Smoliy, og at opsigelsen kommer på det “værste tidspunkt”. 

Usikkert, hvad der vil ske

Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, har tidligere talt varmt om den ukrainske Nationalbanks arbejde til Ukrainenu. Det er en af årsagerne til, at corona-krisen ikke har udviklet sig til en større økonomisk krise i Ukraine, end den allerede har. IMF-lånet er meget vigtigt for den ukrainske økonomi, og hvis opsigelsen får konsekvenser for aftalen og lånet, så vil det påvirke stabiliteten i landet.

“Jeg vil sige, at det her kommer som en overraskelse. Der har været rygter, men det var stadig ikke ventet. Det er et stort problem,” siger Andersson til Ukrainenu og forklarer, at Smoliy i går forklarede flere banker om sin opsigelse. 

“Smoliy sagde, at der var externe og interne grunde til hans opsigelse. Internt i Nationalbanken handler det om, at formanden for bestyrelsesrådet i banken har arbejdet imod ham blandt andet i spørgsmålet om forlængelsen af kontrakterne for viceguvernørerne. Eksternt handler det om, at en gruppe på 67 medlemmer af præsidentens parti i parlamentet, der er loyale til Igor Kolomojski, arbejder imod ham blandt andet ved at starte en undersøgelse af NBU ledere, som Smoliy ser som udtryk for total chikane,” forklarer Andersson, der peger på, at Smoliy forklarede, at der er stort pres på at omgøre bank-loven, som forhindrer Kolomojski i at få PrivatBank tilbage. 

Kan koste investeringer

Den ukrainske valuta har også tabt 1,5 procent af dens værdi i forhold til dollaren efter opsigelsen og står nu til omkring 27,18 hryvnia til en dollar. Der har generelt været ustabilitet på det ukrainske marked, men valutaen har ikke tabt værdi fredag. 

“Jeg må sige, at bankerne og forretningsmiljøet i Ukraine er meget nervøse for, om præsidenten reducerer nationalbankens selvstændighed. Nationalbanken er en af de få succesfulde institutioner i landet, og det er ekstremt vigtigt, at der ikke kommer en politisk påvirkning. Det vil være meget skidt for økonomien og kan afskrække investorer,” siger Andersson.

Andersson forklarer, at han har set med bekymring på udviklingen i Ukraine siden marts. Ikke kun på grund af corona-krisen, der har ramt ukraine hårdt, men mest fordi præsidenten har ændret kurs væk fra reformer siden marts, hvor han ændrede regeringssammensætningen. Også i april og maj skete der afskedigelser af reformvenlige embedsmænd, som bekymrer vesten. Hvis Nationalbankens selvstændighed kommer under pres, frygter Andersson, at den ukrainske valuta vil tabe værdi. 

“Hvis vi vil se politisk indflydelse på Nationalbanken, og hvis de tidligere ejere af PrivatBank får banken igen, så er der risiko for turbulens på markedet. Det bekymrer mig meget. Da Zelenskij blev valgt lovede han en række reformer, at han ville stoppe krigen også videre, men vi har ikke set det. I stedet har vi siden marts set nogle bekymrende ting,” siger han.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har været ude at slå fast, at “sikre centralbankens selvstændighed forbliver vores primære prioritet”. Det skriver Ukraine Business News, men det giver Andersson ikke meget for. 

“Når virksomheder har spurgt mig til råds og været bekymret over noget i Ukraine, så har jeg altid kunne pege på Nationalbanken og kunne sige, at der er en institution, som leverer resultater og er stabil. Det er jeg bange for, at jeg ikke kan længere,” siger Andersson, der frygter, at investorer vil blive væk. 

Mange iagttagere er utilfredse

I går slog IMF fast, at Nationalbankens selvstændighed skal være sikret under efterfølgeren, mens eksperter spekulerer i, at det kan have konsekvenser for lånet, hvis andet bliver tilfældet. 

G7 ambassadørerne i Kyiv tweeted torsdag om vigtigheden af at sikre selvstændigheden hos Nationalbanken: “At undergrave denne afgørende institution ville være et stort skridt tilbage og bringe troværdigheden og støtten til Ukraines reformer i fare.”

Tomas Fiala, der er direktør for Dragon Capital, udtalte torsdag til Kyiv Post, at opsigelsen har fået Dragon Capital til at sætte “nye investeringer på hold, da myndighederne har gjort i de sidste fem måneder nøjagtigt det modsatte af, hvad investorer, både indenlandske og internationale, forventer af dem og rådgiver dem”. Han kalder det inkompetence. 

”Med fratrædelsen af den meget kompetente guvernør i National Bank of Ukraine er reformprojektet i Ukraine død eller på alvorlig livsstøtte,” skrev Melinda Haring, der er vicedirektør på Atlantic Councils Eurasia Center torsdag

”Nogle investorer har allerede sat nye investeringer på hold, da regeringens beslutninger ikke svarer til deres erklærede intentioner om at tiltrække FDI. Virksomheder er nu bekymret over den fremtidige uafhængighed af den ukrainske Nationalbank og fortsættelsen af landets IMF-program,” skrev Andy Hunter, der er præsident hos American Chamber of Commerce i Ukraine. 

Viceguvernør tager over

Ukraine Business News skriver, at befolkningens opbakning til IMF er faldende, hvor undersøgelser fra Kyiv International Institute of Sociology viser, at 61 procent af befolkningen synes, at det er bedre ikke at samarbejde med IMF, mens opbakningen til lånet er på 24 procent.

Katerina Rozhkova, der er viceguvernør i den ukrainske Nationalbank, overtager ledelsen i Nationalbanken efter Yakiv Smoliy indtil, der er fundet en permanent afløser. Ifølge Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council, har hun ry for at være en stærk kvinde, som har været en af arkitekterne bag omvæltningen af den ukrainske banksektor i årene 2014 til 2017.