Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Rusland har store samlinger af tropper nær den ukrainske grænse, og det får megen opmærksomhed i Ukraine. Flere frygter en invasion. 

Det er ofte en god idé at tage meldinger om en russisk invasion med en gran salt i Ukraine. Ofte er ukrainske generaler ude og tale om en mulig invasion fra Rusland uden, at der sker noget, men i denne uge har frygten for ny russisk aggression fyldt meget i de ukrainske medier, og der er frygt for, at Rusland planlægger en invasion. 

Det ukrainske medie Ukrinform beskriver i en længere analyse af russiske troppebevægelser, at Rusland har øget antallet af tropper og står klar ved den ukrainske grænse med styrker større end flere europæiske hære. 

“Der er allerede oprettet tre fælles taskforcer i nærheden af den ukrainske statsgrænse, der er i stand til at udføre pludselige offensive operationer på Ukraines område,” skriver mediet og henviser til oplyser, som er kommet fra den ukrainske general Leonid Holopatiuk. 

Øvelse kan blive alvorlig

Ifølge Ukrinform har Ruslands militær i den østlige del af Ukraine 87.000 tropper, 1.100 tanks og 2.600 militære køretøjer, mens landet også råder over yderligere 70.000 tropper, 500 tanks og 1.100 militære køretøjer på Krim-halvøen. Det vil gøre det muligt for Rusland at slå til på flere fronter. 

Det er usikkert, hvorfor Rusland skulle forsøge sig med en invasion af Ukraine i øjeblikket. Rusland er ramt af massive sanktioner fra USA og EU efter, at landet annekterede Krim-halvøen tilbage i 2014 og senere støttede separatister med at løsrive dele af den østlige Donbas-region. En invasion vil uden tvivl forværre forholdet til vesten, og den russiske økonomi er allerede hårdt ramt af sanktionerne og nu også corona-krisen. 

Det ændrer dog ikke på, at der er bekymring for, om Rusland kan finde på at lave et angreb i forbindelse med landets planlagte øvelser i Kaukasus til september i år. Ukrinform henviser til, at Rusland kørte ind i Georgien i 2008 blot fem dage efter, at de afsluttede øvelserne. 

Ifølge flere medier kan Ruslands militære ambitioner være, at indtage Nova Khakova, der ligger ved Dnipro-floden 80 kilometer nord for Krim-halvøen. Det vil gøre det muligt at genoptage vand-forbindelsen til Krim i den såkaldte North Crimean Canal. Det skriver Ukraine Business News. Derudover spekuleres der i, at Rusland også vil sende andre tropper nord til at indtage Zaporizhia for at overtage regionen, som er kendt for at stå for store dele af den ukrainske energiforsyning med atomanlæg, kul, vind og sol. Et tredje angreb spekuleres i at ville tage Sumy i den nordøstlige del af landet med et angreb fra de russiske byer Kursk og Smolensk, som vil splitte de ukrainske styrker og true Kyiv. 

Rusland har meget at miste

Udover et forværret forhold til Vesten har Rusland dog også meget andet at miste. Selv om fredsforhandlingerne med Ukraine er stødt på grund i den seneste tid, så har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij og den russiske præsident Vladimir Putin fået gang i forhandlinger og flere fangeudvekslinger, siden Zelenskij blev præsident sidste år. Der er ingen tvivl om, at militære operationer vil sætte en stopper for dem, og det er tvivlsomt, om det vil være i Ruslands interesse. Derudover er det også vigtigt at huske på, at det langt fra er første gang, at der har været bekymring over russiske troppebevægelser i Ukraine, uden at der er endt med at ske noget. 

Det ændrer dog ikke på, at der er bekymring i Ukraine. Der spekuleres også i, at Putin kan bruge en invasion af Ukraine til at sende et signal til Hviderusland, hvor der er store demonstrationer imod præsidenten. Det er langt fra sikkert, at Rusland vil acceptere en potentiel revolution og regimeskifte i landet, og et angreb på Ukraine kan virke afskrækkende. Hviderusland har præsidentvalg den 9. august, men det er også muligt, at militærøvelsen og de større troppebevægelser blot skal virke afskrækkende.

I de ukrainske medier sendes der i øjeblikket en række interviews med Putin, hvor der lægges vægt på hans holdninger til Sovjetunionens fald. I forbindelse med Putins nylige valgsejr i Rusland, hvor en forfatningsmæssig ændring nu gør det muligt for ham at bevare magten til 2036, har Putin udtalt sig på en måde om det traditionelle russiske land, som skaber frygt. 

“Kreml formindsker ikke sine imperiale ambitioner, de tager til trusler, politisk og økonomisk pres og demonstrerer brændemærket våben i nærheden af grænserne,” siger Alexei Neizhpapa, der er ukrainsk flådegeneral til Radio Free Europe

BBC har også snakket med den tidligere ukrainske præsident Petro Porosjenko, som siger, at “den femte søjle i Den Russiske Føderation spiller nu en meget vigtig rolle i Ukraine”.