Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Et nyt studie viser, at der stadig er støtte til den ukrainske præsident blandt befolkningen, men samtidig er Kyivs borgmester ved at samle et nyt parti. 

39,3 procent af ukrainerne ville stemme på den nuværende præsident Volodimir Zelenskij, hvis der var valg i dag. Ved første runde af præsidentvalget tilbage i 2019 fik Zelenskij 30 procent af stemmerne, og han er derfor stadig populær blandt ukrainerne. 

Undersøgelsen er lavet af Sociological Group “Rating” i Ukraine, og den peger på, at Juri Bojko, der vil have bedre integration mellem Ukraine og Rusland, er den næstmest foretrukne kandidat med 13,3 procent. Derefter kommer den tidligere præsident Petro Porosjenko med 8,6 procent og den tidligere premierminister Julia Timosjenko med 5,9. Det skriver censor.net, der spår en stor sejr til Zelenskij, hvis der var valg nu.

Ved anden valgrunde sidste år fik Zelenskij 73 procent af stemmerne og slog den siddende præsident Porosjenko. Det er muligt, at Zelenskij kunne få et lignende resultat i en anden valgrunde i dag. Undersøgelsen lavet af Sociological Group “Rating” havde 3.000 respondenter med en fejlmargin på 1,8 procent. 

Er under pres

Selv om det er godt nyt for præsidenten, så har Zelenskijs opbakning i befolkningen været faldende i længere tid. Hans parti ‘Folkets Tjener’ har også uofficielt mistet flertallet i parlamentet, som partiet vandt senere på året i 2019, på grund af uoverensstemmelser mellem Zelenskijs støtter og partimedlemmer, som har deres loyalitet hos oligarken Igor Kolomojski. Det har blandt andet betydet, at præsidenten har haft brug for oppositionens  støtte til at stemme både landreformen og bank-loven igennem i den seneste tid. 

En af Zelenskijs mest verbale modstandere er Kyivs borgmester Vitali Klitschko, som nu har planer om at skabe et nyt parti, som skal bestå af en række borgmestre. 

“Ja. Vi har en snak med flere borgmestre fra forskellige byer, der i øjeblikket er ved at opdage, at lokale regeringer skal beskyttes for at kunne beskytte lokalområdernes interesse. Vi er nu ved at overveje forskellige måder, hvorpå vi kan repræsentere denne politiske styrke,” sagde han ifølge censor.net

En af hans støtter skulle være borgmesteren i Cherkasy Anatoly Bondarenko, der flere gange har været i uoverensstemmelse med præsidenten gennem corona-krisen.