Foto af Luis Melendez hos Unsplash

Det ukrainske parlament godkendte i går et nyt budget for 2020, men det øger underskuddet, og der er bekymring for, hvor pengene skal komme fra. 

Flere penge til at bekæmpe coronavirussen. Det er et af resultaterne fra det nye 2020-budget vedtaget mandag af det ukrainske parlament. 2,4 milliarder dollar – omkring 16,3 milliarder kroner – afsættes til at bekæmpe pandemien og sikre arbejdsløse ukrainere. Planen tredobler det statslige underskud, som bliver på næsten 11 milliarder dollar – omkring 75 milliarder kroner, og det skaber frygt for, hvor pengene skal komme fra. 

I alt vil Ukraine skylde 87,7 milliarder dollar – omkring 600 milliarder kroner – på den anden side af 2020. Det skriver Unian. I 2019 var den ukrainske gæld omkring 50 procent af bruttonationalproduktet, ifølge Interfax-Ukraine. Viceguvernøren for den ukrainske national bank Dmitry Sologub advarer mod, at der printes penge.

“Ukraine har haft nogle ret negative episoder i fortiden. I 90’erne, og i 2008 og i 2014, hvor ukontrolleret finansiering af statens budgetunderskud med monetære-metoder… ledte til alle disse problemer. Jeg ville ikke lade denne ånd af inflation og devaluering komme ud af flasken, da det vil betyde, at hryvniaen devalueres, at inflationen stiger, budgetunderskuddet øges og at underskuddet så igen finansieres med monetære midler,” siger han ifølge Ukraine Business News. 

IMF-lån er vigtigt

Mediet Forbes slår i en artikel fast, at Ukraine nu mere end nogensinde har brug for det store lån fra den Internationale Valutafond, som der er forhandlinger om. Ukraine har allerede vedtaget en landreform, som åbner op for køb af landbrugsjord, men IMF kræver tilsyneladende også, at Ukraine vedtager en ny bank-lov. Den skal gøre det umuligt for nationaliserede banker at komme tilbage på tidligere ejeres hænder, og flere kalder den “kolomojski-loven”, fordi den skal forhindre, at oligarken Ihor Kolomojski får PrivatBank tilbage, som han mistede i 2016 på grund af beskyldninger om svindel. 

Bank-loven mangler endnu at stemmes igennem, da parlamentet mangler at behandle mere end 16.000 ændringsforslag, som gør processen langsommelig.

“Uden at vedtage den yderligere bank-lov, der kræves af den Internationale Valutafond for at frigive en hjælpepakke, så har nationen ingen mulighed for at dække et underskud af den størrelse efter den økonomiske krise,” skriver Forbes

Diskussion om tabenes størrelse

Regeringen skriver om det nye budget, at de regner med, at det ukrainske bruttonationalprodukt (BNP) vil falde med 3,9 procent i 2020. Det er ikke alle iagttagere enige i. Ifølge ICU Investment Group vil den ukrainske BNP falde med seks til otte procent. 

“Vi regner med, at den økonomiske nedtur i Ukraine vil have en U-form med langsom bedring i den anden halvdel af året, da fjernelsen af karantæne-restriktionerne vil blive fulgt af en ændret adfærd hos forbrugerne og tro på forretningslivet,” skrev ICU Investment Group i et større kig på den ukrainske økonomi ifølge Kyiv Post og slog fast, at det kan blive meget værre, hvis pandemien og karantænen forværres.

Ifølge Kyiv Post har 36.000 ukrainere mistet jobbet i den forgangne uge, og et gennemsnit på 7.000 ukrainere mister hver dag jobbet. Det betyder, at omkring 388.000 ud af de i alt 25,3 millioner i den ukrainske arbejdsstyrke nu officielt er uden job. Det er 22 procent mere end samme periode sidste år, skriver Kyiv post. 

Et studie lavet af Ukrainian Marketing Group og Society of Ukrainian Entrepreneurs viser, at seks procent af de ukrainske virksomheder allerede har drejet nøglen om, mens 29 procent har været nødt til at suspendere forretningen. En tredjedel af virksomhederne har samtidig oplevet et fald i omsætningen på 90 til 100 procent, siden karantænen trådte i kraft. 

“Vi er klar over, hvad der sker nu. Forhandlingerne med den Internationale Valutafond er i den sidste fase. Vi forventer finansiel støtte fra Verdensbanken og EU Kommissionen,” sagde den ukrainske finansminister Serhiy Marchenko om budgettet, da han deltog i tv-showet “Svoboda Slova With Savik Shuster”, skriver Kyiv Post.  

Stadig penge til projekter

Ifølge Ukraine Business News er der i budgettet stadig afsat 2,65 milliarder dollar – omkring 18 milliarder kroner – til vejene. Der var ellers frygt for, at statens store plan for at modernisere vejene ville blive skåret væk for at finde penge til hospitaler og udstyr. Det er derfor stadig statens plan at bygge eller reparere 4.000 kilometer nationale veje og 2.500 kilometer lokale veje.

“Det vil være en absolut rekord i feltet for vejbygning i Ukraine… Det er ikke kun betydningsfuldt, fordi vi endelig vil se en ny kvalitet af vejene, men også fordi det handler om udviklingen af den ukrainske økonomi og regionernes økonomi,” sagde Vladyslav Krykliy, der er minister for infrastruktur efter vedtagelsen ifølge Radio Freedom. 

Ifølge Ukraine Business News er der i år afsat 100 millioner dollar til at bygge den store Zaporizhia-bro over Dnipro. Der er også finansiering til at holde øje med korruption. Et fransk og østrigsk selskab får til opgave at holde øje med korruption i byggelsen af vejene. Der er også fundet penge til ansættelsen af 150.000 arbejdere til vej-projekterne, og der er afsat penge til at reparere 123 kilometer vej fra byen Severodonetsk i den østlige del af landet til Stanytsia Luhansk. Derudover er der penge til at reparere 136 kilometer vej mellem byen Zaporizhia og Berdyansk tæt på storbyen Dnipro.