Foto af Johny Goerend hos Unsplash

Ifølge Ministeriet for Økonomisk Udvikling, Handel og Landbrug har de i dag taget kontrollen med en række virksomheder i landbruget, som, de mener, bliver drevet af kriminelle. Der er dog tale om allerede statsejede virksomheder. 

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har tidligere på året været ude med riven over for en række statsejede virksomheder. Blandt andet har han beskyldt den statsejede virksomhed Ukrspyrt, der laver alkohol og sprut, for at være styret af kriminelle. Ifølge præsidenten forsvinder halvdelen af produktionen ud i den blå luft uden, at staten får sine indtægter. Det har han længe ville gøre noget ved. 

Tymofiy Mylovanov, der er minister for økonomisk udvikling, handel og landbrug, forklarede i dag, at regeringen har valgt at tage kontrollen tilbage over en række statsejede virksomheder i landbrugssektoren. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian, men der er ikke nogen information om, hvad det præcis betyder.

Ifølge Unian er der blandt andet tale om virksomhederne Ukrspyrt, Agrarian Fund, Artemsil (saltproduktion), Koniarstvo Ukrayiny (agenturet for hesteavl) og statens mad- og kornfirma.

“Endelig er det under vores kontrol. I dag har jeg underskrevet en godkendelsespapirer for disse og yderligere 493 landbrugsvirksomheder,” skrev ministeren på sin Facebook. 

Det er endnu usikkert præcist, hvad der menes med overtagelsen af virksomhederne, og hvilken indflydelse det vil have, når de allerede er statsejede. Ukraines nye regering har dog slået fast, at de er klar til at tage de nødvendige skridt til at stoppe korruptionen i landet, og at de vil have en stor liberalisering af økonomien.