Foto af Laura Ockel hos Unsplash.

Selv om der tidligere på året blev indgået en aftale mellem politikerne og investorerne om de grønne tariffer, så mangler betalingen stadig. 

I denne uge har 11 ambassadører fra OECD-lande advaret Ukraine. De skriver, at landets gæld til en række investorer i vedvarende energi kan komme til at påvirke udenlandske investorers lyst generelt set til at investere i landet. Det skriver UBN

Den udmelding kommer efter, at Ukraines regering og investorer ellers nåede frem til en aftale om niveauet af statens støtte til vedvarende energi tidligere på året, og at der derfor kom ro på en længere varende krise. Tidligere havde statens stoppet udbetalingen af støtten til virksomhederne, da de mente, at de grønne tariffer var for høje, men med aftalen, der blandt andet sænkede de fremtidige grønne tariffer, lovede staten at betale gælden. Det er bare ikke sket endnu, og det gør en række lande sure. 

“For at tiltrække investorer og faktisk for at beholde eksisterende investorer har Ukraine brug for et stabilt og forudsigeligt forretningsklima, der skaber tillid til Ukraine som en attraktiv investeringsdestination… Det omfang, i hvilket Ukraine overholder sine forpligtelser… vil blive noteret af investorer langt ud over sektoren for vedvarende energi,” lød det i et brev til regeringen fra ambassadørerne fra Storbritannien, Danmark, Belgien, Canada, Frankrig, Tyskland, Holland, Norge, Sydkorea, Sverige og Tyrkiet. 

Mangler at betale 800 millioner dollars

Flere virksomheder i Ukraine med fokus på grøn energi havde tidligere – før aftalen – truet den ukrainske stat med sagsanlæg på grund af statens planer om at forringe de favorable vilkår for produktionen af vedvarende energi i landet. De beskrev sagen som en gidselsagtig-situation, hvor den ukrainske stat tilbageholdt flere af tilskudsmidlerne til virksomhederne for at vride armen om på dem og få dem til at godtage en ny aftale. Det var også noget, som det danske kreditinstitut EKF bed mærke i over for Ukrainenu. 

Aftalen sikrede derefter bedre kemi mellem regeringen og investorerne, men den ukrainske stat mangler stadig at udbetale støtte for 800 million dollar, siger ambassadørerne. Nye sagsanlæg er ikke umuligt, ifølge Censor.netDet er dog endnu usikkert, hvad der vil ske. Selv om virksomhederne truer med, at de måske vil trække stikket, så bliver der stadig lavet nye investeringer i vedvarende energi i øjeblikket, skriver UBN. 

Blandt andet har DTEK Grids startet sin første produktion af solenergi fra toppen af et lejlighedskompleks med hele 1.200 solpaneler. Derudover starter UDP Renewables også en nyt solanlæg i denne periode. Blot for at nævne nogle. 

“På trods af den turbulente periode i branchen og i hele verden implementerer UFuture systematisk sine strategiske planer og investeringer i Ukraines vedvarende energi,” lyder det fra Mykola Timosjchuk, der er direktør fra UFuture, investorer i UDP Renewables. 

Voksende sektor i Ukraine

Den grønne energi i Ukraine er voksende og har været det i de seneste år – dog fra et lavt udgangspunkt. Selv om Ukraine stadig får størstedelen af landets energi fra atomenergi, gas og fra kul, så står den grønne energi i dag for omkring 5 til 8 procent af forbruget. 

Det er noget, som Ukrainenu tidligere har skrevet om. Dengang pegede en række kilder på, at den øgede produktion kommer, fordi Ukraine har en politisk vilje til at gøre sig fri fra russisk gas. Derudover vil Ukraine gerne komme tættere på EU energimæssigt. 

Ifølge UBN steg Ukraines produktion af elektricitet fra sol, vind og biomasse til 7.7 gigawatts fra starten af året og frem til August, hvilket er en stigning på  120 procent i forhold til året før. Ifølge mediet står atomanlæg stadig for 53 procent af produktion, som var tilfældet sidste år, mens kul-andelen faldt fra 37 procent il 32,4 procent.