PrivatBank er den største bank i Ukraine. Foto: Emil Filtenborg

Det er efter flere sager om hvidvaskelse blevet sværere at overføre penge til og fra lande såsom Ukraine, men det er relativt nemt at få styr på, lyder det fra Kristian Andersson, der er bestyrelsesformand hos svenske SEB Bank. 

I de seneste år er verden blevet ramt af en række sager om hvidvaskelse, der også har ramt Skandinavien, hvor Danske Bank-sagen er et eksempel. Det har ført til en række nye regler for at forhindre hvidvaskelse såsom stramninger af hvidvaskloven i Danmark

Det medfører skrappere krav for at overføre penge til højerisikolande såsom Ukraine både for privatpersoner og virksomheder. Men ifølge Kristian Andersson, bestyrelsesformand hos den svenske SEB Bank i Ukraine, så er det relativt nemt at få styr på tingene.

“Der er nogle banker, som er stoppet med at overføre penge til Ukraine, fordi de ikke har ressourcerne til at overholde de nye regler. Der er dog stadig nogen, som gør det, så folk, der oplever problemer, skal finde en af dem,” siger Andersson og peger på, at han stadig er ret sikker på, at en række større danske banker såsom Danske Bank stadig er klar på at lave overførsler til Ukraine, og det samme er tilfældet med større banker i Sverige.

“Det er klart, at bankerne i dag vil stille flere spørgsmål, da de skal overholde nye nationale og internationale regler, så der vil være mere arbejde i at svare på spørgsmål om ens overførsler. Det er dog ikke svært at gøre,” siger Andersson. 

Vælg en af de større ukrainske banker

Hvis du som virksomhed eller privatperson i Ukraine har brug for at overføre penge ud af landet, så vil Andersson råde dig til at vælge en større ukrainsk bank eller en international bank med en afdeling i Ukraine. Det ukrainske bankmarked er ikke så stabilt som i Skandinavien, men generelt set er de større ukrainske banker såsom den statsejede PrivatBank, Raiffeisen Bank eller UkrSibbank gode og kan håndtere overførslerne. 

“Du bør undgå de mindre ukrainske banker for ikke at gøre nogen mistænkelig. De små banker har heller ikke stor erfaring med det, og der kan gå noget galt,” siger Andersson. 

Journalisten af denne artikel har også selv skulle udfylde nogle dokumenter som privatperson hos min bank i Danmark, hvor jeg opgiver min ukrainske adresse og forklare, hvorfor jeg overfører penge til Ukraine, og hvad de går til. Det har ikke taget mere end en time, men af flere omgange har banken haft opklarende spørgsmål. Selv om det kan tage lidt tid, så er det stadig noget, som er til at finde ud af. 

“Det er ikke unikt til Skandinaviske banker. Det foregår over hele verden, og det kommer efter de mange skandaler, som har været blandt andet i Storbritanien og med Deutsche Bank i Tyskland. I USA begyndte bankerne at kontrollere kunderne  bedre efter terrorangrebet 11. September, mens vi i Europa først rigtig er begyndt,” siger Andersson.