Ukraines premierminister Denis Sjmygal. Foto: kmu.gov.ua

Mens premierministeren kommer med sådanne udtalelser, så er der mindre forståelse at hente hos Zelenskijs økonomiske rådgiver. En ekspert påpeger, at det kan give problemer valutakursen, at der er knas med IMF-lånet. 

Den Internationale Valutafond, IMF, gjorde det i sidste uge klart, at Ukraine skal sikre langt større fremskridt i reformarbejdet, hvis de vil have forhåbninger om at få udbetalt mere af det fem milliarder dollar store lån, som blev indgået sidste år med fonden. IMF stoppede udbetalinger sidste år på grund af utilfredshed med udviklingen i Ukraine, men ifølge den ukrainske premierminister Denis Sjmygal, så er Ukraine helt indforstået med IMF.

“Vi fortsætter et konstruktivt samarbejde med IMF. På regeringens vegne vil jeg gerne takke fondens missionsteam for dets vigtige arbejde. Som et resultat: vi er enige om de næste trin, drøftet deadlines for deres gennemførelse og forstår klart de forventede resultater… under arbejdet med (IMF, red)… (har vi, red.) skitseret en række emner, som vi fortsætter med en konstruktiv dialog om,” udtalte Sjmygal efter IMFs virtuelle vurdering af Ukraines udvikling, som fandt sted fra december og ind i januar, ifølge Ukrinform

Sjmygals udtalelser kommer efter, at IMF har gjort det klart, at Nationalbanken, der ellers er blevet rost tidligere, skal styrkes endnu engang, at der skal flere reformer til i banksektoren, mere lovgivning i anti-korruptionsindsatsen, bedre domstole og mere sikker energipolitik, hvis lånet igen skal tilbage på sporet. Det har IMFs repræsentant i Ukraine Goesta Ljungman tidligere slået fast i en pressemedelelse, ifølge Unian

“Diskussionerne (med Ukraine, red.) var produktive, men der er behov for flere fremskridt for at understøtte gennemførelsen af den første gennemgang under programmet… Diskussionerne fokuserede på at styrke styringen af Nationalbanken; forbedringer af den lovgivningsmæssige ramme for banktilsyn og afviklingen af politik for at reducere det mellemfristede budgetunderskud og lovgivning, der gendanner og styrker rammerne for bekæmpelse af korruption og i retsvæsenet og i energipolitik,” sagde Ljungman. 

Rådgiver: Vi må tilgodese os selv

Det er dog langt fra sikkert, at der er så meget forståelse mellem parterne, som Ukraines premierminister ellers giver udtryk for. Tymofiy Mylovanov, der er Zelenskijs økonomiske rådgiver og er tidligere økonomiminister i Ukraine, har været ude på Facebook og slå fast, at problemerne skyldes, at IMF måske ikke tilgodeser Ukraines interesser. 

“(IMF, red.) har suspenderet arbejdet. Begge sider kunne have gjort mere for succes. Der er nogle udfordringer, men de er af mere taktisk karakter. Måske vil den ukrainske side tage nogle skridt i de næste uger for at styrke muligheden for succes i forhandlingerne,” skrev han og pegede på, at Ukraine må kæmpe for, hvad landet finder bedst. 

“Vores mål – for alle vores borgere – er at tiltrække investeringer og finansielle ressourcer… Ud af alle de politiske korrekte muligheder, finde dem med de bedste betingelser for os, og det er derfor, at vi ser udfordringer og aflysninger i forhandlingerne,” skriver Mylovanov. 

Kan give ustabil valutakurs

Ukraine budgetterer med at modtage en udbetaling på i alt 2,2 millarder dollars fra IMF i år, hvilket svarer til godt 13,5 milliarder danske kroner. Ukraine fik i 2020 en udbetaling på 2,1 milliarder dollars fra fonden. Siden er låneudbetalingerne, som tidligere skrevet, blevet stoppet på grund af manglende reformarbejde, og til dels på grund af pres mod den tidligere chef for Nationalbanken, der ifølge ham selv sagde op efter politisk pres fra det øverste lag. Men listen med klager er lang, og IMF kræver altså en række ændringer. 

Det er et problem for Ukraine, at IMF har suspenderet arbejdet, da landet har hårdt brug for pengene for at klare sig gennem corona-krisen. Sådan lyder det fra Vadim Lossub, der er analytiker hos investeringvirksomheden Alpari, ifølge Unian

”Tidligt i denne uge skal man forvente yderligere vækst i dollarkursen mod hryniaen, som på interbankmarkedet kan handles nær 28,2 UAH per amerikansk dollar om en uges tid,” sagde Lossub, der mener, at problemerne med IMF vil give uro på markedet. 

“Årsagen til hryvnia-drejningen fra styrkelse til svækkelse er forhandlingsrunden med IMF, der endte med fiasko. Ukraine var ude af stand til at opfylde nogen af sine forpligtelser… Nye runde-forhandlinger kan begynde tidligst i marts, og følgelig kan en ny udbetaling af lånet med det mest gunstige resultat muligvis ikke ankomme før sommeren,” sagde han.

I dag koster en amerikansk dollar omkring 27,8 UAH.