Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company. Foto: Bluebay.

Ifølge Timothy Ash har Ukraine stadig en række udfordringer foran sig. Ukrainenu har sendt ham seks spørgsmål om Ukraine, og han mener, at Zelenskij kunne have gjort det bedre i sit første år, hvor Ukraine står med samme udfordringer. 

Der sker meget i Ukraine i øjeblikket, hvor landet er hårdt ramt af corona-krisen, og landet går igennem en række politiske forandringer. Blandt andet beskyldes præsidenten for at dreje regeringen væk fra den reformvenlige sti, og der er bekymringer, om hvorvidt Ukraine kommer helskindet igennem corona-krisen, hvor landet har brug for store lån. 

Ukrainenu har sendt Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, seks spørgsmål om Ukraine. Her giver han sit bud på, hvor landet er på vej hen. 

Hvor oplever du, at Ukraine er på vej hen lige nu efter de store udskiftninger af ministre og lederne på blandt andet skatte- og toldområdet?

“Det er et godt spørgsmål. Jeg tror, at de fleste, der holder øje med Ukraine, spørger sig selv lige præcis det samme. Det er altid godt at lade tvivlen komme det nye hold til gode. Men du er nødt til at stille dig selv spørgsmålet, hvorfor Zelenskij skiftede holdet ud i midten af corona-krisen uden at give det tidligere kabinet – ledet af Honcharuk (den tidligere premierminister i Ukraine, red.) nok tid til at gøre en forskel.”

“Han ser ud til at ændre bare for at gøre det, og det ser ud til, at han er drevet af sine egne popularitetsmålinger end en form for strategisk vision.” 

Hvad har været præsidentens største succeser og fiaskoer det første år?

“Den største succes har været at vinde valget og parlamentsvalget. Jeg tænker, at han har været i stand til at håndtere forholdet til Rusland relativt godt. I det mindste har han sikret løsladelsen af fanger, som er populært på hjemmefronten. Der var også en sejr over Gazprom i Stockholm-domstolen, men jeg tænker, at det nok mere var holdet bag Naftogaz, der var hyret af Porosjenko (den tidligere præsident, red.). Jeg tænker også, at vedtagelsen af landreformen er en sejr, da ingen anden præsident i over 30 år har været i stand til at kunne gøre noget ved det problem – selv om den endelige version er så udvandet, at den nok kun har en meget lille indflydelse.”

“Bank-loven? Jamen, der tog det nok så lang tid, at folk stadig er usikre på, hvor han står i forhold til problemet med Igor Kolomojski. Han støttede til sidst den ukrainske national bank, NBU, men igen var det for sent og modstræbende. Og så har det taget et år eller deromkring at nå til en aftale med IMF, og det er på grund af manglen på handlekraftig ledelse af Zelenskij. Hvis jeg skal vurdere ham på en skala, hvor ti er højest, så får han nok fire.” (til sammenligning ville Timothy Ash give den tidligere præsident Petro Porosjenko seks ud af ti for sit første år, red.)

Tror du på, at Ukraine vil klare sig gennem corona-krisen?

“Lad os håbe det. Jeg tænker, at de er i midten af feltet – for lad os se det i øjnene. Ingen har klaret det ret godt. Når det er sagt, så mener jeg, at NBU og det ukrainske finansministerium har gjort deres arbejde godt i form af makro-håndtering. Valutaen har ikke kolapset, og banksektoren er stabil. Det er en refleksion af reformprocessen siden 2014 – mere end det er noget specifikt, som Zelenskij har gjort. Jeg tror, at Zelenskij gerne ville lave ændringer af NBU, men at IMF og de vestlige regeringer har holdt ham fra det.”

Hvilke reformer er der behov for nu?

“Det er vil være godt med en stabil regering uden konstanten ændringer. Nøgle-reformerne er stadig kampen mod korruption, reformering af retsvæsenet, og der har han (Zelenskij, red) gjort næsten ingenting i det henseende. Man kan argumentere for, at han har arbejdet for at underminere de begrænsede reformer vedtaget af Porosjenko.”

Hvor konkurrencedygtig vil du vurdere, at Ukraine er i forhold til andre lande i regionen, når det kommer til at tiltrække udenlandske investeringer?

“Jeg tænker ikke, at valutaen er overvurderet, og Ukraine har stadig en overvejende faglig arbejdsstyrke og har en klar fordel i fødevareproduktionen. Men problemet er samtidig korruptionen og manglen på en egentlig retsstat. Hvis udenlandske investorer har haft en dårlig oplevelse i Ukraine, er det kun få der vil tilbage igen. Hvis du er blevet bidt en gang, så holder du dig tilbage. De ukrainske oligarker hjælper ikke her, da de giver Ukraine et rigtig dårlig image ude i den store verden.”

Der har været meget snak om at verdens forsyningskæder ændrer sig i disse tider, og at det måske kan komme Ukraine til gode. Hvad tænker du om det?

“Ukraine kan og burde blive en af vinderne af ændringer i forsyningskæderne, men det sker ikke medmindre, at nogle af problemerne i retsvæsenet og korruptionen bliver adresseret. Zelenskij har ikke vist, at han forstår de problemer og virkelig vil gøre noget ved dem.”