Photo by Valik Chernetskyi on Unsplash

Sporgvognsnettet i den ukrainske hovedstad Kyiv er Europas tredjeældste sporvognssystem. 

På en marts-formiddag i 1961 begyndte jorden at rumle i Kyiv. En ødelagt og nedslidt dæmning forårsagede et jordskred, der dræbte omkring 1500 personer, heriblandt flere arbejderne på den lokale sporvognsfabrik i yderkanten af Podil-distriktet.

Med undtagelse af den ene ulykke, har det ukrainske sporvognsnet fungeret stort set uafbrudt siden 1890’erne og indtil nu, hvor regeringen har lukket for den offentlige transport i hele landet.

Men når vejret bliver bedre og krisen er drevet over, så er der faktisk grund til at tage sine bedste turistbriller på og kigge på sporvognene som en oplevelse. Og det er hellere før end siden. De langsomme gadetog får nemlig færre og færre skinner at bevæge sig på, men må vige pladsen for busserne, der både er hurtigere og mere fleksible.

Der er dog noget særligt nostalgisk ved sporvogne, så her kommer Ukraine Nus forslag til en dag i turismens tegn. Men du skal væbne dig med tålmodighed, hvis du begiver dig ud på turen. Sporvognene er langsomme!

Photo by Roman Synkevych on Unsplash

1) Babi Yar og Syrets Park

Der overgik nogle ukrainerne nogle af verdens absolut værste grusomheder, da tyskerne i Anden Verdenskrig gik ind i Europa. En af de værste forbrydelser var Babi Yar-massakren i 1941, hvor 33.000 jøder blev skudt på en dag.

Det er en af de største massakre i løbet af hele Holocaust, kun overgået af to senere massakrer i Odessa og Polen. I dag er der rejst et mindesmærke for de mange ofre i Syrets-parken vest for Kyivs centrum.

Turen starter her med en gåtur og eventuelt en kop kaffe i parken, som særligt i foråret og sommeren er både flot og et kærkommet afbræk fra Kyivs trafikkerede gader. Tag sporvogn 14 fra Ivana Shevtsova Street til Kontraktova Pladsen.

2) Kontraktova, museum, mad og strandtur

Kontraktova-Pladsen i det hippe Podil-distrikt er ikke blot indenfor gåafstand af flere gode restauranter og museum-oplevelser. Det er også et af de vigtigste steder sådan rent sporvognsmæssigt. Pladsen er nemlig en decideret banegård for byens sporvogne.

Når du er på Kontraktova Pladsen, er der flere gode ting at give sig til. Der ligger blandt andet et Mikhail Bulgakov-museum og et Chernobyl Museum i nærheden. Ellers er der mulighed for at spise frokost på eksempelvis Kanapa, der ligger på toppen af Andrivskiy Descent.

Pariserhjulet på Kontraktova. Photo by Anya Rokenroll on Unsplash

Fra Kontraktova kan man også tage en sporvogn (12) til Pusja Voditsa. Det er et mindre overrendt lokalsamfund udenfor Kiev end de tit ret proppede strande ved Dnieper. i Pusja Voditsa finder man en sø, hvor man kan fiske eller bade, en skov og park, hvor man kan slappe af, og flere små forretninger, hvor man kan købe mad, drikke og leje en robåd.

Turen til Pusja Voditsa går desuden gennem Podil og ud forbi sporvognsfabrikken, hvor det ukrainske sporvognsnet i dag vedligeholdes fra. Den går også forbi Kurinivsky Park, hvor der står en mindestatue for de 1500 mennesker, der døde i ulykken i 1961.

Ved Taras Shevchenko Ploscha skal man beslutte sig for, om man vil køre videre, for her ender byen. Efter det kører sporvognen i lang tid gennem skoven.