Foto: Emil Filtenborg

Kyiv Post og energivirksomheden DTEK arrangerede en online-konference med en række økonomiske eksperter for at debattere Ukraines håndtering af corona-krisen. Du kan se optagelsen af debatten længere nede i artiklen.

Hvordan klarer Ukraine sig gennem corona-krisen? Og hvordan kommer det til at gå for de mange virksomheder i landet? Det var nogle af de spørgsmål, som et ekspertpanel forsøgte at svare på til en online-konference arrangeret af Kyiv Post og energivirksomheden DTEK. 

I panelet var blandt andet Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi, og han mente, at Ukraine kunne slippe billigere end andre lande. Det er blandt andet på grund af, at Ukraine gør meget i landbrug, hvor priserne er mindre følsomme i krisetider. 

Du kan se debatten nedenfor.

Derudover debatterede panelet, der blandt andet inkluderede Willem Buiter, der er professor på Columbia University, hvordan antallet af udenlandske investeringer i Ukraine vil falde som et resultat af krisen. Derudover kom panelet frem til en række konklusioner. 

Kan drage fordel af krisen

Blandt andet fandt de det muligt, at Ukraine kan drage fordel af, at mange er rejst tilbage til Ukraine fra andre lande såsom Polen på grund af krisen. Der er en mulighed for, at Ukraine kan drage fordel af deres nylærte erfaringer og færdigheder. Anders Åslund pegede på, at Ukraine nu har “brain gain” i stedet for “brain drain”

Derudover tror eksperterne på, at den ukrainske finanssektor, som var ustabil under finanskrisen i 2008, er bedre rustet til at klare sig gennem corona-krisen. På samme måde var der tiltro til den ukrainske valuta og muligheden for et IMF-lån. 

På trods af krisen tror eksperterne stadig på, at der vil være opbakning blandt landets investorer til landets store ambitioner for at forbedre både veje, lufthavne og havne.