Danfoss' hovedindgang i Kyiv. Foto: Stefan Weichert

Ukrainenu har over den seneste tid haft kontakt til en række danske virksomheder og underleverandører om, hvordan de klarer sig i corona-krisen. Læs her et sammendrag af deres svar. 

Det står slemt til hos flere virksomheder i Ukraine. Flere har været nødt til at dreje nøglen om, mens andre har lukket midlertidigt ned. Dog klarer de danske virksomheder, som Ukrainenu har talt med over den sidste måned, sig godt – situationen taget i betragtning. 

Ukrainenu giver her et samlet overblik over, hvad de forskellige danske virksomheder i Ukraine har svaret i den seneste måned, når Ukrainenu har spurgt dem ind til deres virksomhed og corona-virussen. Derudover har Ukrainenu blandt andet også talt med en ukrainsk underleverandør og skandinavisk bankchef.

Få overblikket nedenfor. 

Danfoss klarer sig – tror på kort krise

Ukrainenu har talt med Andriy Berestyan, der er leder af Danfoss’ lokalafdeling i Ukraine. Han tror på, at krisen bliver kortvarig, og at den kan ændre praksis fremadrettet. 

Andriy Berestyan taler om modernisering af varme-infrastrukturen ved et internationalt forum for ukrainske borgmestre i oktober 2018. Foto: Danfoss

“Vi kan se, at vores største kunder ikke arbejder på fuld tryk. Forretninger er lukkede, og selv om de forsøger at øge salget på internettet, så kommer den udvikling ikke fra den ene dag til den anden. Selv om der stadig er gang i byggebranchen, så ser vi også, at der er nedgang i aktiviteten, og det rammer selvfølgelig os,” sagde Andriy Berestyan – 26 marts.

Han regnede dengang med et fald i omsætningen på 9 til 15 procent. 

“Generelt er den nuværende situation med coronavirussen også markant anderledes, end hvad vi har set med krigen med Rusland i 2014 og finanskrisen i 2008. Vi tror på, at krisen denne gang bliver kortere, og at problemerne vil være isoleret til dette år,” sagde Andriy Berestyan, der peger på, at bankerne i Ukraine klarer sig markant bedre end tidligere, og det giver tiltro til, at krisen kan få en ende relativt hurtigt. 

“Alle taler lige nu om, at alt skal foregå digitalt. Der er meget snak om, at det er fremtiden, og det er en stor mulighed fremadrettet. Det vil være en måde at spare på udgifterne til rejser på, og lige nu får vi nogle erfaringer på de fronter, som vil vise, om det kan lade sig gøre,” sagde Andriy Berestyan, der regner med, at det kan være muligt for Danfoss at spare penge på det punkt i fremtiden.

Landbrugsgiganten Goodvalley gør mere digitalt

Tom Axelgaard, der er grundlægger af Goodvalley, som har store svinebesætninger i Ukraine, Rusland og Polen, oplyste den 12. marts, at de er begyndt at tage forholdsregler.

Tom Axelgaard. Foto: Goodvalley

“Vi har valgt at stoppe vores rejser mellem vores afdelinger i så stort et omfang, som det er muligt. Det er klart, at coronavirussen også påvirker os, men vi er vant til at have møder på Skype før. Så det gør vi i yderligere omfang nu,” sagde Tom Axelgaard.

Mekoprint vil have buffer i forsyningskæden

Den danske virksomhed Mekoprint åbnede i slutningen af 2019 en ny produktion i Ukraine. Virksomheden, der laver diverse metaldele, kabelføringer og betjeninger til elektronikprodukter, har også taget sine forholdsregler. Det fortæller direktør Anders Kold.

“Alle administrative medarbejdere arbejder hjemmefra, imens produktion og dem, der har noget med den at gøre fortsætter. Vi kigger på, hvordan vi kan sikre os imod smitte og prøver at tilgodese dem, der har behov for at skulle være mere hjemme med små børn og så videre,” sagde Anders Kold den 12. marts.

“Generelt kigger vi på, hvordan vi har en god buffer i forsyningskæden, så vi har lidt luft, men det er klart, at det bliver et problem, hvis det fortsætter i en måned. Vi forventer at nogle ordrer vil gå ned, mens andre måske kan gå op, fordi der også er corona i resten af verden.” 

Dansk Industri: Virussen giver muligheder

Ukrainenu har også talt med Dansk Industri, der før corona-krisen kaldte Ukraine for “det nye Polen. Det er klart, at situationen i Ukraine nu er anderledes på grund af corona-krisen, men Bay Kirkegaard fra Dansk Industri så dog også muligheder for landet, da Ukrainenu talte med ham den 25. marts.

Peter Bay Kirkegaard. Pressefoto: Dansk Industri

“Det, vi ser, er, at virksomheder begynder at kigge på deres supply chain. Det er her, at de er i farezonen, hvis nogen lukker ned, og de pludselig ikke får deres varer. De har svært ved at finde noget sted i verden, der ikke er ramt af krisen, og det kan derfor godt tænkes, at nogle af de her virksomheder overvejer at få sikret sig med to leverandører i stedet for en,” sagde Peter Bay Kirkegaard, som fortalte at det kan være en mulighed for nogle virksomheder til at få foden indenfor hos nye kunder. 

“Hvis der er nogle danske virksomheder i Ukraine, der er gode til at lave digitale løsninger, så kan det måske give nogle muligheder fremadrettet,” sagde han og pegede på, at blandt andet tyske virksomheder kunne blive langt mere digitale i fremtiden. 

Dan-Farm Ukraine kører som normalt

Produktionen går stort set som normalt med et par forholdsregler. Sådan lød budskabet fra landbrugsvirksomheder Dan-Farm Ukraine, da Ukrainenu talte med vicedirektør Vadym Shestakov den 28 marts. 

Vadym Shestakov er vice-direktør for Dan-Farm Ukraine. Foto: Dan-Farm Ukraine

“Produktionen fortsætter som altid… Faktisk er efterspørgslen på kødprodukter steget i de første uger, og priserne er steget med 10 procent. Vi regner med, at priserne vil fortsætte med at være høje i et par uger, indtil folk har fået fyldt deres frysere op. Derefter regner vi med at være tilbage til normalen,” forklarede vicedirektør Vadym Shestakov.

“Vi giver også vores medarbejdere masker, desinfektionsmidler og informationsstøtte. Hver eneste morgen måler vi temperaturen på alle medarbejdere og sender dem hjem, som har for høj temperatur. Alle medarbejdere, som kommer fra udlandet, sender vi i 14 dages karantæne,” forklarede Vadym Shestakov.

ICT A/S: Ukraine kan blive vinder

Ukrainenu har 21. april talt med Leif M. Pedersen, der siden 80’erne har arbejdet i og med de tidligere østbloklande. Nu sidder han i direktørstolen i transportvirksomheden ICT A/S, som har mange aktiviteter i tidligere sovjetlande. Han kan se Ukraine som en af de fremtidigr vindere af krisen.

“Vi er vant til kriser. Vi har ikke hele tiden haft medvind på cykelstierne, siden vi startede. Hvis ikke der er grænseproblemer, så er der problemer med transport-tilladelserne, og hvis ikke, der er problemer med dem, så er udbryder der krig mellem Rusland og Ukraine. Vi er vante til det. Det er ikke sjovt, men vi lægger os ikke ned og siger ‘åh nej, hvad gør vi nu?’” sagde Leif Pedersen.

“Jeg tror (krisen, red), det giver anledning til at kigge på sin produktion og logistik, for det med at have det hele liggende i Kina, fordi det er billigt, det er uholdbart. Det ser vi jo nu, hvor regningen for det skal betales,” sagde Leif Pedersen.

“Her tænker jeg ikke på sygdommen som sådan, men konsekvenserne. Fra et land som Ukraine kan man servicere sine markeder indenfor få dage. Hvis vi læsser i Lviv om fredagen, kan vi levere varerne i Danmark eller Tyskland om mandagen eller tirsdagen,” forklarede Leif Pedersen.

CFT Ukraine: Ordrebøgerne ser fine ud

Kommunikation er vigtig i disse dage. Sådan lød det fra Eugenia Onyshko, der er administrerende direktør hos CFT Ukraine, da Ukrainenu talte med hende den 7. april om aktiviteterne i virksomheden. CFT Ukraine forarbejder metal og leverer til kunder i for eksempel Danmark.

Eugenia Onyshko, der er administrerende direktør hos CFT Ukraine. Foto: CFT Ukraine.

“Vi har alle behov for at føle en forbindelse mellem hinanden og sikre os, at der er styr på alle udfordringerne – om det så er transport eller produktion,” sagde Onyshko og peger på, at der altid er en usikkerhed på nuværende tidspunkt. 

“Vi har også skulle finde en løsning på lukningen af den offentlige transport, og vi bruger en del tid på koordinering. Derudover er vi nødt til at have alle styr på sikkerheden, hvor vi også har sendt nogle hjem på ferie, men ellers gør vi alt for at holde produktionen kørende,” sagde Onyshko, der oplever, at den lange kø ved grænsen til Polen tager to til tre dage længere end normalt.

“Vi ved ikke, om vi kommer til at få en nedgang i ordrene fremadrettet. For nu ser det fint ud, og vi vil meget gerne undgå at skulle afskedige, fordi vi har en stor investering i vores personale, og vi har brug for dem,” sagde den administrerende direktør.

HRT Textile skaffede busser til ansatte

Det er med at være opfindsom, når krisen presser sig på. Netop det har de været ved den danske tekstilvirksomhed HRT Textile, der på grund af lukningen af den offentlige transport fandt det nødvendigt selv at sætte busser ind. Ukrainenu talte med Nazar Bychyshyn, der er administrerende direktør for afdelingen i Ukraine, den 1. april

“Der har været begrænsning på den offentlige transport både til Lviv og i Lviv, og vi har derfor været nødt til at sætte nogle busser ind, som kører folk til og fra arbejde… Ellers havde vi været nødsaget til at stoppe produktionen, men det ser det ud til, at vi undgår det” sagde Nazar Bychyshyn.

“Virussen har klart betydet en ændring for os, og det har også været en stor udfordring at finde nok desinfektionsmiddel, men det er lykkes. Vores ordrebøger er stadig fyldte, så det er jo godt,” sagde Bychyshyn, som dog forventede, at det vil ændre sig ved en lang krise.

Regional State Administration Lviv: Ukraine kan trække fra Kina

Ukrainenu har også talt med Regional State Administration Lviv, hvor investeringsleder Roman Matys ser lyst på fremtiden på den anden side af corona-krisen. Han tror, at Ukraine kan tiltrække flere virksomheder fra Kina. Ukrainenu talte med ham den 6. april. 

“Vi oplever speciel interesse for Lviv, og den er langt større end andre år. Coronavirussen har gjort, at virksomheder har fået øjnene op for problemerne ved at være så langt væk fra det europæiske marked,” sagde Roman Matys og forklarede, at det er forskellige typer virksomheder, som har kontaktet ham for med interesse for at flytte produktionen. 

“Det er en diskussion, som, jeg har indtryk af, er startet nu hos virksomhederne, og som jeg kan forstå skal finde sted i de næste uger. Det er en mulighed for Lviv og hele Ukraine til at tiltrække flere virksomheder til landet,” sagde Matys, der pegede på, at det specielt er virksomheder, som der har produktion i Kina, som påtænker at flytte til Ukraine. 

SEB Ukraine-chef: Krisen er anderledes

Ukrainenu talte den 13. april med Kristian Andersson, der er bestyrelsesformand for den svenske bank SEB i Ukraine. Han har oplevet mange kriser i Ukraine, siden han flyttede hertil i 2008, og han gav udtryk for, at Ukrainerne nok skal klare sige igennem krisen.

Kristian Andersson, bestyrelsesformand hos SEB Ukraine. Foto: SEB

“Jeg har oplevet en del kriser, mens jeg har været her, og den her er anderledes. Den er også mere global, end hvad jeg har set tidligere. Hvis jeg skal starte med os selv som virksomhed, så har vi ikke oplevet nogen ændring i den finansielle aktivitet. Det, som vi har opdaget, er, at SEBs kunder – ligesom os selv – er begyndt at arbejde mere hjemmefra, hvor det er muligt, hvilket det ikke er med al produktion. Nu ser det ud til, at myndighederne regner med at åbne op igen i maj, og hvis det sker, så kommer erhvervslivet hurtigt tilbage, men det handler om, hvor lang tid karantænen bliver,” sagde han og pegede på, at Ukraine måske kan vinde på krisen afhængig af verdens reaktion i forsyningskæderne. 

“Logisk giver det mening, og Ukraine er tæt på det europæiske marked, har billig arbejdskraft og en ofte veluddannet arbejdskraft. Jeg har dog ikke hørt det direkte fra de virksomheder, som jeg har snakket med, men det er muligt. Min holdning har altid været, at Ukraine har et meget stort potentiale med den billige arbejdskraft, der ofte også er veluddannet, men problemet har været og er korruptionen,” sagde han.