Foto: Emil Filtenborg

Ukraines samarbejde med de europæiske institutioner har haft et hårdt år, men nu ser det ud til at lysne.

Det har været turbulent i samarbejdet mellem Ukraine og de europæiske partnerinstitutioner. Særligt IMF og Ukraine har været i struberne på hinanden i et slagsmål om blandt andet præsident Zelenskijs håndtering af situationen i Nationalbanken.

Men ifølge Ukraine Business News er IMF begyndt at have videomøder med de ukrainske myndigheder om det 5 milliarder USD-lån, som der endnu ikke er blevet udbetalt mere end en tranche af.

Ifølge Ukraine Business News siger den ukrainske premierminister, Denis Sjmygal, regner ukrainerne ikke med at få endnu en portion af lånet udbetalt før februar eller endda marts næste år.

Penge til vejene

Til gengæld giver de europæiske udviklingsbanker et lån på 900 millioner euro til at genopbygge den sydlige halvdel af motorvejen mellem Kyiv og Odessa samt en ringvej omkring Lviv på 24 kilometer.

Det er det største samarbejdsprojekt mellem Ukravtor, de ukrainske vejmyndigheder, og EBRD, skriver Ukraine Business News. EIB, den Europæiske Investeringsbank er også involveret i investeringen.

To tredjedele af pengene skal gå til vejen mellem Kyiv og Odessa. Begge vejstrækninger er en del af det Transeuropæiske Transportnetværk.

Penge til skolerne

Også Tyskland har lovet Ukraine nogle penge. Helt konkret drejer det sig om 255 millioner euro til de ukrainske skoler og kommuner, der skal gå til at løfte dem på forskellige områder fra klima til undervisningen selv.

Pengene skal også bruges til at opgradere kommunernes infrastruktur indenfor vand, kloak og opvarmning. Den tyske ambassadør, Anka Feldhusen, siger, at det er et forsøg på at hjælpe Ukraine “decentralisere reformer og forbedringer i energisektoren og indenfor uddannelse.”