Foto: Iva Balk / Pixabay.com.

Det ukrainske køkken minder om det danske, men der er alligevel nogen traditionelle retter, der kan få de fleste til at kigge nervøst på tallerkenen. 

Hvis du står med det ene ben i flyvemaskinen og er på vej til Ukraine, men endnu ikke har fundet ud af, hvad du skal spise på turen, så kommer der her fem bud på, hvad du burde nå at smage på din rejse.

1: Borscht

Man kommer ikke udenom det. Borscht er genstand for gentagne diskussioner mellem russere og ukrainere om, hvem der fandt på retten. Uanset hvem, der kom på idéen, så er borschten en absolut favorit blandt ukrainerne, der serverer den med en god klat creme fraiche i.

Borscht findes i flere varianter og farver, men den klassiske ukrainske variant er den lavet på en kødfond med rødbedder, der giver suppen sin karakteristiske røde farve. Hvis du spiser ude i løbet af din tur til Ukraine, bliver det svært for dig at undgå restauranter, der ikke serverer retten.

2: Salo 

Redaktionen og mange ukrainere deler den opfattelse, at salo er en af de bedste opfindelser, der nogensinde er blevet lavet i et køkken. Det kan godt lyde afskrækkende for de fleste, men i al sin enkelthed består “retten” blot af krydret svinefedt.

Det serveres ofte med rugbrød og sennep, og så går det aldeles godt hånd i hånd med en god, lokal vodka – eventuelt den lokale chilivodka, som er meget populær i Ukraine. Salo serveres ofte som forret eller som snack på barer.

Salo, pølse, hvidløg og vodka. Så kommer man langt. Foto: Pavlofox / Pixabay.com.

3: Vareniki

Dumplings med forskelligt fyld: kartofler, svampe, kød, kål og nogle gange endda søde sager. Så simpelt kan det gøres, og så simpelt bliver det gjort i stor stil i Ukraine, hvor disse dumplings ofte finder vej til bordet.

Som med alt muligt andet serveres de ofte med creme fraiche.

4: Holodets 

Ligesom den danske sylte kan få nogen til at rynke på næsen, kan den ukrainske pendant holodets også gøre det. Hvor sylten er kogt på et svinehoved, er holodets kogt på den nederste del af svinebenet.

Den lange kogetid af både knogler, kød og fedt gør, at suppen stivner og bliver til gelé, når den køles ned. I Ukraine serveres det med kogte æg og brød. Enkelte steder såsom den mere eksperimenterende restaurant Kanapa i Kyiv har tidligere haft holodets med fasan på menuen, men klassikeren er med svinekød.

5: Shashlik 

Når det helt store festbord skal trækkes frem på en varm sommeraften, så er grillspyd med kød og grøntsager ofte et hit. Det såkaldte shashlik – en slags ukrainsk kebab – fås med både kylling, okse- og svinekød.

Det kan oftest købes som blandede platter, hvor der er rigeligt til hele selskabet.