Foto af Bernd Dittrich hos Unsplash

Mikheil Saakasjvili har fremlagt for en omfattende reform af det ukrainske toldvæsen, der skal gøre det hele simplere.

Præsidenten udpegede tidligere på året Georgiens tidligere præsident, Mikheil Sakasjvili, til at lede et reformråd. Det er en af Volodimir Zelenskijs mere kontroversielle udnævnelser, men nu ser vi resultatet.

Mikheil Saakasjvili har nemlig fremlagt en omfattende plan for at omstrukturere det ukrainske toldvæsen, der er plaget af korruption og ineffektivitet. Det centrale tema et, at gøre systemet mere simpelt. Det skriver Ukraine Business News.

Derudover skal lederen af det ukrainske toldvæsen fremover have samme status som en vicefinansminister, lyder det i plane.

Mindre papir

Ifølge UBN er der lagt op til, at betalingerne bliver ensrettet, så det bliver nemmere. Mængden af papirarbejdet skal også reduceres drastigt, og papirarbejdet skal gøres lettere i det hele taget.

Målet er at nedbringe bilkøerne ved grænseovergangene, skriver UBN. I fremtiden skal det tage 15 minutter fra en lastbil kommer til en af grænseovergangene og til den er på vej videre ad de ukrainske veje.

“Told er berygtet for at være svært at arbejde med, fordi det har skabt enorme køer ved grænseovergangene så længe, nogen kan huske. Saakasjvilis forslag har et enormt potentiale,” skriver Concorde Capitals Zenon Zawada ifølge UBN.

Korruptionen skal mindskes

I Saakasjvilis plan er der også flere tiltag, der kan vise sig effektive i forhold til at skrue ned for korruptionen. Blandt andet foreslås højere lønninger til tolderne, så de ligger over gennemsnitslønnen.

Derudover skal kontakten mellem mennesker også fjernes i videst mulig udstrækning, og digitaliseringen skal prioriteres. Det er alt andet lige sværere at bestikke en computer end en lavtlønnet tolder.

Forslaget skal først vedtages af det ukrainske parlament, der lige nu er på sommerferie. Det er usikkert, hvordan de vil tage imod det hele, og hvis det bliver vedtaget, så kan implementeringen blive en udfordring.