Billede af Jolanta Dyr fra Pixabay

Hvis du også er ramt af karantænen, når det kommer til at lære enten ukrainsk eller russisk, så er der masser af steder at holde det ved lige på internettet. 

Mange ukrainere taler endnu ikke specielt godt engelsk eller noget engelsk overhovedet, så det kan være en god idé at lære enten ukrainsk eller russisk, hvis man vil slå sig ned i landet.

Den bedste måde at lære det på, er at få sig en professionel underviser til at lære en sproget, men hvis man ikke har lyst til at bruge penge på det – eller ikke kan komme i gang på grund af karantænen – så er der også masser af gratis hjælpemidler på nettet.

Det mest oplagte sted at starte er selvfølgelig YouTube, hvor der findes flere kanaler, der er dedikerede til at lære en med at komme i gang med sproget, uanset om det er russisk eller ukrainsk.

Youtubere 

En af de populære YouTube-kanaler, når det kommer til at lære russisk er Be Fluent in Russian, der har næsten 92.000 abonnenter. Kanalen er ikke længere aktiv, men der er flere gode videoer til begyndere derinde.

Endnu større er kanalen Real Russian Club, der har 220.000 abonnenter. Herinde kan man finde utallige kurser, øvelser og videoer. Kanalen bliver stadigvæk opdateret jævnligt, men indholdet varierer meget i karakter.

Der er ikke helt ligeså mange ressourcer til at lære ukrainsk på YouTube, fordi det er et noget mindre sprog end russisk. Der er dog kanaler som Ukrainian Language som har en del brugbare videoer. For eksempel en om, hvordan man taler om COVID-19 på ukrainsk:

Online skoler: 

Der er flere forskellige apps og online services, hvor man kan lære sprog. Ikke blot russisk og ukrainsk, men også et utal af andre sprog – Duolingo giver for eksempel mulighed for at lære Star Trek-sproget Klingon.

Duolingo kan både bruges på desktop og på Android samt iOS-telefoner. Det samme kan deres konkurrent Memrise’s services.

Begge udbydere er gode at bruge, både hvis man er nybegynder og har brug for at lære det helt basale – inklusiv alfabetet – men også, hvis man bare har brug for at holde det hele ved lige, men ikke kommer så meget ud, som før.

Lydbøger: 

På steder som Spotify og andre tjenester, der har lydbøger, kan man ofte også finde flere forskellige lydbøger, der lover brugeren at lære det ene eller andet sprog. Spotify har både lydbøger til at lære russisk og ukrainsk.