Foto af Gozha Net hos Unsplash

Den ukrainske landbrugssektor klarer sig godt, men på grund af corona-krisen og frygten for brød-priserne er der rygter om, at den ukrainske regering vil sætte begrænsninger på eksporten af blandt andet korn. Det vil være en fejl, siger ekspert. 

Mens den ukrainske landbrugssektor klarer sig godt med stigende eksport, så er de ukrainske politikere ved at diskutere muligheden for et eksport stop for blandt andet ukrainsk korn. Det overvejer politikerne, skriver flere medier, fordi de vil holde brødpriserne i Ukraine lave, da corona-krisen muligvis givet øget efterspørgsel på ukrainske afgrøder.

Det vil være en stor fejl, lyder det blandt andet fra Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi – i en artikel hos Atlantic Council.

“Få ting vil være lige så skadende for den ukrainske økonomi (som begrænsning på eksporten af korn)… Uden eksporten af korn kan det ukrainske nationalprodukt… nemt falde med så meget som en fjerdedel i år. Den gode udvikling i den ukrainske landbrugssektor i de sidste to årtier vil stagnere, mens de mange gode landbrugsvirksomheder, der er i landet vil få store tab og nogen vil gå bankerot,” skriver Åslund, der påpeger, at Ukraine tidligere under Viktor Yanukovych begrænsede eksporten af afgræder, hvilket blot resulterede i større korruption og monopol på markedet. 

Han peger på, at den ukrainske landbrugssektor har oplevet fremdrift i de seneste år, hvor høsten flere gange har slået rekord og bidraget stort til den ukrainske økonomi. Den udvikling kan ske at stoppe, hvilket vil lede til manglende balance på betalingsbalancen, lavere valutakurser i forhold til dollaren og højere inflation, påpeger Åslund.

Hvad er der ved at ske?

Det ukrainske medie 112.international skriver, at de ukrainske politikere blandt andet overvejer at tilbageholde to millioner tons hvede, som, det var planen, skulle eksporteres i slutningen af juni. Det er dog ikke besluttet endnu, men overvejes ifølge mediet, fordi de ukrainske bagere har bedt parlamentet sænke eksporten for at holde priserne på brød nede. Reuters skriver, at Ukraine har eksporteret 18 millioner tons hvede indtil videre i sæsonen 2019/2020, og at det er ekstra to millioner ton, som muligvis tilbageholdes.

“Hvis farten på eksporten bliver sådan, at vi eksporterer to millioner tons i April, så har vi aftalt (med handlerne, red.) og advaret, at vi vil være nødt til at implementere paragraffen af memorandummet til at stoppe eksporten,” sagde Taras Vysotskiy, der er den ukrainske viceminister for økonomi til Reuters

Den ukrainske viceminister er bekymret, fordi høsten i 2020 ser ud til at blive lavere end forventet på grund af dårligt såvejr. Derfor har de ukrainske politikere stoppet eksporten af boghvede. Reuters skriver, at Vysotskiy forventer, at den ukrainske eksport af hvede vil falde til 12 til 15 millioner tons i 2020/2021 fra omkring 20 millioner tons i 2019/2020. 

“Vi har haft tre tørre måneder og høje temperaturer og frost. Det har regnet over hele Ukraine, hvilket har hjulpet lidt på situationen, men selvfølgelig kan vi ikke matche rekord-høsten i år,” siger Vysotskiy, der peger på at den samlede kornhøst i år ventes at blive på mellem 65-67 millioner tons for 2020 sammenlignet med 75,1 millioner året før. 

Det er en af grundene til, at regeringen måske vil sænke eksporten, skriver flere medier.

Nedenfor ser du den samlede høst i Ukraine fra 1987 til 2019, opgjort i megaton.

Kilder United States Department of Agriculture og Index Mundi.

 

Den ukrainske eksport slår stadig rekorder

I det første kvartal af 2020 eksporterede Ukraine landbrugsprodukter for hele 5,7 milliarder dollar, skriver Kyiv Post. Det er seks procent mere end samme tidspunkt sidste år. Corona-krisen, som ellers har ramt flere sektorer, ser derfor stadig ud til at have minimal effekt på den ukrainske landbrugssektor, hvilket stemmer overens med, hvad den danske landbrugsvirksomhed Dan-Farm Ukraine tidligere har fortalt Ukrainenu

Ifølge Kyiv Post er ukraines eksport af korn og bælgfrugter også omkring 20 procent højere i år end sidste år. Ukraine Business News skriver, at FN forventer en stor risiko for hungersnød flere steder i verden på grund af coronavirussen, og omverdenen har derfor også et behov for, at Ukraine fortsætter med en høj eksport af landbrugsprodukter. Ukraine er dog langt fra det eneste land, der muligvis vil begrænse eksporten.

Bloomberg tegner i en artikel et billede af en voksende nationalisme i corona-krisen, hvor flere lande forsøger at begrænse eksporten af mad-produkter for at sikre sig selv. 

“Vi kommer til at se et mere nationalistisk fødevaresystem og forsøg på at blive selvforsynende med mad. Men jeg tror, at det mest er politikerne, der forsøger at sende et signal til deres folk om, at staten aktivt forsøger at beskytte dem og gør alt, hvad den kan for at sikre fødevaresikkerheden. For mange lande er selvforsynende en illusion,” siger Rami Zurayk, der er professor på American University of Beirut til Bloomberg.

Små landmænd har brug for hjælp

Det er muligt, at snakken om et eksportstop blot er politisk snak, og at ukrainske – såvel som udenlandske – landmænd i Ukraine kan ånde lettet op. Dog har andre lande såsom Vietnam konkrete planer om at sænke eksporten, og Rusland har begrænset eksporten af korn til syv millioner tons fra april til juni for at øge reserven i landet, skriver Reuters

Ivan Fursenko, der er viceleder af All-Ukrainian Association of Village Councils, håber blot på, at et eventuelt eksport-stop ikke vil omhandle de små landbrug i Ukraine. 

“Det kan være godt for regeringen, hvis den fjerner fra forbudslisten operationen af de små landbrugsmarkeder – i hvert fald i landdistrikterne,” sagde Fursenko om corona-krisen ifølge mediet Angro Center

Ifølge Anders Åslund er det essentielt for Ukraine, at landet slet ikke bevæger sig imod et forbud på eksporten af korn. Ikke blot vil det betyde et fald i landets indtægter, men det vil også gøre landet afhængig af yderligere international støtte, som udlandet vil være endnu mere tilbageholdende med at give, hvis landet lukker om sig selv. 

“I de sidste år har Ukraine tiltrukket betydelige udenlandske direkte investeringer i landbrugssektoren og relaterede industrier. Sådanne investeringer er ikke forventet i år (på grund af corona-krisen, red.), men bør returnere senere hen. Hvis Ukraine går tilbage til dets turbulente fortid og begrænser korn-eksporten, så vil udenlandske investorer simpelthen glemme alt om Ukraine,” skriver han.